Stompe haarmuts

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stompe haarmuts
Stompe haarmuts
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Bryophyta (Mossen)
Klasse:Bryopsida
Orde:Orthotrichales
Familie:Orthotrichaceae
Geslacht:Orthotrichum (Haarmuts)
Soort
Orthotrichum obtusifolium
Bruch ex Brid. (1801)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Stompe haarmuts op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De stompe haarmuts (Orthotrichum obtusifolium) is een is een bladmos in de familie van de haarmutsen. Hij groeit op bomen met een rijke schors, in open bossen, struwelen en op vrijstaande bomen, soms zelfs in steden. In vlierstruwelen kan de soort zeer algemeen zijn. Door de eivormige bladen met afgeronde toppen en de overvloedige productie van broedkorrels, is het een gemakkelijk herkenbare Haarmuts.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Deze mossoort vormt losse, onregelmatige en gemakkelijk uiteenvallende, geelachtige tot bruingroene, bruine kussens of grasvelden van 0,5 tot 1,5 centimeter hoog. De bladeren zijn tot 2 millimeter lang en droog, nauwsluitend als dakpannen, uitsteken als ze vochtig zijn en naar achteren gebogen, aflopend op de stengel, ovaal tot langwerpig elliptisch, hol en met een rand die slechts licht gebogen is naar de punt toe. De dunne bladnerf eindigt voor de afgeronde bladpunt.

De ovale sporenkapsels zijn meestal geheel in de bladeren verzonken, 8-gerimpeld, met faneroporeuze huidmondjes op een rij in het midden van het kapsel. De seta is erg kort, tot 0,5 millimeter lang, de klokvormige calyptra kaal of bedekt met slechts enkele haren. De rijpheid van de sporen is in mei.

De mossoort is tweehuizig, hij draagt zelden vruchten. Voortplanting is overwegend vegetatief door bladgeboren broedlichaampjes.

Microscopische kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De bladcellen zijn rechthoekig en glad aan de bladbasis nabij de bladnerf, ongeveer 8–15 bij 30–50 µm groot, korter tot vierkant naar de randen toe. Boven de basis van het blad zijn de bladcellen ovaal tot rond, dikwandig, ongeveer 15 tot 18 µm groot en hebben aan beide zijden een grote papil. De sporen zijn ongeveer 18 tot 22 µm groot en hebben fijne wratten

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

In Europa komt hij voor van de vlakten tot onder de boomgrens, is alomtegenwoordig maar niet algemeen. Behalve in Europa komt hij ook voor in Azië en Noord-Amerika.

In Nederland komt de stompe haarmuts zeldzaam voor. Onduidelijk is waarom de soort vooral in het zuiden van het land wordt aangetroffen.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]