Overleg:Monogamie

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 5 jaar geleden door Tfa1964 in het onderwerp Graswoelmuizen

Graswoelmuizen[brontekst bewerken]

De Graswoelmuis is van nature promiscue, maar de gemanipuleerde muizen werden verliefd en bleven trouw aan hun partner. Monogamie wordt dus door slechts één gen veroorzaakt

Is het niet een beetje overdreven dat de term verliefd word gebruikt bij de muizen? Zo ver ik weet zijn ze alleen monogaam, maar dat betekend niet dat ze ook verliefd worden.

De lijst met 'monogame' dieren is op weinig gebaseerd. Ik haalde eerder al weg dat mensapen de neiging hebben tot monogamie en gezinsvorming, omdat deze claim niet was onderbouwd en bovendien dubieus is. Mijn wijziging is teruggedraaid, naar mijn mening onterecht. Ook zwanen blijken vaker dan 'soms wel' niet-monogaam gedrag te vertonen. Er zijn in werkelijkheid bijzonder weinig seksueel monogame dieren. Wel is er bij veel dieren sprake van paarvorming, waarbij een koppel langdurig samen zorgt voor het nageslacht, maar dat nageslacht is niet altijd uitsluitend van de twee partners. Bij bevers geldt dat de Europese bever, maar niet andere beversoorten, monogaam gedrag vertonen, maar die precisering ontbreekt hier. Ik zou dit hele onderdeel weglaten.