Roetkluifzwam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Roetkluifzwam
Roetkluifzwam
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Ascomycota (Zakjeszwammen)
Klasse:Pezizomycetes
Onderklasse:Pezizomycetidae
Orde:Pezizales
Familie:Helvellaceae
Geslacht:Helvella (Kluifzwammen)
Soort
Helvella atra
J. König (1770 [1])
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Roetkluifzwam op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

De roetkluifzwam (Helvella atra) is een schimmel uit de familie Helvellaceae. Hij leeft saprotroof (?), in loofbossen op humeus voedselrijk zand en leem.[2]

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Deze soort is zeer variabel in grootte. Vruchtlichamen tot 8 cm hoog, bestaande uit een zadelvormige hoed en een steel. De hoed heeft een diameter van 0,5 tot 3 cm, een hoogte van 0,5 tot 2 cm en bestaat meestal uit twee naar boven gedraaide lobben. Hun vruchtbare (hymenale) buitenoppervlak is grijsbruin of zwart, het steriele binnenoppervlak is iets lichter. De steel heeft een diameter van 3 tot 8 mm, is aan de basis iets verdikt, 4 tot 8 cm lang, grijsbruin, meestal met veel ondiepe groeven.

Microscopische kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De asci zijn 8-sporig en meten 250 x 17 μm. De parafysen zijn cilindrisch, 4-7,5 μm in diameter, licht gezwollen aan de toppen. De ascosporen zijn ellipsvormig, glad, glasachti en meten 16–19 x 10–13 μm.

Ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

Hij komt voor op de grond en op verrot hout. Hij komt voor in bossen, is een saprotroof, maar wellicht vormt hij bij bomen ook mycorrhiza. De roetkluifzwam is een oneetbare en mogelijk zelfs giftige paddenstoel.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De roetkluifzwam komt voor in Noord-Amerika, Europa en Azië. De soort is wijd verspreid in Europa en er zijn vele plaatsen gerapporteerd, van de Middellandse Zee tot de Spitsbergen-archipel in de Noordelijke IJszee. In Nederland komt de roetkluifzwam vrij algemeen voor. Hij staat op de rode lijst in de categorie 'Gevoelig'.[2]