Tramlijn Koudekerke - Vlissingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tramlijn Koudekerke - Vlissingen
Tramlijn Koudekerke - Vlissingen op de kaart
Totale lengte6 km
Spoorwijdtekaapspoor 1067 mm
Aangelegd doorStoomtram Walcheren
Geopend14 april 1906
Gesloten31 december 1937
Huidige statusopgebroken
Geëlektrificeerdnee
Aantal sporen1
Traject
uexSTR tramlijn van Domburg opgebroken
uexBHF Koudekerke
uexABZgl tramlijn naar Middelburg opgebroken
uexDST remise SW
uexHST Zuidbeekseweg
uexHST Plantlust
uexHST Badhuis
uexHST Paul Krugerstraat
uexdABZq+ruexdKRZd tramlijn Vlissingen - Middelburg
uexvWBRÜCKE1d Kanaal door Walcheren
uexdHSTuexvHST- Keersluis Vlissingen
uexvSTRdSTR+l lijn van Roosendaal
uexdKHSTeuexdKHSTedKBHFe Vlissingen

De tramlijn Koudekerke - Vlissingen was een tramlijn op Walcheren. De lijn liep van Koudekerke naar Vlissingen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat in 1903 de Stoomtram Walcheren was opgericht, duurde het tot 1905 voordat men met de aanleg van de tramlijn begon, deze werd geopend op 14 april 1906. De lijn liep vanaf het station in Koudekerke en volgde ongeveer het tracé van de huidige Gerbrandystraat, Vredehoflaan, Burgemeester van Woelderen en de Badhuisstraat. Vanaf daar liep de lijn over wat nu de Paul Krugerstraat is richting het Kanaal door Walcheren en het station van Vlissingen. Hier waren goede mogelijkheden aanwezig voor overslag met het spoor. Omdat de lijn werd aangelegd in kaapspoor kon geen echter uitwisseling van materieel plaatsvinden.

Reizigersdienst[bewerken | brontekst bewerken]

Er waren 7 slagen ten behoeve van het reizigersvervoer, in de winterdienst waren dat er zes. Aan het eind van de jaren twintig werden de vervoerscijfers langzaam minder, een trend die zich in de jaren dertig voortzette. In de laatste twee jaar van het vervoer met de stoomtrams kelderden deze cijfers dramatisch. Dit was vooral te wijten aan de toenemende concurrentie van de autobus.

Vanaf 1927 werden zogenaamde 'werkliedentreinen' gereden ten behoeve van personeel van De Schelde. De economische crisis in de jaren dertig en de aanleg van fietspaden maakten hier echter weer een einde aan.

Oorlogsjaren[bewerken | brontekst bewerken]

In de Tweede Wereldoorlog heeft de Duitse bezetter het baanlichaam nog gebruikt voor de aanleg van een smalspoorlijn met 600 mm spoor, bestemd voor het vervoer ten behoeve van de bouw van de Atlantikwall. In Vlissingen werd van de steiger aan de Koningsweg een lijn aangelegd die via de Koningsweg en de Singel richting watertoren naar de toenmalige Zandweg liep, vanwaar hij door het Nollebos aansluiting had op de lijn uit Koudekerke.

Restanten[bewerken | brontekst bewerken]

Door ruilverkaveling en sterke ontwikkeling van de stedelijke agglomeratie van Vlissingen zijn overblijfselen van de lijn nauwelijks terug te vinden.