Naar inhoud springen

Parapeytoia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Parapeytoia
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Cambrium
Parapeytoia
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia
Superstam:Panarthropoda
Stam:Lobopodia
Klasse:Dinocarida
Familie:Jianfengiidae
Geslacht
Parapeytoia
Hou, Bergstrom & Ahlberg, 1995
Typesoort
Parapeytoia yunnanensis
Parapeytoia yunnanensis
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Parapeytoia op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Parapeytoia[1] is een geslacht van uitgestorven geleedpotigen behorend tot de Megacheira dat meer dan 530 miljoen jaar geleden leefde (Cambrium fase 3) in de Maotianshan-schalie in het prehistorische China. Het werd geïnterpreteerd als een anomalocaridide (radiodont) met poten, maar latere studies onthullen dat het een megacheiride was, een groep geleedpotigen waarvan niet langer wordt gedacht dat ze nauw verwant zijn aan de radiodonten.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De typesoort is Parapeytoia yunnanensis, in 1995 benoemd door Hou Xianguang, Jan Bergström en Per Ahlberg. De geslachtsnaam betekent 'naast Peytoia'. De soortaanduiding verwijst naar de herkomst uit Yunnan. Het holotype is NIGPAS Cat. No. 115334.[2]

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Parapeytoia is bekend van enkele onvolledige fossiele materialen waarvan een deel van de ventrale structuren bewaard is gebleven. De voorste aanhangsels waren een paar grote aanhangsels met een steel en vier stekels op elk aanhangsel, een karakteristiek kenmerk dat werd gedeeld door andere megacheiriden zoals Yohoia en Fortiforceps. Achter de grote aanhangsels bevonden zich twee of drie paar korte aanhangsels en talrijke paren goed ontwikkelde tweearmige aanhangsels, elk gevormd door een basipode met stekelige gnathobase, lobachtige exopoden en pootachtige endopoden met acht segmenten.

De onderkant van de kop

Sommige kenmerken die oorspronkelijk werden geïnterpreteerd als anomalocaridide-achtig, zijn min of meer twijfelachtig, zoals radiale sklerieten die worden geïnterpreteerd als de monddelen, en zijn sindsdien toegewezen aan een ander geslacht, Omnidens.

Parapeytoia was naar alle waarschijnlijkheid een bentische voeder, die het grootste deel van zijn tijd op de oceaanbodem doorbracht met jagen (of mogelijk aaseten) op prooien.