Portaal:Ruimtevaart/Uitgelicht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Deze pagina geeft een overzicht van alle uitgelichte artikels en/of afbeeldingen op het portaal Ruimtevaart. Voor elke week van het jaar is er zo'n artikel en/of afbeelding. Voel u vrij om deze te bewerken door de bijhorende bewerk-link te volgen.
Uitgelicht deze week (21)

Het Viking-programma van de NASA met als doel het landen op de planeet Mars bestond uit twee missies. De Viking 1 werd gelanceerd op 20 augustus 1975 en de Viking 2 op 9 september 1975.

Beide ruimtevaartuigen bestonden uit een lander en een orbiter. Na in een baan om Mars te zijn gekomen en foto's te hebben genomen van de geplande landingsplaats, werden de landers en de orbiters losgekoppeld. De landers begonnen daarna aan hun afdaling naar het oppervlakte vanwaar verschillende experimenten werden uitgevoerd. De orbiters bleven in een baan om de planeet om vandaar Mars te onderzoeken en te dienen als zender van de data richting aarde voor de landers.

[bewerk]

Ga naar week
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53


Week 1

Een launch escape test of launch abort test is een test waarbij de het ontsnappingssysteem met de ontsnappingsmotoren van een ruimteschip zich moeten bewijzen. Deze moeten zeer snel een ruimteschip op veilige afstand van een exploderende raket kunnen brengen.

Er bestaan twee typen launch abort tests. De pad abort test vanuit een statische situatie, en de in-flight abort test vanaf een versnellende draagraket bij maximale dynamische druk. (Verder lezen...)

[bewerk]

Week 2
Een raket is een vliegend voorwerp dat zijn bewegingsvermogen aan een reactiemotor ontleent, waarvoor de benodigde brandstoffen aan boord van het voertuig worden meegedragen. De raket krijgt impuls naar voren door stoffen (meestal hete gassen) met hoge snelheid naar achteren uit te werpen. Omdat alle benodigdheden voor de motor aan boord zijn en er dus geen atmosferische lucht of zuurstof nodig is, kan een raket ook in vacuüm werken.

[bewerk]

Week 3
De CHRIS/Proba was de eerste satelliet van de Europese ruimtevaartorganisatie die hoofdzakelijk in België werd vervaardigd. Er zijn ook bijdragen van Duitsland, Finland en Groot-Brittannië.

De lancering met een Indiase PSLV raket vond plaats op 22 oktober 2001. De baan is zonsynchroon en gelegen op een hoogte van 553 tot 676 km. De communicatiesatelliet ter grootte van een wasmaschine heeft een massa van 94 kg.

[bewerk]

Week 4

Lodewijk van den Berg, een Amerikaan van Nederlandse afkomst, vroeg NASA om kristallen te kweken bij gewichtloosheid. NASA dacht dat het gemakkelijker was om een kristallenkweker op te leiden tot ruimtevaarder dan andersom, en vroeg Van den Bergs baas acht personen op te geven. Deze kon echter maar zeven wetenschappers bedenken. Daarom zette hij Van den Berg ook op de lijst. Tot diens eigen verbazing kwam hij door de eerste test. Vervolgens kwam hij ook door de tweede test. Daarmee was hij de persoon die mee zou gaan, of de reserve. Ten slotte werd hij door NASA gekozen tot ruimtevaarder.

[bewerk]

Week 5

De belangrijkste reden om de maanwagens naar de maan te sturen was om grotere afstanden af te kunnen leggen. Voorheen moesten astronauten altijd in de buurt van de maanlander blijven. Met de eerste maanwagen (Apollo 15) werd in ruim drie uur tijd een afstand van 27,8 km afgelegd. Tijdens de Apollo 16 missie werd een vergelijkbare afstand afgelegd. De Apollo 17 rover legde in 4 uur en 26 minuten in totaal 35,9 km af waarbij de maximale afstand tot de maanlander 7,6 km was. Tijdens deze rondreisjes over de maan werden er vooral stenen verzameld die later mee teruggenomen zijn naar aarde voor onderzoek.

[bewerk]

Week 6

Het Automated Transfer Vehicle is een robotisch ruimtevaartuig. Het is door de ESA ontworpen om het International Space Station (ISS) te bevoorraden.

Het ISS is een samenwerkingsverband van de Europese landen verenigd in de ESA, de Verenigde Staten vertegenwoordigd door de NASA en de Russische ruimtevaartorganisatie om een permanent bemand station in een baan om de Aarde te vestigen.

