Overleg:Mahonie (hout)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 5 maanden geleden door Brya in het onderwerp Formulering over kleur

Volgens de geschiedenis zou deze pagina hier gemaakt zijn. Dat is niet juist. Voor de werkelijke, eerdere geschiedenis van de pagina zie hier. - Brya 20 jun 2009 16:14 (CEST)Reageren

Kopie van originele overlegpagina[brontekst bewerken]

hier:

N.B: ik garandeer niet dat dit plaatje ook inderdaad goed is: het oogt mahonieachtig. Brya 9 mrt 2006 12:29 (CET)Reageren

Mahoniehout wordt veel gebruikt bij de productie van gitaren. Mn door de firma Gibson.

Alsjeblieft zeg[brontekst bewerken]

Dingen die per definitie niet kunnen bestaan kunnen nooit goed zijn. Kijk alsjeblieft eerst eens een echt boek in. Brya 25 sep 2007 18:58 (CEST)Reageren

Formulering over kleur[brontekst bewerken]

De tekst: "Mahonie is een bekende houtsoort, en als gevolg daarvan, in het algemeen spraakgebruik, ook wel een kleur." vond ik ietwat onlogisch lopen, en had ik daarom gewijzigd in:

"Mahonie''' is een bekende houtsoort. Als gevolg daarvan wordt de term in het algemeen spraakgebruik ook gebruikt om de specifieke kleur aan te duiden."

En nu is dat teruggebracht met als opmerking: "de bedoelde kleur is niet de kleur van het hout". Dat is niet correct. Het Algemeen Nederlands Woordenboek geeft deze betekenissen voor "mahonie":

1) mahoniehout: donkerbruin tropisch hardhout met een enigszins rode tint.

2) mahoniekleur: de kleur van mahoniehout; mahoniekleur; roodbruin.

3) van mahoniehout: uit mahoniehout vervaardigd; van mahoniehout.

Dus hoe lossen we dit op? Ik stel voor:

"Mahonie is een bekende houtsoort die gekenmerkt wordt door een roodbruine tint. In het algemeen spraakgebruik wordt de term mahonie ook gebruikt om deze specifieke kleur aan te duiden."

ChristinaHelena (overleg) 9 aug 2022 13:54 (CEST)Reageren

Och, een zin die onlogisch lijkt te lopen, lijkt mij juist aanleiding om eens na te denken (immers, truth is stranger than fiction). Een woordenboek legt wat mij betreft geen enkel gewicht in de schaal: woordenboeken zijn berucht vanwege hun onnauwkeurigheid en horen niet gebruikt worden als bron voor een encyclopedie.
        Het lijkt mij ook helemaal niet moeilijk om vast te stellen dat de bestaande tekst klopt, en de voorgestelde tekst niet. Even zoeken levert op Mahonie transparant en RAL 8016, wat laat zien dat het inderdaad een heel andere kleur is (mahonie heeft sowieso niet één vaste kleur).
         En de zin ""Mahonie is een bekende houtsoort die gekenmerkt wordt door een roodbruine tint" is misschien aantrekkelijk voor iemand die een carriere als oplichter beoogt, maar doet mij griezelen. - Brya (overleg) 9 aug 2022 18:25 (CEST)Reageren
Het is niet duidelijk waarom iemand zou griezelen bij die zin van ChristinaHelena, die overduidelijk veel beter is dan het koeterwaals dat nu als eerste zin in het lemma staat.
LarTram (overleg) 19 dec 2023 20:35 (CET)Reageren
Niet veel inlevingsvermogen? - Brya (overleg) 20 dec 2023 06:13 (CET)Reageren