Rheopteris

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rheopteris
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Clade:Tracheophyta
Clade:Euphyllophyta
Clade:Monilophyta
Klasse:Polypodiopsida
Orde:Polypodiales
Familie:Pteridaceae (Lintvarenfamilie)
Onderfamilie:Adiantoideae
Geslacht
Rheopteris
Alston (1956)
Rheopteris op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Rheopteris is een klein geslacht met één of twee soorten tropische varens uit de lintvarenfamilie (Pteridaceae), afkomstig uit Nieuw-Guinea, Australië en Maleisië.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Rheopteris zijn kleine tot middelgrote epifytische varens met vlezige, weinig vertakte, kruipende en dicht met ronde tot langwerpige schubben bezette wortelstokken en apart staande, eenvormige bladen. De bladsteel is veel korter dan de bladschijf, gegroefd, onbehaard, met 2 laterale vaatbundels tot bovenaan.

De bladen zijn lijnlancetvormig van vorm, met een langgerekte top, eenmaal gedeeld, de onderste bladslipjes weinig kleiner dan de andere. De bladlipjes zijn trapeziumvormig, asymmetrisch, de randen verdikt, de bladranden ondiep gekarteld.

De sporenhoopjes zijn rond en liggen aan het einde van de zijnerven tegen de bladrand. De sporendoosjes worden beschermd door paraphyses, uitgroeisels van de basis van het sporendoosje. Er zijn geen echte dekvliesjes.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Rheopteris werd vroeger wel tot een aparte familie, de Vittariaceae, gerekend. Het is door Smith et al. (2006) onder de Pteridaceae geplaatst.

Het geslacht is volgens sommige bronnen monotypisch, andere geven twee soorten.

Soortenlijst[bewerken | brontekst bewerken]