[bewerk]

Week 7

De Mars Reconnaissance Orbiter is een ruimtesonde van de NASA welke het oppervlak van Mars gedetailleerd in kaart zal brengen. De sonde is uitgerust met de meest krachtige fotocamera's die ooit gebruikt zijn voor een ruimtesonde. De sonde zal verder als communicatiesatelliet dienen voor nieuwe missies op het oppervlak van Mars.

[bewerk]

Week 8

Apollo 11 was de 11e missie van het Apollo-programma om de maan te bereiken. Dit was ook de eerste (geslaagde) poging om op de maan te landen. De astronauten die er aan deelnamen waren Neil Armstrong, Edwin Aldrin en Michael Collins.

Op 16 juli 1969 werd de Saturnus V-raket met de LM en CSM gelanceerd om 9:32 plaatselijke tijd van lanceringsplatform 39A op het Kennedy Space Center.

Op 20 juli om 22:56 zette Armstrong als eerste mens een voet op de maan met de legendarische woorden It's one small step for a man, one giant leap for mankind.

[bewerk]

Week 9

Het Amerikaanse Marinerprogramma, een ruimtevaartprogramma met onbemande sondes, had tot doel het verkennen van de planeten Mars, Venus en Mercurius. Missies van het Marinerprogramma hebben een aantal baanbrekende opdrachten uitgevoerd zoals: eerste vlucht langs een andere planeet, eerste sonde om een andere planeet en het verhogen van de snelheid door gebruikmaking van de gravitatiekracht.

[bewerk]

Week 10

De Atlas raketten worden gebouwd door Lockheed Martin. Hun oorsprong in de jaren 1950 had als doel ze in te zetten als Intercontenitale balistische raket (ICBM Intercontinental ballistic missile). Hedendaags worden ze echter gebruikt voor het lanceren van militaire en commerciële satellieten.

[bewerk]

Week 11
Het plaatsbepalingssysteem Galileo is een satellietnavigatiesysteem dat gebouwd wordt door de Europese Unie als alternatief voor het Amerikaanse Global Positioning System (GPS) en het Russische GLONASS. Het systeem moet in 2019 operationeel zijn.

Het systeem is speciaal bedoeld voor gebruik in civiele toepassingen, dit in tegenstelling tot het GPS-systeem, dat speciaal bedoeld is voor militaire toepassingen.

[bewerk]

Week 12

Wernher von Braun (23 maart 1912 – 16 juni 1977) was een van de leidende figuren in de ontwikkeling van rakettechnologie in Duitsland en de Verenigde Staten.

Eind 1934 had Von Braun's groep succesvol twee raketten gelanceerd die een hoogte bereikten van meer dan 2,4 kilometer. Hij ontwikkelde samen met Walter Dornberger de lange-afstandsraket A-4 en een supersonisch anti-vliegtuigraket, genaamd Wasserfall.

In 1943 besloot Adolf Hitler de A-4 te gebruiken als vergeldingswapen en de groep moest een raket ontwikkelen om Londen te kunnen treffen. Veertien maanden nadat Hitler opdracht gaf tot de productie werd op 7 september 1944 de eerste militaire A-4 gelanceerd richting West-Europa. Vanaf dat moment heet de raket V-2, een naam die door Heinrich Himmler werd verzonnen. Toen de eerste V-2 Londen trof zei Von Braun tegen zijn collega's : De raket werkte perfect, behalve de landing. Die is namelijk op de verkeerde planeet.

[bewerk]

Week 13
De European Space Agency, letterlijk Europees Ruimtebureau, afgekort tot ESA, wordt in het Nederlands aangeduid als Europese Ruimtevaartorganisatie.

De ESA houdt zich in Europees verband bezig met projecten op het gebied van ruimtevaart, onderzoek van de Aarde, ruimteonderzoek, ontwikkeling van op satellietsystemen gebaseerde technologieën, en de bevordering van de Europese economie. Door bundeling van financiële en intellectuele bronnen is de ESA in staat projecten te realiseren die voor afzonderlijke lidstaten onbereikbaar zijn. De ESA werkt ook nauw samen met andere ruimtevaartorganisaties, waaronder de NASA.

[bewerk]

Week 14

Het Ranger-programma was een serie ruimtemissies met onbemande ruimtevaartuigen. Het was de eerste poging van de VS om close-up foto's van het maanoppervlak te maken.

