Naar inhoud springen

Valle di Locana

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Val di Locana
Ligging in de provincie Turijn
Valle di Locana (Alpen)
Valle di Locana
Situering
Land Italië
Rivier Orco
Locatie Turijn
Coördinaten 45° 25′ NB, 7° 28′ OL
Basisgegevens
Soort Trogdal
Gebergte Grajische Alpen
Foto's
Valle di Locana
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Het Valle di Locana (ook Valle dell'Orco genoemd) is een Italiaans bergdal in de regio Piëmont (provincie Turijn). Het 50 kilometer lange dal is uitgesleten door de rivier de Orco die ontspringt op de Col di Nivolet.

Ten noorden strekt zich het Nationaal park Gran Paradiso uit. Het is in 1922 opgericht en daarmee het oudste nationale park van Italië. De Gran Paradiso (4061 m) is de hoogste, geheel in Italië gelegen berg. De zijdalen Valle di Piantonerro en Val d'Eugio liggen geheel in het beschermde gebied evenals het hoogste deel van het Valle Soana. Deze laatste is het belangrijkste zijdal van het Valle di Locana. In de plaatsen Noasca, Locana en Ceresole Reale zijn bezoekerscentra ingericht.

Het Valle di Locana opent zich bij de stad Cuorgnè dat in de heuvelachtige streek Canavese ligt. Grote plaatsen zijn er in de vallei niet te vinden. Het grootst is Locana dat nog geen 2000 inwoners telt. 's Zomers groeit Ceresole Reale (200 inwoners) uit tot de drukste plaats van het dal. Hier zijn aan het gelijknamige stuwmeer enkele campings en tal van hotels te vinden. Voorbij Ceresole Reale voert een weg omhoog naar de 2612 meter hoge Col di Nivolet. Onderweg worden twee stuwmeren en vele kleine bergmeren gepasseerd.

Belangrijkste plaatsen[bewerken | brontekst bewerken]

Hoogste bergtoppen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]