Wikipedia:Wikiproject/Gendergap/Ontwerp/België/Wiki Women Design/FAQ

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit is een lijst van vragen en antwoorden die aan bod kwamen tijdens de les.

Kunnen we in Wikibooks eigen content publiceren?[bewerken | brontekst bewerken]

Op Wikipedia is eigen onderzoek niet toegelaten.

Op Wikibooks of Wikiversity is eigen content wel toegelaten. Voorbeeld van een leraar biologie.

Eigen werk als referentie?[bewerken | brontekst bewerken]

Ik kan dus mijn eigen werk niet gebruiken als referentie?

Neen; vraag iemand anders om deze referentie toe te voegen...

We hebben een gelijkaardig probleem gehad met een Wikipediaan die 30 jaar geleden gepubliceerd heeft in een heemkundig tijdschrift en die deze artikels wilde gebruiken als referentie haar de Wikipedia pagina over het zelfde onderwerp. Dit is uiteraard een grijze zone.

Voor een artikel over een ingenieursbureau of een firma kunnen referenties naar "eigen" publicaties niet worden gebruikt; zie wc-eend-principe. Een externe link naar officiële webpagina's kan dan wel.

Kan ik verwijzen naar een anderstalige Wikipedia?[bewerken | brontekst bewerken]

Iedere taal heeft zijn eigen conventies. De meeste taalversies van Wikipedia laten het niet toe, om de lezer niet in verwarring te brengen met verschillende talen.

Maar het is technisch wel mogelijk door een taalprefix (nl:, fr: of en:) voor de link te noteren. Bijvoorbeeld: Wil je vanuit de Nederlandstalige Wikipedia linken naar de Engelstalige pagina over de gemeente 'Kerselare', dan kun je in het Koppelingmenue van de Visual editor 'Kerselare' opzoeken en er vervolgens het prefix en: voor plaatsen. Als je rechtstreeks werkt in de Wikicode, dan noteer je [[:en:Kerselare]]

Link niet naar anderstalige Wikipediapagina's als je dit kunt vermijden. Doe dit enkel wanneer het essentieel is. Verwijzen naar een andere taal kan wel in technische pagina's.

De Franstalige Wikipedia laat meer toe. Daar kun je bv. een link opnemen naar de Nederlandstalige pagina over Kerselare met de volgende syntax: {{lien|Kerselare|langue=nl}}.

Termen in andere talen[bewerken | brontekst bewerken]

Iedere Wikipedia heeft zijn eigen manier van werken. Alle GUI termen worden vertaald, b.v. Sandbox/Kladblok, File/Bestand, etc. Naamruimten worden automatisch vertaald, b.v. User/Gebruiker. Ook de templates/sjablonen zelf noemen anders en hebben andere parameters. Het citeren van referenties is anders per encyclopedie. Gebruik zo veel mogelijk de Visuele editor, die doet de vertaling voor jou. Dit is allemaal heel verwarrend, maar als je het weet kan je er rekening mee houden. De basis van de Mediawiki-software is echter altijd Engels, en hier kun je voor commando's altijd op terugvallen - in welke taal de wiki ook geschreven is.

Gebruikersaccount[bewerken | brontekst bewerken]

Ik kan niet inloggen wegens blockering van IP range[bewerken | brontekst bewerken]

Om reden van herhaald vandalisme worden in grote studentensteden zoals Antwerpen, Gent en Leuven de proxies en VPN's van de universiteiten en hogescholen, en ook de subnetten van het mobiele netwerk, geblokkeerd voor het aanmaken van het gebruikersaccount en de eerste keer inloggen.

Je kan dit omzeilen door eenmalig te connecteren naar een vast IP adres (bij jou thuis, bij een buurman, een vriend, de locale Wi-Fi van je kot). Een keer je ingelogd bent, behoud je browser een session-cookie waardoor je zonder probleem verder kunt werken op de VPN van de hogeschool/universiteit.

Inloggen van nieuwe accounts met je mobile als hotspot zal ook niet werken omdat de mobile subnets ook lokaal aan een studentenstad gekoppeld zijn. Speciale subnetten hebben dit probleem ook (Carrier-grade NAT 100.64.0.0/10).

