Naar inhoud springen

Tweede Constantijn Huygensstraat 43-53

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tweede Constantijn
Huygensstraat 43-53
Links Tweede Constantijn Huygensstraat
rechts: Eerste Helmersstraat (december 2021)
Locatie
Locatie Amsterdam-West
Tweede Constantijn Huygensstraat 43-53
Eerste Helmersstraat 82-84
Tweede Helmersstraat 123
Adres Tweede Constantijn Huygensstraat 43-53Bewerken op Wikidata
Coördinaten 52° 22′ NB, 4° 52′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie woningen, winkel
Bouw gereed 1891
Bouwinfo
Architect Ludwig Beirer
Erkenning
Monumentstatus gemeentelijk monument
Lijst van gemeentelijke monumenten in Amsterdam-West
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Tweede Constantijn Huygensstraat 43-53 te Amsterdam is een blokje woon- en winkeleenheden aan de Tweede Constantijn Huygensstraat in Amsterdam-West. Het blokje heeft aan de vleugels nog bouwsels aan de Eerste Helmersstraat 82-84 en Tweede Helmersstraat 123. Het complex is ontworpen door architect Ludwig Beirer, waarvan meer gebouwen in Amsterdam tot monument werden verklaard. Het blok werd op 14 april 2009 tot gemeentelijk monument verklaard.

Tweede Constantijn Huygensstraat[bewerken | brontekst bewerken]

Alle zes de gebouwen bestaan uit vier bouwlagen met daarop nog onder een enigszins afgeplat puntdak een zolder. Er is een opvallend verschil tussen de linker en rechter drie panden. In de rechter helft zijn banden toegepast van geel en oranje baksteen binnen het gangbare bruine; de linker drie kennen banden van alleen geel baksteen in het gangbare bruine baksteen. De linker drie hebben nog wel oranje baksteen versieringen.

Andere verschillen zijn eveneens met een oplettend oog zichtbaar. Zo hebben de buitenste gebouwen maar twee traveeen met bijbehorende ontspanningsbogen, de middelste vier hebben drie raamgangen met daarboven gotisch gevormde ontspanningsbogen. Er geldt voor de buitenste twee panden weer een verschil; het linker heeft een erker met erbovenop een balkon; het rechter gebouw ontbeert beide. De vier middelste gebouwen hadden in het ontwerp wel de erkers, maar de balkonnetjes daarop zijn van later datum. De ingangen zijn drie om drie gespiegeld geplaatst, net als de hijsbalken.

Helmersstraten[bewerken | brontekst bewerken]

De gebouwen aan de Helmersstraten hebben weer een andere bouw. Ze zijn wel weer geheel opgetrokken van oranje baksteen, hebben vier bouwlagen, maar hebben een aanmerkelijk hogere puntgevel. Het eigenaardige is dat het gebouw aan de Tweede Helmersstraat twee erkers heeft met een balkon; dat aan de Eerste Helmersstraat twee balkons.