Overleg:Megen

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 6 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

MEGEN[brontekst bewerken]

Ik heb mijn twijfels over deze zin: "Rond 800 NC bestond Megen uit 44 huizen, waarvan 2 kastelen en een klooster. Er woonden ongeveer 390 mensen". Het lijkt erop dat dit over duizend jaar later gaat. Het zou mooi zijn als de auteur van deze regel zich nog eens zou melden. Anders ga ik hem binnenkort verwijderen. Fransvannes 12 jul 2005 10:48 (CEST)Reageren

Als toendertijd stagiaire bij het Rijksarchief Noord-Brabant en vervaardiger van de inventaris van het oud-administratief archief van de toenmalige gemeente Megen c.a. meen ik, dat deze tekstpassage op zich juist is, zij het dat er uiteraard maar sprake was van 1 kasteel. Dit is inmiddels door mij gecorrigeerd. Mr. F. Breure, 14-10-2007 (F.Breure@home.nl)

PLAATSNAAM[brontekst bewerken]

Ik studeer Keltische taal en cultuur aan de Universiteit van Utrecht, en ik heb een opmerking over het volgende: "De plaatsnaam 'Megen' is waarschijnlijk afgeleid va het Romaanse woord "Magus", wat veld, plaats of stad betekent. Het zou echter ook van het Keltische woord Magos kunnen komen, wat 'doorwaadbare plaats' betekent." Wat zijn hier de bronnen voor? Is 'Magus' niet zoals ik het geleerd heb een Keltisch woord, verwant aan het OudIerse woord 'mag', dat later pas door Romeinen is overgenomen? het lijkt mij dat dit nog even verder na gezocht moet worden. Als het een Keltisch woord is, dan pas is er ook bewijs dat er Kelten hebben gewoond, gezien het gangbare kriterium voor het aanwijzen waar Kelten woonden is of er bewijzen zijn voor het gebruik van een Keltische taal aldaar.

U hebt ongelijk. Megen is volgens betrouwbare bronnen,juist gezien haar bewoningsgeschiedenis, vermoedelijk afkomstig van het Keltische magos. Daar echter geen onomstotelijke Keltische bewoningssporen zijn aangetroffen, is het wellicht ook mogelijk, dat Megen van het latere Romeinse magus afstamt. In ieder geval zijn de Romeinse bewoningssporen duidelijker. Mr. F. Breure, 14-10-2007.

Nakijken Engelse en Franse versies[brontekst bewerken]

Beste F. breure, Kun je voor het gehele artikel ook kijken naar de Engelse en Franse versies, zie bij artikel Megen het menu aan de linkerzijde, de interwikilinks. vr. gr. Havang 2 dec 2007 20:19 (CET)Reageren

Met genoegen heb ik dat inmiddels gedaan. De Engelse versie is (te) kort, maar juist. De Franse versie is terecht langer, maar bevat wel enige foutjes. Zo is historisch bepaald niet zeker, dat Allardus van Megen de eerste graaf uit dit huis is, en zelfs niet of het gravenhuis Van Megen bestaan heeft. Verder is het graafschap niet in 1795, maar pas op 5 januari 1800 op grond van het verdrag van Parijs door Frankrijk aan de Bataafse republiek verkocht. Mr. F. Breure, 3-12-2007.

Bedankt, ik heb fr:Megen aangepast. Zou je in staat zijn en:Megen uit te breiden? Je kunt ook de foto's overzetten van de fr naar de nl en en versies.

NB:het is praktisch een gebruikersnaam te nemen, als je vaker wil meewerken aan artikelen. Groeten, Havang 3 dec 2007 17:37 (CET)Reageren

DEFINITIEVE OPLOSSING SOEVEREINITEITSKWESTIE MEGEN[brontekst bewerken]

Als in mijn bewerking van dit artikel aangegeven, is de definitieve formele oplossing van de Megense soevereiniteitskwestie als gevolg van de arbitrageprocedure na het Verdrag van Munster (1648) mij helaas nog onduidelijk! Dit geheim is vermoedelijk verscholen in het Hofarchiv in Wenen. Mijn correspondentie hiermee heeft niet tot een concreet resultaat geleid, daar waarschijnlijk de betrokken archiefstukken moeilijk toegankelijk zijn. Is er hier iemand, die op dit punt meer weet, of dit nader wil uitzoeken omdat hij/zij regelmatig in Wenen komt? Ik zal deze betrokkene graag van meer informatie voorzien! Breure, 23 maart 2008.

Oorlogswinter[brontekst bewerken]

ik heb een leuk weetje over megen
mijn moeder en ik (ik heb een tijdje in megen gewoond) hebben opgemerkt dat sommige scenes in de film "oorlogswinter" in megen zijn gefilm. mischien kunnen jullie er dat bij zetten.
p.s. als iemand er problemen mee heeft dat ik het hier neerzet dan heb je pech ,ik wou dit gewoon ff kwijt en dit was de meest geschikte plaats
p.p.s. over de naam mischien kan die worden gelinkt aan nijmegen
A.Nonymous (ik blijf online liever onbekent) 04-01-2010

Een leuk weetje inderdaad! Ik heb het in het artikel toegevoegd. Helemaal goed trouwens dat je dit aangaf op deze overlegpagina. Dat is precies de juiste plek :) Je mag natuurlijk ook zelf dit soort feiten toevoegen in het artikel. Fruggo 4 jan 2010 20:51 (CET)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Megen. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 7 sep 2017 21:37 (CEST)Reageren