Tuinbingelkruidroest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tuinbingelkruidroest
Melampsora pulcherrima op Tuinbingelkruid (Mercurialis annua)
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota
Klasse:Pucciniomycetes (Roesten)
Orde:Pucciniales
Familie:Melampsoraceae
Geslacht:Melampsora
Soort
Melampsora pulcherrima
Maire (1914)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

De tuinbingelkruidroest (Melampsora pulcherrima) is een heteroecische schimmel behorend tot de familie Melampsoraceae. Hij is een roest die behoort tot het complex Melampsora populnea. Op populieren worden uredinia en telia gevormd. Hij is de enige roest vanMelampsora die voorkomt op tuinbingelkruid (Mercurialis annua). Hierop worden spermogonia en aecia gevormd.

Tuinbingelkruidroest overwintert in de vorm van mycelium en teliosporen op afgevallen populierenbladeren. In het voorjaar ontkiemen de teliosporen en vormen basidia. Vier haploïde basidiosporen worden geproduceerd op het basidium, die de bladeren van tuinbingelkruid infecteren. Hierop ontwikkelen spermogonia en aecia die aeciosporen produceren. De door de wind verspreide aeciosporen infecteren populierenbladeren, waarop uredinia zich ontwikkelen. Bij gunstig weer tijdens het groeiseizoen worden meerdere generaties urediniosporen gevormd, waardoor de ziekte onder populieren verder wordt verspreid. Aan het eind van het groeiseizoen worden telia met teliosporen gevormd.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Aecia

Aecia op stengels, zelden op bladeren, meestal samenvloeiend in lineaire groepen van 2 tot 10 cm lang. De aeciosporen zijn bolvormig tot ellipsoïde en meten 15–28 × 14–23 μm. De sporenwand is geelachtig en bij volwassen exemplaren dicht stekelig.

Uredinia

Uredinia hebben een diameter van 0,8 tot 1 mm. Ze komen voor aan de onderzijde van het blad. Urediniosporen zijn ovaal tot rond en meten 17–28 × 12–21 μm. De sporenwand is kleurloos en heeft een dikte van 2,5 μm. De parafysen komen talrijk voor en zijn kopvormig tot knotsvormig. Ze zijn kleurloos en meten 35–50 × 18–25 μm [1].

Telia

Telia hebben een diameter van 0,1 tot 0,8 mm. De teliosporen zijn zuilvormig en meten 25-50 × 6-11 μm.

Waardplanten[bewerken | brontekst bewerken]

Melampsora pulcherrima komt voor op [2]

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De tuinbingelkruidroest komt voor in Zuid-Europa (Frankrijk, Spanje, Italië), Noord-Afrika (Marokko, Tunesië), West-Azië (Libanon, Palestina) [1].

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]