Naar inhoud springen

Steenpurperschaaltje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Steenpurperschaaltje
Steenpurperschaaltje
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Ascomycota (Zakjeszwammen)
Klasse:Lecanoromycetes
Orde:Lecanorales
Familie:Lecanoraceae
Geslacht:Lecidella
Soort
Lecidella stigmatea
(Ach.) Hertel & Leuckert (1969)
Synoniemen

Buellia stigmatea
Lecidea parasema var. stigmatea
Lecidea stigmatea

Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Steenpurperschaaltje op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

Het steenpurperschaaltje (Lecidella stigmatea) is een korstmos uit de familie Lecanoraceae. Het heeft de voorkeur voor ongeveer nagenoeg horizontale oppervlakken. Het groeit op muren, cement, plaveisel en mortel, kalkhoudend en kiezelhoudend gesteente. Deze steenbewoner leeft in symbiose met een chlorococcoïde alg.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Steenpurperschaaltje heeft een dun thallus van 0,2 tot 0,6 mm dik. De kleur is dofgrijs of grijsbruin. Het oppervlak is fijnkorrelig. Op het thallus kunnen groene, bruine, zwarte of roestkleurige vlekken ontstaan. Sorediën of isidiën zijn niet aanwezig. De apothecia meten 0,4 tot 1,5 mm in doorsnede en zijn donkerbruin, blauwzwart tot zwart van kleur. Ze zijn vlak of ietwat bol. De apotheciumrand is uitpuilende of afstaand.

Het korstmos heeft de volgende determinerende kleurreacties: K+/- (geel), C+ (geelachtig rood tot zeer zelden C-), KC+ (geelachtig rood), P+/- (geel).

De ascus bevat acht sporen. De ascosporen zijn hyaliene, enkelvoudig, ellipsoïde tot eivormig en meten 11-17 × 6-9 µm.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Steenpurperschaaltje komt wereld wijd voor, zoals in de gematigde delen van Azië, Australië, Europa, Noord- en Zuid-Amerika. In Nederland komt het vrij algemeen voor. Het is niet bedreigd en staat niet op de rode lijst.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

De geslachtsnaam Lecidella komt van het Griekse woord lecidos, en betekent “bord” of “kom”. De toevoeging ella, geeft aan dat Lecidella een aftakking is van Lecidea. De soortnaam stigmatea komt van het Griekse woord stigma, dat brandvlek of schandvlek betekent. Het Latijnse achtervoegsel ea ("gemaakt van"). De betekenis van Stigmatea is dus: "van vlekkige aard".

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]