De Rangers waren niet ontworpen om een zachte landing te maken en dan langdurig onderzoek te doen zoals heden ten dagen vaak het geval is, maar om recht op de maan af te vliegen en gecontroleerd neer te storten. Tijdens de afdaling naar het oppervlak werden foto's gemaakt en het onderzoek uitgevoerd.

[bewerk]

Week 15

Vostok 1 was de eerste vlucht in het kader van het Russische Vostok ruimtevaartprogramma en de eerste bemande ruimtevlucht in de geschiedenis. De Vostok 3KA capsule werd op 12 april 1961 gelanceerd. De Sovjetkosmonaut Joeri Gagarin was het enige bemanningslid en werd daarmee de eerste mens in de ruimte.

[bewerk]

Week 16

André Kuipers (geboren 5 oktober 1958) is ruimtevaarder van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. Hij is na Wubbo Ockels en Lodewijk van den Berg de derde in Nederland geboren ruimtevaarder. Kuipers' eerste ruimtevlucht vond plaats in het kader van de DELTA missie.

De lancering vond plaats op 19 april 2004 vanaf Baikonoer in Kazachstan om exact 05.19 uur. Hij ging samen met de Rus Gennadi Padalka en de Amerikaan Michael Fincke de lucht in.

[bewerk]

Week 17

Op 30 oktober 2002 werd Frank De Winne als boordwerktuigkundige gelanceerd aan boord van de Sojoez TMA-1 in het kader van de Odissea Missie. De Winne werd vergezeld door gezagvoerder Sergei Zaljotin en boordwerktuigkundige Yuri Lonchakov. De Sojoez koppelde automatisch aan het internationaal ruimtestation (ISS), en diende als vervanging van de Sojoez TM-34 die sinds 27 april 2002 aan een andere poort van het ISS gekoppeld was. Er is altijd een Sojoez aan het ISS gekoppeld zodat de ISS-bemanning in geval van nood een mogelijkheid heeft om het ISS te verlaten, maar de Sojoez dient elke 6 maanden vervangen te worden door een nieuwe.

Tijdens zijn verblijf in het ISS heeft De Winne een reeks van experimenten uitgevoerd. Het gaat om medische en technische experimenten op het gebied onder andere van cardiovasculair onderzoek, neurosensorisch onderzoek, osteoporose, kristallisatie, verbrandingssynthese en difussieprocessen.

[bewerk]

Week 18

De onbemande ruimtesonde Voyager 2 werd op 20 augustus 1977 vanaf Cape Canaveral, Florida gelanceerd aan boord van een Titan III raket. Het oorspronkelijke doel van Voyager 1 en 2 was het van dichtbij onderzoeken van Jupiter, Saturnus, de ringen van Saturnus en de grootste manen van beide planeten. Indien mogelijk - de sondes waren gebouwd om vijf jaar operationeel te zijn - zou Voyager 2 echter ook nog Uranus en Neptunus aandoen.

[bewerk]

Week 19

Rosetta is een ruimtesonde die wordt gefinancierd door de ESA. Rosetta zal zich in 2014 in een baan om de komeet 67P plaatsen en ze bestuderen.

In de eerste jaren na de lancering in 2004 zal Rosetta een aantal keren rond de zon vliegen. Daarbij passeert het een aantal keren de Aarde en Mars, en maakt bij het passeren gebruik van de zwaartekracht om snelheid te maken. Daarna gaat de ruimtesonde enkele jaren in "winterslaap", tot enkele maanden voor het bereiken van de komeet.

[bewerk]

Week 20

De Titan III is in 1964 ontwikkeld nadat de Titan II en Atlas die toen in gebruik waren niet sterk genoeg bleken. De eerste versie, de Titan IIIA, was gebaseerd op de Titan II raket en voorzien van een extra derde trap. Voor de aandrijving werd gebruikgemaakt van dubbel uitgevoerde vloeibare brandstofmoteren die werden gevoed met Aerozine 50 en stikstoftetraoxide. Later is de Titan III meerdere keren gemodificeerd, waarbij elke nieuwe uitvoering een eigen type aanduiding kreeg.

[bewerk]

Week 21

Het Viking-programma van de NASA met als doel het landen op de planeet Mars bestond uit twee missies. De Viking 1 werd gelanceerd op 20 augustus 1975 en de Viking 2 op 9 september 1975.

