Naar inhoud springen

Overleg:Lentepunt

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 6 jaar geleden door Patrick in het onderwerp In maart gaat de aarde door lentepunt. Niet de zon.

In maart gaat de aarde door lentepunt. Niet de zon.[brontekst bewerken]

In de eerste regel van het artikel wordt uitgelegd dat het lentepunt een punt is op de baan van de aarde rond de zon. Dat is correct. Op de regel er onder staat dat de zon door het lentepunt gaat. Dat is uiteraard niet zo, het is de aarde die door het lentepunt gaat. Ik heb het artikel dienovereenkomstig gecorrigeerd. Jahoe (overleg) 22 mrt 2013 12:04 (CET)Reageren

Het lentepunt is een punt op de geocentrische hemelbol. Ik heb het verduidelijkt. - Patrick (overleg) 26 sep 2017 13:26 (CEST)Reageren

Hoever staat het Lentepunt nou eigenlijk in Vissen?[brontekst bewerken]

Beste Moderator (wie maakt niet uit)

Ik ben al jaren geinteresseerd in de materie rond het lentepunt. Heel veel mensen geloven in de komst van het Waterman tijdperk. Dat is vanaf het moment dat het lentepunt het sterrebeeld Waterman binnengaat. Ik ben van mening dat mensen zich hierin vergissen. Dat het Vissen tijdperk wel ver gevorderd is maar dat het nog lang niet voorbij is. Om mijn mening te kunnen staven wil ik graag weten hoever het Lentepunt nou eigenlijk in Vissen staat. Dus hoeveel graden en minuten zeg maar.

Ik weet dat een Moderator van deze site alleen stukjes wijzigt of niet kloppen en dat dat niet meteen wil zeggen dat iemand ook wetenschappelijk is onderlegt, kan het echter niet anders dat deze wetenschappelijk onderlegde mensen wel de stukjes schrijven (gemodereerd of niet). Ik ben dus op zoek naar iemand die deze vraag kan beantwoorden. Hoeveel graden en minuten staat het lentepunt nou precies in Vissen. Dan kan ik op basis van de precessie dat 25776 jaar is, berekenen hoever we nou in dat Vissen tijdperk zijn.

alvast bedankt,

Ronald Blijlevens - De voorgaande opmerking werd toegevoegd door Ronald69 (overleg|bijdragen) 16 jan 2008 10:54 (CET)Reageren

Beste Ronald, je kunt het redelijk eenvoudig uitrekenen zonder hemelcoördinaten. Hiervoor moet je het volgende weten:
Het lentepunt is de dag waarop de aardas een hoek van 90 graden maakt met de denkbeeldige lijn tussen de aarde en de zon. Op die dag begint de lente en is de zon overal precies 12 uur op. Omdat de aardas onder invloed van precessie kantelt, valt het lentepunt elk jaar op een ander punt op de baan van de aarde om de zon. Over 12 000 jaar valt het lentepunt precies aan de andere kant van de zon. ALs je over 12 000 jaar naar de zon zou kijken, zie je precies de andere kant van de sterrenhemel (als je sterren zou kunnen zien). Maar in ons schrikkeljarensysteem corrigeren we voor precessie. Het lentepunt valt altijd op of rond 21 maart. De ecliptica (de baan die de zon door de sterren heen maakt) verandert niet onder invloed van precessie. Wat wel verandert is de positie van het lentepunt ten opzichte van de ecliptica.
Bovenstaande kun je zelf heel eenvoudig toetsen met een tennisbal die de aarde voorstelt.
- Markeer de noord- en de zuidpool, of prik een satéprikker die de aardas voorstelt door de bal heen.
- Laat de tennisbal draaien rond een middelpunt dat de zon voorstelt.
- Maar een lange kartonnen strook met daarop de sterrenbeelden. Deze kartonnen strook leg je om de aarde/zon heen.
Draai met de aarde om de zon onder verschillende hoeken. Hiermee is duidelijk te visualiseren hoe de sterren staan ten opzichte van het lentepunt.
Andere mogelijkheid is even een afbeelding zoeken waarin precessie en de seizoenen staat uitgelegd. Hieronder staat een eenvoudige:
http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=4372
De vraag is dus: hoe lang duurt het voordat de ecliptica zo ver is geschoven dat Waterman in de zon staat?
Wat je moet weten is het volgende:
- Duur van de precessie van de aardas: 25 770 jaar (volgens Wikipedia)
- Periode waarin Waterman nu (21e eeuw) ongeveer in de zon staat: tussen 16 februari en 12 maart (volgens Wikipedia)
Elke 70,55 verschuift de ecliptica 1 dag ten opzichte van het lentepunt (25770 jaar/365,25 dagen per jaar). Oftewel elke 70,55 jaar komt Waterman één dag dichter bij het lentepunt. Laten we er voor het gemak vanuit gaan dat in dit jaar de equinox op 21 maart valt en Waterman precies tussen 16 februari en 12 maart in de zon staat. Het verschil tussen het einde van Waterman en de equinox is dan 9 dagen. Het zal dus nog 9 x 70,55 jaar = 635 jaar duren voordat de equinox samenvalt met Waterman. Of je nu wel of niet gelooft in het Waterman tijdperk, de mensen die nu leven zullen dit zeer waarschijnlijk niet meemaken. U heeft dus gelijk.
Vanwege ons gecompliceerde schrikkeldagensysteem valt het lentepunt niet elk jaar op dezelfde dag, maar ligt die ergens tussen 18 en 22 maart (afhankelijk van welk jaar het nu is). Deze variatie geldt ook voor de periode waarin Waterman in de zon staat. De posities van de sterren ten opzichte van het lentepunt laten zich natuurlijk niet leiden door onze schrikkeldagen. Het verschil in dagen zal daardoor niet veranderen.

Sandertje1980 (overleg) 5 dec 2012 13:01 (CET)Reageren