Overleg:Romeins legionair

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 3 maanden geleden door Zoetermeerder in het onderwerp Dienstplicht??

Verleden tijd[brontekst bewerken]

De gebeurtenissen omschreven in dit artikel hebben reeds plaatsgevonden en het artikel dient dus in de verleden tijd geschreven te worden.

George4 19 jul 2006 12:58 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Romeins legionair. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 10 dec 2019 13:20 (CET)Reageren

Dienstplicht??[brontekst bewerken]

In de inleiding (versie 15 januari 2020) wordt gesproken van een "meestal vrijwillige dienstplicht" in de door Augustus hervormde legioenen. Een vrijwillige plicht is een contradictio in terminis. Bovendien wordt onder het kopje Legerhervormingen gezegd dat Augustus van het Romeinse leger een beroepsleger maakte. Ook dat is in tegenspraak met het begrip dienstplicht.

- Dit onderwerp werd op 15 jan 2020 toegevoegd door‎ Hugo DK

Opvallend dat niet nog niemand op gereageerd heeft. Het is inderdaad wat verwarrend, of zelfs fout, verwoord. Hoewel de Romeinse legioensoldaten voornamelijk uit vrijwillige burgers bestonden, ging de dienstplicht van rekruten door tijdens het tijdperk van de Republiek en tot in het Principaat, vooral in tijden van crisis. Wellicht is het woord diensttijd beter dan het woord dienstplicht. Zoetermeerder (overleg) 15 feb 2024 14:34 (CET)Reageren