Plesiochoffatia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Plesiochoffatia
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Laat-Jura
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Multituberculata
Onderorde:Plagiaulacida
Familie:Paulchoffatiidae
Geslacht
Plesiochoffatia
G. Hahn & R. Hahn, 1999
Typesoort
Plesiochoffatia thoas
Plesiochoffatia op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Plesiochoffatia[1] is een geslacht van uitgestorven zoogdieren uit het Laat-Jura. Het was een relatief vroeg lid van de eveneens uitgestorven orde Multituberculata, de onderorde Plagiaulacida en de familie Paulchoffatiidae. Het was een bewoner van Portugal tijdens het tijdperk van de dinosauriërs.

Het geslacht Plesiochoffatia ('dichter bij Choffatia') werd in 1999 benoemd door Gerhard Hahn en Renate Hahn. Het is een vervangingsnaam voor Parachoffatia ('naast Choffatia ') Hahn & Hahn, 1998, welke naam als bezet was door het schelpdier Homoeoplanulites (Parachoffatia) arisphinctoides Mangold 1970. De typesoort is Plesiochoffatia thoas. De soortaanduiding is het Grieks θοάς, 'de snelle'. In 1998 werd die fout gespeld als thoa.

Overblijfselen zijn gevonden in lagen van het Kimmeridgien (Laat-Jura) van Guimarota, Portugal. In 1998 werden nog twee soorten benoemd (en een foute mannelijke uitgang gegeven) onder de naam Parachoffatia: Parachoffatia peparethos en Parachoffatia staphylos, 'de druiventros'.