Naar inhoud springen

Paulus (graaf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het Gallo-Romeinse rijk

Paulus, (? -464, ook wel graaf Paul of comes Paulus genoemd), was een Gallo-Romein die in 464 hoogstwaarschijnlijk Aegidius opvolgde als onafhankelijk vorst in het Gallo-Romeinse Rijk in een deel van Gallië. Dit gebied strekte zich uit tussen de Loire en de Somme en werd omringd door Germaanse volken.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Paulus, die we kennen uit de bronnen als comes, was het hoofd van het ambtenarenkorps in de Romeinse provincie Gallia Lugdunensis en als zodanig met Aegidius een van de leidende figuren in Gallië. Toen in 461 keizer Majorianus aan de kant werd geschoven door de opperbevelhebber van het leger Ricimer koos hij de zijde van generaal Aegidius, die door het formele gezag in Italië als een opstandeling werd gezien.

Als opvolger van Aegidius heeft Paulus het Gallo-Romeinse rijk slechts kort bestuurd. In 464 voerde hij een veldtocht tegen de Visigoten, die daarvoor Bourges hadden veroverd en daarna trok hij op tegen de Angelsaksen. Bij Angers sneuvelde hij tijdens de veldslag. Zijn opvolger was Syagrius, de zoon van Aegidius.