Naar inhoud springen

Psalodon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Psalodon
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Laat-Jura
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Superorde:Allotheria
Orde:Multituberculata
Onderorde:Plagiaulacida
Familie:Allodontidae
Geslacht
Psalodon
Simpson, 1926
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Psalodon op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Psalodon[1] is een geslacht van uitgestorven zoogdieren waarvan de fossiele overblijfselen afkomstig zijn uit de bovenste Jura-lagen van Noord-Amerika.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

William Harlowe Reed vonden op de Como Bluff in Reeds Quarry No 9 een aantal kaken van zoogdiertjes in de lagen van de Morrisonformatie in Wyoming in de stratigrafische zones 2 en 5.

In 1887 benoemde Othniel Charles Marsh op basis hiervan twee soorten. Ctenacodon potens, 'de krachtige', had als holotype YPM 11834, een linkeronderkaak. Allodon fortis, 'de sterke', had als holotype YPM 11760, een rechterbovenkaak en een onderkaak. Allodon was al 1881 door Marsh benoemd. Deze holotypen worden bewaard in het Peabody Museum of Natural History aan de Yale University.

In 1926 plaatste George Gaylord Simpson beide soorten in een nieuw geslacht Psalodon. De geslachtsnaam is afgeleid van het Grieks psalis, 'schaar', en odoon, 'tand'.

Een derde soort ?Psalodon marshi werd in 1929 door Simpson benoemd op basis van holotype USNM 2684, een linkeronderkaak afkomstig van dezelfde locatie in Wyoming.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Psalodon verschilt van het andere geslacht van de Allodontidae door de structuur van de bovenste premolaren, die lateraal meer samengedrukt zijn.

Fylogenie[bewerken | brontekst bewerken]

Deze kleine herbivoren leefden tijdens het dinosauriërtijdperk. Psalodon is een lid van de orde Multituberculata en van de onderorde Plagiaulacida (familie Allodontidae). Ze behoren dan ook tot de oudste vertegenwoordigers van de orde.