Overleg:Lijst van uitgestorven Mollusca

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 14 jaar geleden door Tom Meijer in het onderwerp Bij het begin

Bij het begin[brontekst bewerken]

Deze lijst heb ik aangemaakt naar analogie met andere lijsten met uitgestorven soorten. Voorbeelden daarvan zijn Lijst van uitgestorven planten en Lijst van dinosauriërs. Het nut van dergelijke lijsten is zeer twijfelachtig als er niet meer informatie wordt gegeven dan een pure namenlijst. Dat is veelal het geval. Ik heb op de molluskenlijst dan ook de laatste periode waarin de betreffende soort nog aanwezig was (het zgn LAD) erbij gezet.

Bij andere lijsten gaat het bijna nooit om werkelijk uitgestorven soorten maar om in een bepaald gebied verdwenen soorten. Dat is heel wat anders. Bovendien neemt men daarbij (soms ongezegd) altijd menselijke invloed bij het verdwijnen aan, wat geenszins altijd vaststaat. Ik beschouw dergelijke lijsten als sterk POV beïnvloed: er komt geen paleontologische kennis aan te pas wat bijzonder kwalijk is.

Verder moet worden opgemerkt dat lijsten zoals die bij dit lemma op de lange duur onhoudbaar zullen blijken te zijn: er horen duizenden soorten op te staan. De huidige lijsten zijn dan ook een farce. Tom Meijer MOP 15 nov 2009 14:14 (CET)Reageren