Beide ruimtevaartuigen bestonden uit een lander en een orbiter. Na in een baan om Mars te zijn gekomen en foto's te hebben genomen van de geplande landingsplaats, werden de landers en de orbiters losgekoppeld. De landers begonnen daarna aan hun afdaling naar het oppervlakte vanwaar verschillende experimenten werden uitgevoerd. De orbiters bleven in een baan om de planeet om vandaar Mars te onderzoeken en te dienen als zender van de data richting aarde voor de landers.

[bewerk]

Week 22
Mars Express is een onbemand ruimtevaartuig dat naar de planeet Mars is gezonden. De Mars Express bestond uit een sonde genaamd Mars Express Orbiter, en een lander genaamd Beagle 2.

De lancering vond plaats op de lanceerbasis in Baikonoer in Kazachstan, op 2 juni 2003 om 17:45 GMT/UTC met een Russische Sojoez raket.

Een van de cruciale momenten tijdens de vlucht was op 19 december 2003, toen de Beagle 2 zich los maakte om de landing in te zetten. De Mars Express Orbiter is op 25 december er in geslaagd om zich in een baan om Mars te plaatsen.

[bewerk]

Week 23

De Russische Mir was het eerste permanent bewoonde ruimtestation in een baan om de Aarde. Het bestond uit verschillende met elkaar verbonden modules, waarvan de eerste module op 19 februari 1986 werd gelanceerd en de laatste in 1996. Mir was gebaseerd op de al eerder door de Russen gelanceerde Saljoet ruimtestations. Gedurende de tijd dat Mir in een baan om de aarde cirkelde, is er veel wetenschappelijk onderzoek verricht.

[bewerk]

Week 24

Het Apollo-programma is een ruimtevaartprogramma dat werd uitgevoerd door de Amerikaanse lucht- en ruimtevaart-organisatie NASA. Het vond plaats gedurende de periode 1961-1972 en als doel had een bemande vlucht naar de maan uit te voeren. Het begon op 25 mei 1961 toen president John F. Kennedy aankondigde dat er voor 1970 een mens op de maan zou landen.

Het Apollo-programma omvatte 11 bemande vluchten, aangeduid als Apollo 7 tot en met Apollo 17. Oorspronkelijk was zelfs Apollo 23 nog gepland maar de laatste zes vluchten werden wegbezuinigd. Apollo 2 tot en met Apollo 6 waren onbemande testvluchten. Apollo 1 heeft achteraf pas deze naam gekregen, de bemanning van deze missie zou gaan deelnemen aan het Apollo-programma maar kwam in de capsule om tijdens een training.

[bewerk]

Week 25

De Space Shuttle Columbia (NASA aanduiding: OV-102) was de oudste space shuttle van de vloot van NASA. De eerste vlucht werd gemaakt op 12 april 1981. In 1999 kreeg de Columbia een grondige opknapbeurt. De shuttle brak in delen uiteen tijdens terugkeer van zijn laatste missie op 1 februari 2003.

Op 1 februari 2003 verloor NASA het contact met de shuttle 15 minuten voor de verwachte landing op het Kennedy Space Center in Florida. De shuttle had een wetenschappelijke vlucht van 16 dagen uitgevoerd. Brokstukken van de shuttle kwamen terecht in de staat Texas.

[bewerk]

Week 26

De Sojoez (Союз, Russisch voor "unie") is een ruimtecapsule die voor het eerst op 23 april 1967 door de Sovjet-Unie werd gelanceerd en in de huidige vorm plaats biedt aan drie mensen. De Sojoez is 7,8m lang en heeft een gewicht van 6.400kg

De eerste vlucht van de Sojoez liep uit op een ramp, omdat de parachute niet openging en het toestel te pletter sloeg. De kosmonaut Vladimir Komarov kwam hierbij om het leven.

[bewerk]

Week 27

Deep Impact is een door NASA ontwikkelde ruimtesonde die meer inzicht moet gaan verschaffen over de opbouw van kometen. De lancering vond plaats op 12 januari 2005. Na een reis van zes maanden kwam de sonde 3 juli aan bij de komeet Tempel 1.

Op de sonde zelf zijn camera's en spectrofotometers gemonteerd welke op vele manieren opnames van de komeet kunnen maken. Hiermee zal de komeet voor en na inslag bestudeerd worden. De sonde zorgt voor communicatie met de aarde en zal de impacter afwerpen. De sonde zal de impacter afwerpen op een plaats waar deze zal botsen met de komeet en dan in de buurt blijven.

