Striatolamia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Striatolamia
Fossiel voorkomen: Paleoceen-Laat-Mioceen
Tanden van Striatolamia macrota
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dierenrijk)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Chondrichthyes (Kraakbeenvissen)
Onderklasse:Elasmobranchii
Orde:Laminiformes
Familie:Odontaspidae
Geslacht
Striatolamia
Glikman, 1964
Typesoort
Striatolamia macrota
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Striatolamia op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Striatolamia is een monotypisch geslacht van uitgestorven haaien, dat leefde van het Paleoceen tot het Laat-Mioceen en is nauw verwant met de huidige zandhaai.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De tanden van deze 350 cm lange haai bevatten smalle, taps toelopende kronen. De vorm van de kronen aan de zijkanten en achter in de bek was driehoekig. Het labiale oppervlak was voorzien van fijne, gewelfde lijnen, ook wel striae genoemd. Beiderzijds van de kroon bevond zich een enkele punt. Dit punt kon ofwel conisch ofwel breed en plat zijn.

De voortanden van Striatolamia macrota hebben kleinere wortels dan die van Striatolamia striata, en ze zijn vaak teruggebogen. Een ander verschil tussen deze twee soorten is de lengte van de tanden. De tanden van striata zijn over het algemeen kleiner (13 tot 51 millimeter) dan die van macrota (19 tot 38 millimeter).

Verspreiding en habitat[bewerken | brontekst bewerken]

De meest verspreide soorten zijn Striatolamia striata en Striatolamia macrota. Fossiele tanden en verkalkte wervels van Striatolamia soorten zijn over de hele wereld gevonden. Deze haaien leefden in wateren met een laag zoutgehalte.