Overleg:Twintigste treinkonvooi

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 2 jaar geleden door RonnieV in het onderwerp Monument

Hoe juist is dit artikel? Ik lees de reddingsactie op deze pagina is verschillende versies. Het aantal ontsnapten joden is precies ook niet duidelijk.

er zijn een aantal varianten op de schrijfwijze van "georges livschitz";

vandaar in het artikel; "Youra Livschitz (Georges Livchitz)".

-> Het is niet echt duidelijk hoe ze met een stormlamp en rood papier de trein tot stoppen dwingden. Ik veronderstel dat ze een sein saboteerden/nabootsten door rood papier voor de lamp te houden? Als dit bevestigd of verduidelijkt kan worden, beter in het artikel zetten.

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Twintigste treinkonvooi. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 23 okt 2017 07:25 (CEST)Reageren

Hoeveel van dit soort acties waren er nu?[brontekst bewerken]

Het was de grootste actie om Joden uit een trein naar Auschwitz te redden en ook een van de enige, buiten een dergelijke actie in Polen.

Suggereert dat er enige van dit soort acties waren, en ook nog eentje in Polen

Dit is een uniek feit in de geschiedenis van de Holocaust. Nergens in Europa is tijdens de Tweede Wereldoorlog een bevrijdingsactie uitgevoerd op een Jodentransport.

Suggereert dat er maar een was, in de hele WOII-geschiedenis.

Wie weet hier meer over? Alvast bedankt, RonnieV (overleg) 2 nov 2018 14:43 (CET)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Twintigste treinkonvooi. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 18 mei 2019 05:51 (CEST)Reageren

Monument[brontekst bewerken]

Ongeveer een jaar geleden had ik gehoord van dit verhaal en wou ik als tussenstop met de trein wel eens gaan kijken naar het monument in Boortmeerbeek. Tot mijn grote verrassing kon ik de genoemde zuil niet vinden. Ik had nochtans vooraf gezocht waar dit monument stond. Als ik nu kijk op Streetview (het is inmiddels al even geleden dat ik daar nog in de buurt moest zijn), dan zie ik dat de gedenkplaat er nog steeds staat, uitkijkend over de sporen. Het kleine graspleintje ervoor waar de zuil kan gestaan hebben (zo lijkt het toch op de foto hier op Wikipedia), is nu echter leeg zo lijkt het. Als ik terugga in de archieven van Streetview stond het monument er ook al niet meer sinds zeker 2018 en de laatste beelden van december 2021 bevestigen dit.

Ik heb niks gevonden over het ontmantelen van de zuil en wat er nu mee gebeurd is (museum?, prive collectie?, Dossin?). Mocht iemand er meer over weten, dan is alle hulp dus welkom. RémiR (overleg) 26 jan 2022 22:55 (CET)Reageren

Beste RémiR, op deze foto van Streetview uit november 2009 staat de gedenkzuil op het veldje naast de spoorwegovergang. In augustus 2020 staat hij daar niet. Hier een netjes onderhouden veldje in juli 2009 met zuil en een slordig veldje in juni 2018 zonder.
Terwijl ik bezig was met een mailtje naar de gemeente om opheldering, stuitte ik op deze pagina, waar het monument getoond wordt op een andere plaats. De aanduiding 'Brouwersstraat' bracht mij ertoe nog eens naar de kaart te kijken en toen ik Streetview uitschakelde, zag ik opeens een 'Vredesmonument' in groen opduiken, wat verderop aan de straat. Dan blijkt dat het tweede monument, de cortenstalen zuil met drie handen en tekst, een plekje gekregen te hebben aan de rand van de parkeerplaats naast het gemeentehuis: zie hier. Naar een foto van de gedenkplaat (ik hoop dat je die gemaakt hebt), ben ik wel benieuwd. Die zou niet misstaan bij dit artikel. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 26 jan 2022 23:59 (CET)Reageren
Bedankt voor de vondst! Toen ik in Boortmeereek zelf was, had ik deze locatie niet gevonden. De gedenkplaat is ook te zien op Google maps en staat op deze plek, naast de originele plek van het monument. Een foto maak ik nog wel eens als ik daar eens moet zijn of als ik er eens passeer.
Ik ontdekte daarnaast ook dat het monument er pas kwam in 2005, terwijl de gedenkplaat er al is sinds 1993. (Stond fout op Wiki)
Enfin, mysterie snel opgehelderd dankzij u.
Het grasperkje was toch wel een mooiere plek imo voor zo'n belangrijk monument. Maar blijkbaar komen er nu ook standbeelden bij in Brussel van de Brusselaars die de ontsnappingen mogelijk hebben gemaakt, las ik in Bruzz.
RémiR (overleg) 27 jan 2022 00:10 (CET)Reageren
In juni 2011 werd het gedenkteken uit 1993 verward met de zuil uit 2005, en enkele dagen later is daar enkel de zuil uit 2005 van over. Dik twee uur later was het toch een monument uit 1993, en dat bleef zo totdat u dit opmerkte. Bedankt voor uw correctie. Met elkaar maken we Wikipedia steeds beter! Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 27 jan 2022 00:27 (CET)Reageren