[bewerk]

Week 28

Neil Armstrong is een Amerikaans testpiloot en astronaut. Hij zette op 21 juli 1969 als eerste mens voet op de maan.

Armstrong is geboren in Wapakoneta in de staat Ohio en heeft gediend in de Koreaanse Oorlog als gevechtspiloot voor de U.S. Navy. Hij studeerde aan de universiteit van Purdue en behaalde het diploma van luchtvaartkundig ingenieur in 1955. Later werd hij testpiloot voor de NASA en bestuurde het X-15 vliegtuig, dat het snelheidsrecord in de lucht vestigde. In 1962 werd hij door de NASA geselecteerd als astronaut.

[bewerk]

Week 29

De Hubble-ruimtetelescoop (Hubble Space Telescope, HST) is een ruimtetelescoop die bestaat uit een aantal precisie-instrumenten voor astronomische waarnemingen die sinds de lancering door de NASA op 24 april 1990 als een kunstmaan rond de aarde draait. De Hubble-ruimtetelescoop wordt gebruikt voor optische waarnemingen. De telescoop bezit ook een infraroodcamera. Voor observaties in het röntgengolflengtegebied wordt gebruikgemaakt van het Chandra X-Ray Observatory.

[bewerk]

Week 30

De Ariane V is de 5e generatie draagraketten van het Ariane programma. De Ariane V wordt ontwikkeld en geconstrueerd door de ESA, maar geëxploiteerd door Arianespace die ze gebruikt om commerciële kunstmanen te lanceren. De Ariane V wordt in Europa gebouwd waarna ze naar Frans-Guyana wordt verscheept en geassembleerd.

[bewerk]

Week 31

Astronomie is de wetenschap die zich bezighoudt met de observatie en verklaring van alle voorwerpen en gebeurtenissen buiten de atmosfeer van de aarde. Astronomie betekent letterlijk het geven van namen aan sterren.

De astronomie bestudeert niet alleen sterren en sterrenstelsels in het heelal, maar ook de planeten van ons eigen zonnestelsel. Een onderdeel van de astronomie is de astrofysica, een tak van de natuurkunde die de processen die zich afspelen in de kosmos, probeert te verklaren met natuurkundige wetten. Bijna alle astronomen hebben dan ook een stevige achtergrond in de fysica.

[bewerk]

Week 32

De National Aeronautics and Space Administration, afgekort tot NASA, is een federale organisatie in de Verenigde Staten, die verantwoordelijk is voor het Amerikaanse ruimtevaartprogramma. NASA voert ook onderzoek uit, en coördineert onderzoek op het gebied van luchtvaart- en ruimtevaarttechniek.

De voorganger van NASA was het National Advisory Committee on Aeronautics (NACA). Deze werd opgericht op 3 maart 1915 om onderzoek en ontwikkelingen op het gebied van luchtvaart te bevorderen. Op 1 oktober 1958 werd NACA omgevormd tot NASA, en werden enkele onderzoekinstuten daar aan toegevoegd: het Langley Aeronautical Laboratory, het Ames Aeronautical Laboratory, het Lewis Flight Propulsion Laboratory, en twee testfaciliteiten. NASA werd verantwoordelijk gesteld voor het ruimtevaartprogramma, dat daarvoor verdeeld was over elkaar beconcurrerende legeronderdelen.

[bewerk]

Week 33

Valentina Teresjkova werd op 16 juni 1963 aan boord van de Vostok 6 gelanceerd, en werd daarmee de eerste vrouw en tevens eerste burger in de ruimte. Twee dagen eerder was de Vostok 5 gelanceerd. Tijdens de vlucht naderden de Vostok 5 en 6 elkaar tot op minder dan vijf kilometer en hadden ze onderling radiocontact. Teresjkova landde op aarde na een vlucht van bijna drie dagen. Plannen voor verdere vluchten met vrouwen werden afgelast. 19 jaar bleef Teresjkova de enige vrouw die in de ruimte had gevlogen, totdat op 19 augustus 1982 de Russische Svetlana Savitskaja haar volgde in de Sojoez T-7.

[bewerk]

Week 34

De eerste Sojoez raket werd in 1966 gebouwd en was gebaseerd op de raket die werd gebruikt voor het lanceren van de Vostok ruimtevaartuigen. De eerste versies bestonden uit drie trappen. De latere Molniya variant bestond uit vier trappen, waardoor een grotere hoogte kon worden bereikt. In het begin van de jaren '80 rolden er jaarlijks zo'n 60 Sojoez raketten van de band.

