Overleg:Koemelk

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 1 jaar geleden door 84.35.23.62 in het onderwerp Samenstelling

Misschien zitten er ook goede bestanddelen in melk. Maar het is geen onzin, als verteld wordt dat er ook veel twijfels zijn over de gezondheid van melk. Alleen is het er zo stevig ingestampt dat melk goed is, dat veel mensen het nooit zullen willen geloven. Toch stapelen de bewijzen zich op. Er zijn verschillende ziektes en gezondheidsproblemen die in verband worden gebracht met het consumeren van zuivelproducten.

Calciumcarbonaat[brontekst bewerken]

Eén van de grootste misvattingen is dat melk goed zou zijn voor de botten. Dit omdat er veel calcium inzit. Helaas wil het calciumgehalte nog niet veel zeggen over de opneembaarheid ervan in het lichaam. Waar het om gaat, is hoe de calcium is gebonden, organisch of anorganisch. Organisch gebonden calcium wordt immers veel beter opgenomen. In melk zit juist veel calciumcarbonaat, een anorganische verbinding. En het deel wat daadwerkelijk wordt opgenomen is verwaarloosbaar. Er is dan ook geen onafhankelijk onderzoek te vinden dat een gunstig verband vindt tussen het consumeren van melk en botontkalking.

Ingrediënten[brontekst bewerken]

Verder zijn er nog veel meer ingrediënten. Laten we ze eens één voor één bekijken:

- Caseïne (eiwit) kleeft aan de darmwanden en wordt in verband gebracht met bloedarmoede

- Dierlijke eiwitten, die worden afgebroken tot aminozuren, en zo het hele lichaam verzuren. Om dit op te lossen, ontneemt het lichaam H-atomen uit de eigen botten, teneinde weer pH-neutraal te worden. Als dit veelvuldig gebeurt, kan het de botten verzwakken.

- Fosfaat, ook een melkbestanddeel, bindt met maagzuur tot waterstoffosfaat en wordt in verband gebracht met bloedneuzen etc.

- Lactose, melksuiker, is voor 2/3 van de volwassenen in de wereld niet verteerbaar. Die krijgen dan ook spontaan diarree van melk. Bovendien hebben kinderen, die in de eerste drie jaar van hun leven geen koemelk dronken, 40% minder kans op jeugddiabetes.

- Cholesterol (Verzadigde vetten): 66% van het vet in melk is verzadigd. Er is een statistisch verband tussen verzadigd vet en hoge bloeddruk.

- BHG is een groeihormoon, waarvan ook een beetje in melk zit. Het laat kalveren sneller groeien, maar bij vrouwen vergroot het de kans op borstkanker.

- TSH is een schildklierhormoon, dat bij mensen zorgt voor een minder snel werkende schildklier. En dat zorgt voor obesitas (overgewicht).

- Progesteron wordt in het menselijk lichaam omgezet in androgenen. Dit veroorzaakt acné (jeugdpuistjes). Uit onderzoek blijkt dat als er gestopt wordt met het drinken van melk, de acne vaak weer verdwijnt.

Ondanks al deze dubieuze ingrediënten wordt er totaal niet aan getwijfeld aan melk. Als wordt gezegd dat melk helemaal niet zo gezond is, worden er geen argumenten aangedragen, maar wordt gezegd dat er calcium in melk zit, en dat het dus wel gezond moet zijn (terwijl er verschillende soorten calcium zijn, zoals in de tweede paragraaf te lezen is). Bovendien wordt dan gezegd dat de overheid geen schoolmelk zou aanbevelen als melk ongezond is. Helaas lijkt het erop alsof er geen enkele discussie mogelijk is.

schrijfwijze[brontekst bewerken]

Waarom is het koemelk en geen koeienmelk vergelijkbaar met paardenmelk en geitenmelk?DirkV 5 jun 2007 09:57 (CEST)Reageren

Waarom wordt de tekst op deze pagina niet toegevoegd aan de wiki pagina over koemelk?

bacterie (stond in artikel)[brontekst bewerken]

Addendum d.d. 04/05/08 22h30: Technisch vindt u zeer uitgebreide maar toch objectieve gegevens over melk op [1] (ik vond het namelijk foutief insinuerend dat melk bacteriehoudend zou zijn, terwijl het net een bacterievrije vloeistof is als het net de koe verlaat). – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 84.198.108.73 (overleg · bijdragen)

Trivia[brontekst bewerken]

De trivia werd gewist waarin de records van meldproductie stonden. Een apart officieel kopje is daar niet voor nodig en daarom noemt het trivia. Persoonlijk zie ik geen graten dat dit hier staat. waar moet het anders staan? Groet Vdkdaan (Gif mo sjette) 30 dec 2014 08:50 (CET)Reageren

AA melk in België[brontekst bewerken]

Geen paragraaf over AA-melk in België ?

Referentie voorbeeld : http://lv.vlaanderen.be

AXRL (overleg) 18 feb 2018 15:33 (CET)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Koemelk. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 4 apr 2020 02:38 (CEST)Reageren

Samenstelling[brontekst bewerken]

Wat ontbreekt is een aanduiding wat er in welke hoeveelheden in rauwe koemelk zit. Na bewerking zijn die waarden natuurlijk anders, maar dan is het ook minder "koemelk", meer "fabrieksmelk". Hoeveel procent vet, eiwit, caseïne, en zo voort, met welke marge, zit er in de melk die typischerwijze uit de koe komt? Mogelijk verschilt dit per ras, dan is het interessant een vergelijkende tabel te geven. 84.35.23.62 28 jan 2023 19:44 (CET)Reageren