Overleg:Zeewolde

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Naamgeving[brontekst bewerken]

Hello, I've added some details about the name on the german version of the article. From the following Source [1], I've added the original text, so that you can decide how you want to incorporate the details:

De naamgeving van de platsen in de nieuwe polder gaat met uitzondering van Lelystad, waarvan de naam uiteraard geen nadere toelichting behoeft, terug op oude plaatsnamen. Desgevraagd zijn hiertoe onder andere voorstellen ingediend door de Commissie Naamkunde te Amsterdam en door de Werkcommissie voor de toponymie van de Veluwekring. Uit dit materiaal is en keuze gedan. Over de gekozen namen is het folgende bekend.

De naam Dronten wordtoegeschreven aan een verdwenen buurtschap bij Kampen. Het waterschap Dronthen en de Dronther Overlaat herinneren daar nog aan.

Wat Biddinghuizen betreft wordt in Sloets OorkondeboekGelre en Zutphen in verband met het jaar 793 gesproken over de „villa, que dicitur Bidningahusum“. De naam wordt voorts genoemd in de jaren 796 en 805. Uit de voorhanden gegevens valt niet op te maken of de namen Dronten en Biddinghuizen betrekking hebben op plaatsen die ten onder zijn gegaan en waar deze dan eventueel hebben gelegen. De leden van de hiervoor genoemde commissies menen, dat het plaatsen betreft, die in het verdronken kustland kunnen hebben gelegen. Tot dusver zijn er echter geen tastbare aanwijzingen voor deze middeleeuwse nederzettingen in Oostelijk Flevoland gevonden. Swifterbant wordt genoemd in 793: „in silva que dicitur Seawald sive Swifterbant“.

Larsen komt voor het eerst in de late Middeleeuwen voor. Tussen 1133 en 1166 wordt het volgens Sloet Larshei genoemd; omstreeks 1250 komt voor „in Larsen“.

Zeewolde wordt, zoals hierboven bleek, gelijk met Swifterbant genoemd.

Hope, that will help you! Hartelijke Groeten, Orangebook


  1. Directie van de Wieringermeer (Ijsselmeerpolders), Oostelijk Flevoland, November 1961, S.123-124

Ik heb de zin toegevoegd over Liudger; deze is terug te vinden op de genoemde site, en tevens in "Die Vitae Sancti Liudgeri", uitgave Dr. W. Diekamp, Münster 1881, p. 280. Het hertogdom Gelre dateert uit later tijd.

Groet, Gosse Benthem, Aug. 2012.