Naar inhoud springen

Roderick van der Lee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Roderick van der Lee
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederlands
Beroep Fotografiespecialist en directeur van kunstbeurs Unseen
Portaal  Portaalicoon   Kunst & cultuur

Roderick van der Lee (1978) is een Nederlandse kunstverzamelaar en bestuurder in de culturele sector.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens zijn studie Kunstgeschiedenis begon Van der Lee zijn carrière als assistent van Jan Pieter Glerum, die hij tot diens pensioen terzijde stond. Daarna vertrok hij naar veilinghuis Christie's; eerst in Amsterdam, en vervolgens enkele jaren in Londen. Bij terugkomst in Amsterdam specialiseerde hij zich in fotografie, en trad in dienst bij Foam Fotografiemuseum Amsterdam. Samen met het museum richtte hij de internationale kunstbeurs voor hedendaagse fotografie beurs Unseen op, waar hij vanaf de oprichting in 2011 tot eind 2016 in de directie zat. Na enkele jaren vanuit Parijs en Londen aan internationale fotografie projecten te hebben gewerkt, keerde hij eind 2020 terug naar Unseen als uitvoerend directeur.

Van der Lee zit in verschillende (inter)nationale besturen zoals het Awards Committee van The Royal Photographic Society en de Elliott Erwitt Fellowship. Sinds 2022 is hij voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kunstbeurzen. Hij geeft regelmatig lezingen voor culturele instellingen en opleidingsinstituten, zoals The Sotheby's Institute en de London School of Economics.

Kunstverzameling[bewerken | brontekst bewerken]

Van der Lee is kunstverzamelaar en zijn collectie omvat enkele honderden kunstwerken, daterend uit de 17e tot en met de 21e eeuw. In zijn collectie ligt de nadruk ligt op oude meesters en hedendaagse fotografie uit de Lage Landen

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Van der Lee is getrouwd, heeft twee dochters en woont in Amsterdam. Hij is de zoon van culinair publicist en presentatrice Janny van der Heijden.

Externe Referenties[bewerken | brontekst bewerken]