Begin jaren '90 waren er plannen om het ontwerp te herzien, maar als gevolg van de financiële problemen ging dat niet door. In juli 1996 verscheen er als gevolg van een nieuwe geldinjectie de Sojoez U/Fregat. Met deze nieuwe variant kon tot wel 1350 kg aan vracht in een geostationaire baan worden gebracht.

[bewerk]

Week 35

Aan zowel Pioneer 10 als Pioneer 11 is een gouden plaat bevestigd. Beide ruimtesondes zijn opweg ons zonnestelsel te verlaten. Hoewel het zeer onwaarschijnlijk is bestaat de kans dat de sondes worden opgemerkt en geborgen door buitenaardse intelligente wezens.

Mocht het zover komen, dan zal door middel van de pictogrammen op de gouden plaat de plaats van de verzender in ruimte en tijd kunnen worden achterhaald. Ook staan de uiterlijke kenmerken van zijn verzenders erop afgebeeld.

[bewerk]

Week 36
Karel Jan Bossart

Karel Jan Bossart (Antwerpen, 9 februari 1904 - San Diego (Californië), 3 augustus 1975) was een Belgische pionier op het gebied van ontwerpen van raketten en de ontwerper de intercontinentale Atlasraket. Zijn invloed op de ruimtevaart kan vergeleken worden die van Wernher von Braun en Sergei Korolev, maar omdat het meeste van zijn werk voor de Amerikaanse luchtmacht was, werd dit geheimgehouden voor de nationale veiligheid. Daarom is hij altijd relatief onbekend gebleven. lees verder

[bewerk]

Week 37

Virgil Grissom (3 april 1926 – 27 januari 1967) vloog aan boord van de Mercury MR-4 als tweede Amerikaan in de ruimte, en was gezagvoerder tijdens de vlucht van Gemini 3. Hij kwam om tijdens de Apollo 1-brand.

Hij ontving zijn vliegbrevet in 1951 en vloog 100 gevechtsmissies in Korea. Daarna was hij enige tijd vlieginstructeur. Hij studeerde luchtvaarttechniek aan het Air Force Institute of Technology, en ging vervolgens naar de Air Force Test Pilot School van Edwards Air Force Base in Californië. Vanaf 1957 was hij testpiloot aan de Wright-Patterson Air Force Base in Ohio. Grissom had 4600 uur vliegervaring, waarvan 3500 in straalvliegtuigen.

[bewerk]

Week 38

De Mars Exploration Rovers (MER's) zijn twee onbemande ruimtevaartuigen die in januari 2004 op Mars landden. Het zijn robotwagentjes die grotendeels zelfstandig in staat zijn om zich voort te bewegen, wetenschappelijk onderzoek te verrichten, foto's te nemen, en informatie naar de Aarde te zenden.

Het MER-project staat onder leiding van NASA. Het voornaamste doel is het zoeken naar bewijs dat water op Mars aanwezig is of aanwezig is geweest. De aanwezigheid van water is een van de voornaamste voorwaarden voor het ontstaan van leven. De MER's zullen echter niet zoeken naar aanwijzingen van eventuele aanwezigheid van (voormalig) leven. Naar verwachting zullen de MER's zo'n 90 dagen op Mars actief zijn, maar mogelijk langer.

[bewerk]

Week 39

In een ionenmotor wordt brandstof niet verbrand, maar geïoniseerd. De hierbij vrijkomende ionen passeren twee sterk elektrisch geladen roosters en worden daardoor versneld. De kracht die de versnelling van de ionen veroorzaakt een tegenovergestelde reactiekracht, dit is de voortstuwingskracht die de ionenmotor produceert.

Als brandstof wordt het edelgas xenon gebruikt. In het verleden is wel geëxperimenteerd met natrium en kwik, maar deze stoffen hadden een eroderende werking op de ionenmotor.

De elektrische energie die nodig is voor het ioniseren van de brandstof en het versnellen van de vrijkomende ionen wordt ontleend aan zonnepanelen. In de toekomst worden hier wellicht ook kernreactoren voor gebruikt.

[bewerk]

Week 40

Sterrenstad (Russisch:Звездный Городок, letterlijk Sterrenstadje) is een plaats in Rusland, ten noordoosten van Moskou, waar kosmonauten getraind worden voor hun missies in het Gagarin Centrum voor Training van Kosmonauten (GCTC).

