Overleg:Mayonaise

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 3 jaar geleden door Encycloon in het onderwerp Sauce mayennaise

Is het niet logischer om bij de trivia te vermelden dat in andere landen mayonaise met dubbel n geschreven wordt? In het hele artikel word immers gesproken over mayonaise en niet mayonnaise... – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 194.109.134.194 (overleg · bijdragen) op 15 juni 2006 09:56 (CES)

Ik snap ook niet de toegevoegde waarde van de Franse vertaling benoemen in de eerste zin van het stuk. Een fransman kan ook het franstalige artikel er bij pakken.

Mosterd[brontekst bewerken]

http://culinaryarts.about.com/od/saladdressings/r/mayonnaise.htm

in la repertoire de la cuisine zit er geen mosterd in mayonaise

mayonaise maak je zonder mosterd

er bestaat wel mosterdmayonaise – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 94.224.60.83 (overleg · bijdragen) op 3 december 2008 12:10 (CET)

Ja dat is waar, zou je dat dan even kunne vermelden in de trivia? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 212.239.176.203 (overleg · bijdragen) op 8 maart 2013 11:33 (CET)
Op de pagina die de oorspronkelijke plaatser van de opmerking over de mosterdmayonaise aanhaalde, vermeldt een van de reacties, net als "ons" artikel overigens, dat er wel degelijk mosterd gebruikt kan worden.
Het recept vermeldt bovendien dat er "koosjer zout" gebruikt zou moeten worden. Dat lijkt me bijzonder afhankelijk van de beoogde consument.
Met andere woorden: ik bestrijd de volledigheid en de 'autoriteit' (voor zover je daarvan kunt spreken) van het recept op 'culinaryarts.about.com'.
Verder is mosterdmayonaise niet de enige op mayonaise gebaseerde saus. Ik ken bijvoorbeeld ook knoflookmayonaise. Om al die varianten onder trivia te vermelden gaat volgens mij wat ver.
Richard 8 mrt 2013 11:49 (CET)Reageren
"Kosher salt" is een Amerikaanse term voor zout in de vorm van grotere/platte "vlokken", het heeft weinig (meer) te maken met Joodse gebruiken. Bovendien is de herkomst van de naam niet omdat het zout zelf "koosjer" is (dat is zout volgens mij altijd), maar dat zout in deze vorm (vlokken) gebruikt werd om vlees "koosjer" te maken. Zie http://en.wikipedia.org/wiki/Kosher_salt . En gezien het zout toch oplost in de mayonaise maakt het ook niet uit wat voor zout je gebruikt--je moet alleen met normaal (kleinkorrelig) zout wel de hoeveelheid aanpassen omdat kosher salt meer volume inneemt (ruwweg een factor twee). 94.212.53.218 20 sep 2013 14:40 (CEST)Reageren
Het recept geeft inderdaad volumes aan, geen gewichten. In dat geval is het wel handig te weten van welke 'vorm' zout er sprake is. Op dat punt ben ik in mijn reactie wellicht iets te kort door de bocht gegaan. Dat er naar keuze wel degelijk mosterd gebruikt kan worden, blijft echter overeind. Richard 20 sep 2013 15:07 (CEST)Reageren

Belgische mayonaise?[brontekst bewerken]

Kan er ook iets meer over Belgische mayonaise worden vermeld in plaats van al die suikers hier en zoete mayonaise daar? Ik was laatst in Nederland en ik vond de mayonaise (of was het soms fritessaus, zoals jullie dat noemen?) – om eerlijk te zijn – ronduit walgelijk. Het was net ketchup zonder tomaten. Onze mayonaise mag er naar mijn mening ook wel op. Ik heb een kopje met vergelijking toegevoegd. mountainhead / ? 14 apr 2013 09:53 (CEST)Reageren

Ik denk dat het fritessaus was. Smaken verschillen zullen we maar zeggen. Misschien heeft het ook te maken met wat je verwachtte: als je een bepaalde smaak verwacht en je krijgt ineens heel iets anders voorgezet (met een vergelijkbaar uiterlijk) dan zit je toch even raar te kijken als je de eerste hap neemt - zelfs als je het niet onsmakelijk vindt. Zet iemand die karnemelk verwacht een glas "gewone" melk voor; ook als de betrokkene dat wel lust, zit hij of zij even te slikken. Over fritessaus bestaat overigens, zoals je vast al opgemerkt had, een apart artikel. Je nieuw toegevoegde hoofdstuk blijkt al uit de "eventuele ingrediënten" en de verwijzing naar fritessaus stond er ook al in. Het was dus feitelijk dubbelop. Fritessaus is geen mayonaise (al wordt het vaak zo genoemd). Al te ver uitweiden over fritessaus hoort m.i. niet in dit artikel thuis. Richard 15 apr 2013 14:46 (CEST)Reageren

Kleur[brontekst bewerken]

Zelf zou ik mayonaise geel van kleur noemen. Alleen "yogonaise" is nogal wit; mayonaise, gezien ook de foto mi niet. DrJos (overleg) 29 mrt 2019 14:41 (CET)Reageren

Sauce mayennaise[brontekst bewerken]

Werd in 1589 geserveerd bij koude kip, aan de Bourgondische officieren vóór de Slag van Arques. Er is verder alleen van bekend dat het zwaar op de maag lag als je er veel van at. Maarten van Thiel.

Dag Maarten van Thiel, heeft u daar een betrouwbare bron voor? Mvg, Encycloon (overleg) 4 jun 2020 16:17 (CEST)Reageren