Naar inhoud springen

Overleg gebruiker:Niels soen

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 12 jaar geleden door MWAK in het onderwerp Milleretta
Hallo Niels soen, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.159.906 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".


Gerrothorax[brontekst bewerken]

Ik hoop dat ik je niet teveel voor de voeten liep, maar ik dacht dat je wel wat hulp kon gebruiken. De categorie ontbreekt nog, maar het is een mooi artikeltje. Succes. Kleuske (overleg) 24 nov 2011 19:16 (CET)Reageren

Milleretta[brontekst bewerken]

Milleretta

Hallo Niels, ik ben blij om te zien dat er een nieuwe gebruiker is die zich inzet voor uitgestorven dieren. De artikelen die jij de afgelopen dagen aangemaakt hebt zijn bekende geslachten die zeker niet in onze encyclopedie mogen missen en het is goed dat iemand zoals jij dat doet! Ik zie dat je nog niet al te lang bijdraagt en daarom zal het best zo zijn dat je nog wat moet leren. Daarom de volgende opbouwende kritiek:

  • Als lezer is het vaak leuk om een plaatje van een dier te zien, want dit geeft een beter beeld dan een omschrijving van het beest. Wikipedia heeft ook een zusterproject, Wikimedia Commons, waarop alle plaatjes staan die je kan gebruiken. Zie hierzo. Zo kan ik bijvoorbeeld op dit overleg een plaatje van een Milleretta invoegen. Dat kan simpel door op bewerken te klikken en daarna op het kleine plaatje van de zonsondergang + boom in de balk vlak boven het vak waar je de tekst kan typen. Dan kun je een naam van een bestand uit Commons kopiëren en dat dan weer plakken op de plek waar 'Voorbeeld' staat. Je kunt dan 'thumb' erbij zetten om een randje om het plaatje heen te krijgen. In de meeste artikelen hebben de afbeeldingen een randje. Verder kan je de grootte veranderen door '... px' in te voegen en je kan links en rechts veranderen door 'left' of 'right' in te voegen. Als je op het bewerken van dit kopje klikt, dan kun je de code zien van het plaatje (direct onder het kopje) en zal het misschien wat duidelijker zijn.
  • Nog leuker is een taxobox, ten minste bij organismen is dat erg handig, maar een taxobox past in veel soorten artikelen, alleen heten ze dan soms infobox of iets anders. De taxobox heb ik voorgedaan in het artikel Milleretta. Het is dus slechts een kwestie van kopiëren en weer in een nieuw artikel plakken en daarna de rangen juist invullen + een mooi plaatje uitzoeken voor in de taxobox (zie 'afbeelding=').
  • De namen van de dieren moeten wel schuin, dat is echt iets belangrijks. Dat doe je door middel van het invoegen van twee hoge komma’s voor de naam van het dier en twee erachter. Zo: Milleretta, of zo Milleretta. Verder moeten de wetenschappelijke namen van dieren (ten minste, de geslachtsnaam, de soortnaam niet) met een hoofdletter geschreven worden: Milleretta rubidgei. Alle hogere rangen in de taxonomie (ordes, families) moeten ook met een hoofdletter geschreven worden, maar niet schuin. Alle lagere rangen dan geslacht (soorten, ondersoorten) moeten niet met een hoofdletter, maar wel schuin. De geslachtsnaam moet dus zowel met hoofdletter als schuin. Ook staat het vaak mooier als je het lidwoord voor een wetenschappelijke naam weglaat. Dus niet: de Milleretta, maar gewoon: Milleretta.
  • Een categorie zou mooi staan in een artikel. Onder 'Pagina opslaan' staat een lijst met symbolen en sjablonen. Daartussen staat ook het categorie-sjabloon, wat makkelijk te herkennen is. Alles wat je hoeft te doen is met de cursor op de juiste plek te gaan staan en op het sjabloon te klikken. Vervolgens typ je de gewenste categorie in. 'Uitgestorven reptiel' of 'Uitgestorven amfibie' voldoet meestal.
  • Probeer ook een beetje te letten op het taalgebruik. Zo is 'ander klein grut' niet echt wetenschappelijk taalgebruik. Probeer het zo neutraal en wetenschappelijk mogelijk te houden.
  • Als het mogelijk is kun je er ook nog een bronvermelding bijzetten. Dat heb ik ook voorgedaan, maar als het niet lukt, dan komt dat later wel. Laten we eerst beginnen met het belangrijkste, de rest kan even wachten.

Verder wil ik je wel echt mijn complimenten geven. Ik vind het goed dat je met kopjes werkt en je werkstijl ziet er over het algemeen veelbelovend uit. Toen ik begon zag het er een stuk minder goed uit! Alvast succes en ik hoop dat je hier iets aan hebt. --Joerim | overleg 28 nov 2011 08:07 (CET)Reageren

Hoi, Niels. Welkom op Wikipedia! Ik zag dat je een aantal mooie artikelen had gemaakt. Hopelijk zijn ze het begin van een hele reeks! Twee ervan had ik flink aangevuld. Dat is altijd even schrikken (en slikken) als je artikel haast onherkenbaar wordt veranderd. Maar ja, op de lange (lange, lange, lange) duur zullen bijna alle artikelen flink in grootte toenemen...Deze waren nu al aan de beurt. Laat het je niet demotiveren!

Als je zelf ook zulke gegevens wil toevoegen, hier is een handige site (daar had ik het ook vandaan ;o): http://paleodb.org De meeste gewervelde uitgestorven dieren staan daarin samen met wie ze benoemd heeft in welk wetenschappelijk artikel en wat het typespecimen is. Het is even puzzelen maar daarna blijkt het een onuitputtelijke bron van informatie!

Groetjes, --MWAK (overleg) 30 nov 2011 20:27 (CET)Reageren