Met de plannen van de Sovjetunie om mensen in de ruimte te sturen, ontstond in 1960 de behoefte aan een trainingscentrum voor toekomstige kosmonauten. Sterrenstad werd gesticht als woonplaats voor de kosmonauten en hun families en voor de werknemers en hun families, die benodigd waren voor het laten draaien van de trainingsfaciliteiten.

[bewerk]

Week 41

De New Horizons zal het uitzicht, de samenstelling en de atmosfeer van de buitenste planeet Pluto met zijn maan Charon en andere Kuipergordelobjecten (waar Pluto en Charon deel van uitmaken) onderzoeken. Hiertoe gebeurt onderzoek in de zichtbare golflengte voor het uitzicht, in het infrarode spectrum voor de oppervlaktesamenstelling, en in het ultraviolette spectrum voor de samenstelling van de atmosfeer. De deeltjes die de atmosfeer verlaten zullen bestudeerd worden en tevens het effect van de atmosfeer op de zonnewind.

[bewerk]

Week 42

De Wilkinson Microwave Anisotropy Probe of WMAP is een satelliet die tot taak heeft de temperatuurfluctuaties van de kosmische achtergrondstraling in kaart te brengen. WMAP is op 30 juni 2001 gelanceerd en bereikte op 1 oktober zijn observatiepositie op Lagrangepunt 2 (L2). Dat punt bevindt zich op 1,5 miljoen kilometer afstand aan de nachtzijde van de aarde.

WMAP heeft een veel groter oplossend vermogen dan de eerdere COBE satelliet.

[bewerk]

Week 43

De eerste substantiële ruimtevaartbijdrage van Nederland werd in de zeventiger jaren van de twintigste eeuw gerealiseerd met het ontwerp, de bouw en de lancering van de Astronomische Nederlandse Satelliet, de ANS. Astronomen van de universiteiten van Groningen en Utrecht wilden maar al te graag gebruikmaken van de mogelijkheid om sterren te observeren in delen van het spectrum die op aarde, door het verduisterende effect van de atmosfeer, niet zichtbaar waren. Er werden voorstellen gedaan voor een satelliet met telescopen voor het ultraviolet en röntgengebied.

[bewerk]

Week 44

Joeri Gagarin (1934 – 1968) was kosmonaut. Op 12 april 1961 werd Joeri Gagarin de eerste mens die een ruimtereis maakte aan boord van de Vostok 1.

Gagarin werd geboren in Gzjatsk, Smolensk Oblast, Rusland. Hij was piloot in de Russische luchtmacht en werd in 1960 samen met 19 collega's geselecteerd voor de eerste groep die de training en opleiding tot ruimtevaarder gingen volgen. In eerste instantie werd Gherman Titov geselecteerd voor de eerste bemande ruimtevlucht. Maar omdat de Russische autoriteiten vonden dat zijn naam (Gherman) te Duits klonk werd Gagarin geselecteerd voor de lancering in de Vostok 1 op 12 april 1961. Door deze roemruchte vlucht werd Gagarin de eerste mens in de ruimte.

[bewerk]

Week 45

Het Internationaal ruimtestation ISS is een ruimtestation in een baan om de aarde dat door meerdere landen betaald, gebouwd en bemand wordt. Op 20 november 1998 werd de eerste module gelanceerd en sinds 2 november 2002 is het station permanent bewoond. Gedurende het eerste decennium van de 21ste eeuw zal het station continu uitgebreid worden.

[bewerk]

Week 46

Een ruimtevaarder is een persoon die in de ruimte is of in de ruimte is geweest. In de praktijk is dat iemand die in een ruimtevaartuig of in een vliegtuig door de ruimte reist of gereisd heeft.

Volgens de definitie van de Amerikaanse luchtmacht begint de ruimte vanaf een hoogte van 80,5 kilometer (50 mijl), volgens de Fédération Aéronautique Internationale (FAI) vanaf een hoogte van 100 kilometer. Consequentie hiervan is dat de Amerikaanse luchtmacht een aantal piloten die in de periode 1962-1968 met X-15-vliegtuigen hebben gevlogen als ruimtevaarders beschouwt. De FAI erkent deze piloten niet als ruimtevaarders, met uitzondering van Joseph Walker, die tweemaal boven de 100 kilometer uit kwam.

[bewerk]

Week 47

De eerste Space Shuttle die wel de ruimte in gelanceerd is, is Columbia. Zijn eerste ruimtereis begon op 12 april 1981 vanaf Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida. Deze shuttle verongelukte bij de landing op 1 februari 2003.

