Wikipedia:WikiUilen/2022

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
WikiUilen

De WikiUilen 2022 zijn op 14 januari 2023 uitgereikt aan de meest gewaardeerde bijdragers aan de Nederlandstalige Wikipedia over 2022. De uitreiking vond plaats tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van Wikimedia Nederland.

De WikiUilen 2022 zijn toegekend in zeven categorieën. Alle nominaties en stemmen zijn door actieve gebruikers van de Nederlandstalige Wikipedia per e-mail ingediend bij de WikiUilen Academie. Alle nominatoren en stemmers worden bedankt voor hun inbreng.

SchrijversUil[bewerken | brontekst bewerken]

Tekstschrijvers zijn de kern van Wikipedia. Nieuwe artikelen zijn altijd welkom en ook het uitbreiden van artikelen is belangrijk. Het afgelopen jaar is er veel werk verzet en de auteurs verdienen het om in het zonnetje gezet te worden.

De SchrijversUil 2022 is uitgereikt aan Themanwithnowifi.

Themanwithnowifi maakt vele artikelen aan over onder meer tennisspelers en verricht veel werkzaamheden ter verbetering en uitbreiding van de encyclopedie.

Vlijtige handen blijven vaak onopgemerkt. Redigeerwerk vindt plaats op de achtergrond. Redacteuren bekommeren zich om belangrijke kleinigheden, zoals het oplossen van fouten, helpen bij moeilijke syntax, werken aan sjablonen, actualiseren, aanbrengen van opmaak en verbeteren van de taal.

De RedactieUil 2022 is uitgereikt aan Bdijkstra.

Bdijkstra doet heel veel goed werk op de achtergrond en corrigeert vele schrijffouten.

Overleg helpt ons vooruit wanneer een vraagstuk of gebeurtenis om een oplossing vraagt. Wikipedia floreert bij vriendelijk, behulpzaam, en opbouwend overleg. Originele en zinvolle bijdragen in discussies verdienen het om beloond te worden. Omdat dit ook belangrijk is voor Wikipedia, is hiervoor in 2022 een nieuwe Uil ingesteld.

De OverlegUil 2022 is uitgereikt aan Matroos Vos.

Matroos Vos is een voorbeeld voor ons allen als het gaat om steunend overleg met inhoud en humor! Hij geeft vaak feiten, gevraagd en ongevraagd, en niet zelden met een flinke dosis humor en inspiratie. Wanneer het nodig is, schroomt hij het niet een ferme toon aan te slaan, maar steeds met een constructieve insteek.

Casper Albers SamenwerkingsUil[bewerken | brontekst bewerken]

Wikipedia is een samenwerkingsproject. Samenwerking is cruciaal voor de kwaliteit van de encyclopedie. Wikipedia leeft dankzij de toewijding en betrokkenheid van haar deelnemers waar extra aandacht voor mag zijn. De SamenwerkingsUil is met ingang van 2022 vernoemd naar Casper Albers, een Wikipediaan die actief is geweest als moderator, bureaucraat en lid van de Arbitragecommissie, en zich altijd heeft ingezet voor een goede samenwerking om het doel van Wikipedia te bereiken: het delen van kennis. In zijn bijdragen onderscheidde Albers zich door zijn constructieve en actieve stijl van communiceren en probleemoplossen. Hij was degene die altijd weer het initiatief nam om de moeilijkste dossiers zelf op te pakken en tot een passende oplossing te brengen. Hij nam meermaals het initiatief om de op Wikipedia geldende richtlijnen en werkwijzen te bespreken en daar waar nodig aan te passen.

De Casper Albers SamenwerkingsUil 2022 is uitgereikt aan Bertux.

Bertux is meestal vriendelijk, alert en constructief en komt bij vele onderwerpen aan met raad, daad en een onderhoudend praatje.

IllustratieUil[bewerken | brontekst bewerken]

Een illustratie is belangrijk om een onderwerp goed weer te geven. Afbeeldingen verspreiden kennis die vaak niet in woorden te vatten valt. Dit werk dient zeker geïllustreerd te worden.

De IllustratieUil 2022 is uitgereikt aan Multichill.

Multichill heeft meer dan 4 miljoen foto's, vooral afkomstig van culturele instellingen, ingebracht op Wikimedia Commons en met BotMultichill meer dan 31 miljoen bewerkingen gedaan om informatie over afbeeldingen te structureren.

NieuwkomerUil[bewerken | brontekst bewerken]

Nieuwe gebruikers zijn de toekomst van het project. Om hen extra welkom te heten, kan deze aanmoedigingsprijs gegeven worden.

De NieuwkomerUil 2022 is uitgereikt aan Drummingman.

Drummingman is heel actief en constructief bezig op Wikipedia en heeft inmiddels het vertrouwen van de gemeenschap gekregen om als moderator aan de slag te zijn.

Dit jaar vielen ook de nominaties voor de WikiprojectUil onder deze noemer.

In de virtuele én niet-virtuele wereld worden projecten georganiseerd die voor een verrijking zorgen op Wikipedia en elders. Initiatieven die vrije kennis beschikbaar maken, helpen Wikipedia vooruit in haar missie.

De ProjectUil 2022 is uitgereikt aan het Surinameproject.

Het Surinameproject lijkt door een brede gemeenschap gedragen te worden en mag wel een beetje meer in het licht komen te staan.