Schaduw van geluid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Schaduw van geluid
Shadow of Sound
Componist Salvatore Sciarrino
Gecomponeerd voor orkest
Compositiedatum 2006
Première 27 augustus 2006
Duur 17 minuten
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Schaduw van geluid (Shadow of Sound) is een compositie van de Italiaanse componist Salvatore Sciarrino uit 2005. Het werk is geschreven voor symfonieorkest zonder aanduiding van een solist. De eerste uitvoering vond plaats in Tokio, Suntory Hall, op 27 augustus 2006 onder leiding van Ceccherini. De bijbehorende stichting van Suntory gaf de opdracht, vandaar waarschijnlijk te Engelse titel, meestal zijn de Sciarrinotitels in het Italiaans.

De orkestratie is:

Na diverse composities te hebben geschreven op het scheidsvlak tussen stilte en pianissisimo, schreef Sciarrino hier meer voluit. In Het geluid en de stilte waren de strijkinstrumenten al soms met hun “normale” klank te horen, nu geldt dat ook voor sommige blaasinstrumenten. Daarin klinken de dwarsfluiten nog wel als het geluid van Walvissen, door hun laag klinkende notenreeks die eindigen met glissando neerwaarts. In plaats van flautando en flageolet wordt er nu overblazen, dat geeft bij houtblazers een hels en wrang geluid, te vergelijken qua zicht met het naar fel zonlicht kijken. Het muziekinstrument overschreeuwt zichzelf.

Koperblazers moeten nog vaak hun dempers gebruiken. Uiteraard ontbreken de voor deze componist gebruikelijke lange stiltes niet, tenminste als deze niet worden opgevuld met nauwelijks hoorbare zware percussie-instrumenten.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Bron[bewerken | brontekst bewerken]