Overleg:Lijst van kippenrassen

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 6 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Is het hier nodig om van alle kippen apart te vermelden dat er een kriel is? Naar mijn mening kan dit gewoon in de beschrijving worden meegenomen omdat krielen vaak weinig verschillen van de grote hoenders (behalve in grootte). Misschien kan bij de grote hoenders een regel komen te staan zoals: Het Hollands kuifhoen komt ook in krielvorm voor. Phil 14 okt 2006 15:22 (CEST)

Ik ben het daar eigenlijk wel mee eens - het lijkt me een beetje overdreven zoals het er nu staat, zeker gezien het zeer schaarse aantal blauwe links ueberhaupt. Eigenlijk vind ik dat je ervan uit moet gaan dat bij een ras dat zowel grote als kriel varianten kent deze beide in artikel zullen komen. Ik zou voorstellen om het bijvoorbeeld zo te doen:

  • [[Oost-Friese meeuw]] ([[Oost-Friese meeuw#Kriel|kriel]])

Dat wordt dan dit:

Als er later goede redenen zijn om voor de kriel toch een apart artikel te hebben dan kan de kriel-link tussen haakjes natuurlijk gewoon naar dat artikel linken ipv naar een sectie in het artikel over het hoofdras.

Voor rassen waarbij er alleen een kriel variant is blijft het natuurlijk gewoon

... zonder haakjes.

De vraag is wat te doen met dingen als deze:

Ik stel voor om dat toch (kriel) te maken, dus:

  • [[Ancona rozekam]] ([[Ancona rozekam#Ancona kriel rozekam|kriel]])
  • [[Ancona rozekam]] ([[Ancona kriel rozekam|kriel]])

De vraag is eigenlijk meer of Ancona rozekam (+kriel) een eigen artikel moeten hebben of dat deze niet net zo goed in Ancona zouden kunnen worden opgenomen. Ik zeg: Eerst maar eens zorgen dat er ueberhaupt een artikel Ancona komt en dan pas zeuren over rozenkammen en krielen. Dus eigenlijk:

  • [[Ancona (kip)|]] ([[Ancona#Rozekam|rozekam]], [[Ancona#krielen|krielen]])

ofwel:

Maar goed, ik doe niet in kippen dus wellicht hebben anderen daar hele andere meningen over - laten we die maar even afwachten.

Apropos "rozekam" - moet dat tegenwoordig volgens de nieuwe spelling niet "rozenkam" zijn? - Pudding 14 okt 2006 18:45 (CEST)Reageren

Volgens mij moest het altijd al rozenkam zijn, oude en nieuwe spelling. Maar ik ben het er helemaal mee eens en ik denk dat ik me er maar eens op ga storten. Ik denk dat ik er het volgende van maak: een link met het kippenras en dan in het artikel zelf de onderverdeling grote hoender en kriel. Als je er een apart kopje kriel bij zet, kan iedereen daar de kenmerken van de kriel kwijt (mochten die erg anders zijn). We kunnen er dus vanuit gaan dat het ras beschreven staat en dat daaronder, indien voorkomend, ook de kriel staat. Uitzonderingen de Eikenburger kriel en andere rassen waar de naam gewoon zo is. Ook iets waar ik vanaf het begin al aan twijfel is de onderverdeling van bijvoorbeeld het kuifhoender. Ik ga die artikelen ook samenvoegen en dan onder de naam Hollandse kuifhoen de verschillende variaties vermelden als tussenkopje. Zo krijg je in één keer de algemene informatie en kun je in het artikel makkelijk de ondersoort vinden. Phil 14 okt 2006 21:37 (CEST)

Ik zei dat ik het anders zou doen, maar heb toch gewoon de link met kriel achter de rasnaam gezet in de lijst... Phil 14 okt 2006 22:09 (CEST)

Tot aan de G gekomen, morgen stort ik me op de kuifhoenders. Vooral de Grubbe-baardkriel heeft me veel geleerd over linken binnen wikipedia! Phil 14 okt 2006 22:19 (CEST)

Het is dus wél belangrijk dat je, als je een kriel beschrijft, dat in de rubriek van de grote hoender doet, maar het tussenkopje dan ook Kriel noemt. Dus met een hoofdletter en enkelvoud! Phil 14 okt 2006 23:07 (CEST)

Precies - zie ook die Oost-Friese meeuw ;o)
Heel fijn dat jij je erop wilt storten, want ik heb er eerlijk gezegd echt geen verstand van (rozenkam? kuifhoen? Wa'sdà???) en het lijkt me toch handiger beslissingen nemen als je het wel snapt. Succes en bedankt! - Pudding 15 okt 2006 02:59 (CEST)Reageren
Nagekomen: Toch even snel wat 'ongeschoold' werk voor je gedaan (de eenvoudige gevallen) - maar loop er nog wel even doorheen - Pudding

systematiek van deze lijst[brontekst bewerken]

Een algemeen redactioneel discussiepunt met betrekking tot de systematiek van deze lijst. Aangezien ...

  • Op deze wereld ontzettend veel kippenrassen bestaan
  • De definitie van kippenras meestal gekoppeld is aan de erkenning binnen een overkoepelende fokkersorganisatie
  • De meeste vermelde kippenrassen binnen Nederlandse / Europese of Amerikaanse fokkersorganisaties erkend zijn
  • Maar buiten de westerse wereld veel rassen / varianten / slagen / soorten voorkomen die niet erkend zijn
  • Bovendien de verschillende Wikipedia's (bijv. de Duitse of Engelstalige) volkomen verschillende criteria voor vermelding en verschillende indelingen hebben...

zouden we misschien - als encyclopedische lijst van kippenrassen in twee van de actiefste kippenfoklanden op deze wereld (NL en B) - verbeteringen in de indeling kunnen bedenken, zoals bijvoorbeeld:

  1. Vermelding bij elk ras of het bij de Nederlandse, Vlaamse of overkoepelende Europese fokkersorganisaties erkend is
  2. Een indeling naar land of continent van oorsprong (zie List of chicken breeds)
  3. Een indeling in de vorm van een grote tabel met de belangrijkse gegevens per ras (zie Liste von Hühnerrassen)

Het zou wel een intensief project zijn, waar meerdere wikipediaars met kennis van zaken aan mee zouden moeten werken. Ik ben nieuwsgierig naar de reacties.
Opzwartbeek 16 feb 2016 17:30 (CET)

ATTENTIE!
Als sinds maanden niemand op dit discussiepunt reageert, moet de wikipediagemeenschap me ook toestaan de herindeling op eigen houtje uit te voeren. Opzwartbeek (overleg) 15 sep 2016 17:41 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Lijst van kippenrassen. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 22 jul 2017 01:49 (CEST)Reageren