Overleg:Pancreatitis

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wereldbol De voorbeelden en het perspectief in dit artikel behandelen voornamelijk Nederland en geven misschien geen wereldwijd standpunt over het onderwerp weer.
Probeer dit artikel alstublieft te verbeteren aan de hand van deze tips of bediscussieer het probleem op deze overlegpagina.

WELKE KLACHTEN KAN EEN PANCREATITIS GEVEN?[brontekst bewerken]

- De acute pancreatitis

Bij de acute pancreatitis staan meestal klachten van hevige buikpijn en ziek zijn op de voorgrond. Ook rugpijn kan aanwezig zijn, het pancreas ligt immers achter in de buik. Het is een ernstige aandoening. De acute pancreatitis heeft in 70% tot 90% van de gevallen een mild verloop en de sterftekans als gevolg van deze aandoening is daarbij laag (ongeveer 3%). Maar de aandoening kan ook een minder gunstig verloop hebben. Bij 10% tot 30% van de gevallen ontstaat een ernstig ziektebeeld, waarbij vaak langdurige behandeling op een intensive care afdeling nodig kan zijn. De sterftekans bij deze ernstige vorm is hoog, variërend van 30% tot 70%.

-De chronische pancreatitis

De chronische pancreatitis is een ziektebeeld dat gekenmerkt wordt door een wisselend verloop. Rustige perioden worden afgewisseld met tijden waarin de symptomen heftig de kop opsteken. De belangrijkste verschijnselen zijn pijnklachten in de buik en/of in de rug en stoornissen door een tekort aan pancreasenzymen en hormonen. De klachten kunnen hinderlijk zijn en steeds vaker terug komen. Na elke ontsteking treedt littekenweefselvorming op, die de afvoerbuis voor pancreassappen kan vernauwen. Dat belemmert de afvloei ervan, waardoor de druk in het orgaan kan toenemen en dat kan weer aanleiding geven tot pijnklachten en hernieuwde ontsteking.

Ik stel voor om ook alcohol(mis)bruik aan de lijst van oorzaken van (sub)acute oorzaken van pancreatitis toe te voegen. Mede gezien de incidentie van C2H5OH gerelateerde pancreatitiden verbaasd het mij dat dit onderwerp niet genoemd staat.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 83.87.180.226 (overleg · bijdragen) 21 nov 2007 22:10‎

Non per os[brontekst bewerken]

Vroeger werd als therapie darmrust voorgeschreven, maar tegenwoordig gaat meestal het gezegde "if the gut works, use it" op.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Baap~nlwiki (overleg · bijdragen) 8 jun 2009 20:06‎