Overleg:Venijnboom

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 2 jaar geleden door Valhallasw-toolserver-botje in het onderwerp Referenties gevonden in artikelgeschiedenis

Alhoewel misschien niet zo gebruikelijk, heeft Taxus baccata een Nederlandse naam. Het verdient m.i. aanbeveling deze te gebruiken.

Dick Bos 2 nov 2005 21:17 (CET)Reageren


Taxines[brontekst bewerken]

Door het gebruik van taxol als kanker-geneesmiddel is de werking van de taxines nogal op de achtergrond geraakt. Het zijn zware vergiften. Beetjedwars 22 sep 2007 23:04 (CEST)Reageren

Taxus in gebruik als boog[brontekst bewerken]

N.B.: Daar ben ik het niet mee eens. In de Slag bij Agincourt gebruikten de engelsen de "longbow", vrij vertaald de "lang(e )boog" De houtssoort speelt zeker een rol, maar doorslaggevend is ook de omvang. De pees, die dus bovengemiddeld lang was, vereiste een trekkracht die kon oplopend tot enkele (tientallen) kilo's. Bij het loslaten van de pees kwam al die energie weer vrij, resulterend in een groter bereik en meestal ook een betere penetratie (= mate waarin een pijl het doel binnendrong). - De Longbow werd hierdoor wel moeilijker te gebruiken; effectief (en nauwkeurig) kunnen schieten vereist veel spierkracht en jaren training. (commentaar door P.Conen uit Tilburg)

verwijderd door Erik 1980 uit het artikel. Hierheen verplaatst door Beetjedwars 6 nov 2007 19:55 (CET)Reageren

Inzamelen van jonge (max 1 jaar) scheuten[brontekst bewerken]

In veel gemeenten is het tegenwoordig mogelijk om jonge afgeknipte scheuten van deze bomen aan te bieden. Ze worden dan gebruikt voor de productie van geneesmiddelen. De medicijnen die eruit gewonnen worden (vnl merknaam Taxol), zijn te gebruiken bij chemokuren in de behandeling van een aantal soorten kanker. De oogsttijd loopt van halverwege juni tot half juli, omdat dan de werkzame stoffen in de grootst mogelijke concentratie aanwezig blijken.

Alleen de jonge uitlopers kunnen worden gebruikt bij de productie, maar gelukkig zijn die eenvoudig aan hun lichtere kleur te herkennen. Gedurende de maand juni zijn ze namelijk nog niet - of slechts nauwelijks - aan het verkleuren naar het donkergroen van de rest van de boom of struik. Als ze eenmaal zo ver zijn is het helaas vrijwel onmogelijk om de werkzame stoffen nog te winnen. Er is overigens veel materiaal nodig!

Zie de plaatselijke publicaties voor de aanbiedpunten (veelal de milieustraat).

Er zijn ook gemeenten waar dit snoeisel, indien dit erg veel zou zijn bijvoorbeeld, gescheiden van ander snoeiafval wordt opgehaald. En een aantal organisaties die rechtstreeks betrokken zijn bij de productie, zijn vaak bereid (grote hoeveelheden) van de takjes bij u op te halen.
– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 85.151.118.17 (overleg · bijdragen) 18 jun 2016 13:05‎

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Venijnboom. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 13 sep 2017 09:03 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Venijnboom. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 9 apr 2019 13:17 (CEST)Reageren

Referenties gevonden in artikelgeschiedenis[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Om de kwaliteit van bronvermeldingen binnen Wikipedia te verbeteren hebben we gekeken of er in de artikelgeschiedenis van dit artikel links naar externe webpagina's of naar andere wikis staan. In het verleden werd veel gebruik gemaakt van deze optie om de bron van een bewerking aan te geven, maar tegenwoordig worden bronnen meestal in het artikel zelf getoond. Het zou dus kunnen dat in de geschiedenis waardevolle bronnen staan die in het artikel zelf kunnen worden meegenomen.

Meer informatie over dit project is terug te vinden in de FAQ.

In de artikelgeschiedenis van Venijnboom zijn de volgende bewerkingen gevonden:

Zouden jullie kunnen kijken of deze links geschikt zijn om in de bronvermelding in het artikel mee te nemen? Bij voorbaat dank.

Groet, Valhallasw-toolserver-botje (overleg) 2 dec 2021 06:14 (CET)Reageren

Als de bovenstaande bronnen zijn bekeken dan kan deze melding worden verwijderd. Als een lege overlegpagina overblijft dan kan deze met {{nuweg|afgehandelde botmelding}} voor verwijdering worden aangedragen.