Tumulus van Hanret

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vroegere tumuli van Hanret
Tumulus van Hanret (België)
Tumulus van Hanret
Situering
Coördinaten 50° 35′ NB, 4° 58′ OL
Portaal  Portaalicoon   Archeologie

De Tumulus van Hanret is een verdwenen tumulus in Hanret. De Tumulus van Hanret wordt nog vaak vermeld in literatuur over tumuli in België vanwege oude opgravingen en vondsten die bewaard bleven.

Het waren twee Gallo-Romeinse grafheuvels bij de oostelijke grens van Hanret in de Belgische provincie Namen in de huidige gemeente Éghezée op een plaats die vroeger Campagne des Tombes werd genoemd, in de omgeving van de kastelen van Montigny en Hambraine. De twee heuvels waren aan de voet met elkaar verbonden.

Eugène del Marmol, voorzitter van de "Société archéologique de Namur" voerde in de periode 1853-1855 opgravingen uit in verschillende tumuli in de streek. Dat gebeurde in 1854 in de tumuli van Hanret. De bevindingen en vondsten uit de tumuli van Hanret staan beschreven in een artikel. De vondsten van de opgravingen in die twee tumuli zijn bewaard en tentoongesteld in het Musée Archéologique in Namen

Na de opgravingen werden de grafheuvels genivelleerd[1], waarschijnlijk om de bewerking van het akkerland te vergemakkelijken. De plaats van de tumuli is nog zichtbaar op luchtfoto's van het gebied.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]