De Space Shuttle wordt gelanceerd met een zeer grote afkoppelbare externe brandstoftank voor de raketmotoren en twee grote raketten die op vaste brandstof werken en die bij het eerste stadium van de lancering de meeste stuwkracht leveren. Bij het terugkeren in de atmosfeer remt de shuttle af door de wrijving met de lucht, waarbij veel warmte vrijkomt. Het ruimteveer landt als een zweefvliegtuig zonder eigen motoren. Bij het laatste deel van de landing wordt een remparachute gebruikt.

[bewerk]

Week 48
Een kunstmaan of satelliet is een object in een baan om een hemellichaam. Kunstmanen zijn onbemande toestellen die door de mens in een baan zijn gebracht. Natuurlijke manen zijn meestal objecten met de structuur van een kleine planeet of planetoïde die zijn ingevangen door de zwaartekracht van de planeet.

De eerste succesvol in een baan om de aarde gebrachte satelliet is de Russische Spoetnik 1 op 4 oktober 1957. Vaak wordt deze datum gezien als het begin van het moderne ruimtevaarttijdperk. De eerste Amerikaanse satelliet die in een baan om te aarde gebracht werd was de Explorer 1.

[bewerk]

Week 49

Bij het ontwerpen van de Titan IV is de Titan III als uitgangsmodel genomen, waarbij diverse verbeteringen en uitbreidingen zijn doorgevoerd. De Titan IVA draagraket bestaat uit twee vaste-brandstofmotoren, één met vloeibare brandstof en een ruimte voor de lading met een diameter van 5 meter. Daarboven kunnen verschillende modules worden bijgeplaatst zoals de Centaur capsule of de Inertial om de mogelijkheden van de raket uit te breiden.

[bewerk]

Week 50
Skylab
Skylab

Skylab was het eerste Amerikaanse ruimtestation in een baan om Aarde en bestond voornamelijk uit onderdelen die waren overgebleven uit het Apollo programma. Het 75 ton wegende gevaarte werd 14 mei 1973 gelanceerd met een Saturn V raket. Het was tevens de laatste lancering met dat type raket. Tijdens de lancering liep Skylab schade op waarbij één zonnepaneel volledig verloren ging, een ander vast bleef zitten en er een hitteschild ernstig beschadigde.

[bewerk]

Week 51
Boe-OFT oftewel Boeing Orbital Flight Test is Boeings' (onbemande) eerste orbitale testvlucht met een ruimtevaartuig van het type CST-100 Starliner. De vlucht staat gepland voor 20 december 2019 en wordt met een United Launch Alliance Atlas V in de N22 configuratie gelanceerd vanaf Lanceercomplex 41 van het Cape Canaveral Air Force Station. De vlucht is onderdeel van NASA’s Commercial Crew Development-programma en is de eerste van de twee testvluchten die Boeing moet uitvoeren voordat het missionaire Commercial Crew-vluchten mag uitvoeren.

[bewerk]

Week 52

Met ruimtewedloop wordt de wedloop bedoeld welke de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie voerden om de verovering van de ruimte. Deze liep ruwweg van 1957 tot 1975 en houdt de inspanningen van beide naties in om de ruimte te verkennen met satellieten en om uiteindelijk met een bemande vlucht op de maan te landen en terug te keren naar de aarde. Algemeen kan een ruimtewedloop verwijzen naar eender welke competitie tussen twee of meerdere landen, internationale organisaties of NGO's om vooruit te gaan in het verkennen van de ruimte en ruimtetechnologie.

[bewerk]

Week 53

Een baan rond een hemellichaam is de beweging die ruimtevaartuigen zoals kunstmanen en ruimtestations, maar ook manen en planeten, rond een (ander) hemellichaam uitvoeren. Vaak wordt hiervoor de Engelse term orbit gehanteerd.

In het begin van de 17e eeuw formuleerde de Duitse astronoom Johannes Kepler de bewegingen van planeten in de wetten van Kepler. Later toonde Isaac Newton aan dat Keplers wetten waren af te leiden met zijn wetten van de zwaartekracht. Verder toonde hij aan dat twee lichamen banen volgen waarvan de omvang omgekeerd evenredig is met hun massa, rondom het gezamenlijke massamiddelpunt. Wanneer één lichaam veel zwaarder is dan het andere valt dat zwaartepunt ongeveer samen met het middelpunt van het zwaarste lichaam.

[bewerk]