Percival Molson Memorial Stadium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Percival Molson Memorial Stadium
Stade Percival-Molson
Percival Molson Memorial Stadium
Plaats Montreal (Canada)
475 Pine Avenue West
Coördinaten 45° 31′ NB, 73° 35′ WL
Capaciteit 25.012[1]
Geopend 22 oktober 1915[2]
Architect(en) Percy Erskine Nobbs[3]
Bespelers McGill Redbirds and Martlets (atletiek)
Montreal Alouettes (Canadian football)
Veldafmetingen 100m x 65m[4]
Oppervlakte Kunstgras
Vroegere namen McGill Graduates Stadium (1915–19)[5]
Detailkaart
Percival Molson Memorial Stadium (Canada)
Percival Molson Memorial Stadium
Portaal  Portaalicoon   Sport

Het Percival Molson Memorial Stadium (Frans: Stade Percival-Molson) is een multifunctioneel stadion in Montreal, een stad in Canada.

Sir William Macdonald bood in 1911 land voor de bouw van dit stadion. Bij de bouw van het stadion was architect Percy Erskine Nobbs betrokken. Het stadion werd aanvankelijk gebouwd voor studenten van de McGill universiteit. Hoewel de opening van het stadion was op 22 oktober 1915 werden er een maand eerder al sportevenementen gehouden. Bij de officiële opening werd het stadion McGill Graduates Stadium genoemd, er waren 4.000 toeschouwers bij aanwezig, waaronder de directeur van de universiteit, Sir William Peterson. Later werd het stadion vernoemd naar Percival Molson (1880–1917), een Canadees atleet die omkwam in Frankrijk tijdens gevechten in de Eerste Wereldoorlog.

Er vonden enkele grotere evenementen plaats in dit stadion. In 1931 was het stadion gastheer van de finale van de Canadian Football League, de Grey Cup genoemd. Het hockeystoernooi van de Olympische Zomerspelen van 1976 werd gehouden in dit stadion.[6] De atletiekclub McGill Redbirds and Martlets maakt gebruik van het stadion. De Canadian footballclub Montreal Alouettes maakt er ook gebruik van.

In het stadion ligt een kunstgrasveld van 100 bij 65 meter. Om het veld heen ligt een atletiekbaan. In het stadion is plaats voor 25.012 toeschouwers. In 2009 werd het gerenoveerd.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Stade Percival-Molson van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.