I have a problem with registering on wikipedia. I get the following message every time I try: "U heeft geen bewerkingsrechten De opgegeven reden van uw blokkering luidt: Herhaald vandalisme vanaf deze hogeschool-IP-range"

Ik ben mijn paswoord vergeten[bewerken | brontekst bewerken]

Wanneer je een user account aanmaakt kun je een e-mail adres opgeven en dat onmiddellijk bevestigen. Dan kan je later een password reset aanvragen. Indien nodig kan je het geregistreerde e-mail adres zelf aanpassen. De gebruikersnaam kan in principe niet worden aangepast (tenzij je een goede reden hiervoor hebt). Kies bij voorkeur een uniek (en creatief) pseudoniem.

De werkomgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Wat is de beste browser?[bewerken | brontekst bewerken]

Alle browsers gebaseerd op Chromium, o.a. Google Chrome, Opera, Microsoft Edge. Met deze browsers kan je o.a. automatisch een Wiki tabel aanmaken met de Visuele editor door het plakken van een Excel sheet.

Firefox werkt ook heel goed, behalve het plakken van een Excel sheet.

Wat is de beste editor?[bewerken | brontekst bewerken]

Er bestaan 2 editors: de Visuele editor, en de tekst editor.

Er wordt aangeraden om zoveel mogelijk de Visuele editor te gebruiken. Enkel als het niet anders kan, of om kleine wijzigen aan te brengen kan het handig zijn om te schakelen tussen de 2 editors. Je hoeft je artikel niet tussentijds te bewaren; je kan onbeperkt schakelen tot je het artikel bewaart.

De tekst editor kan ook worden gebruikt om bepaalde anomalieën te verhelpen. Kijk uw wijzigingen altijd na (visueel en tekstueel) alvorens te bewaren.

Publiceren van het artikel[bewerken | brontekst bewerken]

Artikel publiceren - wat betekent dit?[bewerken | brontekst bewerken]

Als label op de blauwe knop betekent dit gewoon "bewaren". De label op die knop is ongelukkig gekozen -> die moest gewoon "bewaren" zijn.

De term "Publiceren" reserveren we voor de volgende gevallen:

  • het hernoemen van een pagina van de gebruikersnaamruimte of de Draft-naamruimte (Engelstalige Wikipedia) naar de hoofdnaamruimte
  • het effectief actief van de wijzigingen op de Duitstalige Wikipedia waar iedere wijziging moet worden goedgekeurd.

Tik bij het bewaren een korte omschrijving toe wat of waarom je het gewijzigd hebt. Bij nieuwe artikels geef je een korte omschrijving van het onderwerp.

Ik kan mijn artikel niet hernoemen[bewerken | brontekst bewerken]

Dit is normaal. De eerste week na het aanmaken van je gebruikersaccount heb je nog geen extra rechten. Je moet meer bewerkingen maken of een weekje wachten tot je een "autoconfirmed" account wordt, met deze additionele rechten.

Je kan iemand anders, of je coach, vragen om je artikel na te kijken en te "publiceren". Gelieve op dit moment ten minste 1 categorie toe te voegen. Categoriën zijn niet toegelaten buiten de hoofdnaamruimte (b.v. gebruikerspagina's).

Hoe kan ik mijn rechten zien?[bewerken | brontekst bewerken]

Via Speciaal:Voorkeuren.

Welke rechten bestaan er?[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Help:Overzicht van soorten Wikipediagebruikers

Waarom zijn categorieën belangrijk?[bewerken | brontekst bewerken]

Categorieën vormen een index boomstructuur waardoor het gemakkelijk is om bepaalde onderwerpen terug te vinden.

Hoe breng ik referenties aan?[bewerken | brontekst bewerken]

Maak referenties altijd aan via de Visuele editor. Meestal kan je referenties automatisch laten genereren via een URL, DOI, of ISBN nummer. Als dit niet lukt moet je terugvallen op manuele mode. Je kan ook referenties herbruiken (dan geef je ze een naam). Je kan ook noten en bronnen toevoegen. Gebruik altijd de template {{Appendix}} voor de Nederlandstalige Wikipedia. Op anderstalige Wikipedia's bestaan er andere technieken.

Goed voorbeeld: Dialecten in de Denderstreek.

Meer informatie: Wikipedia:Bronvermelding of en:Wikipedia:Citing sources.

Referenties tussen Wikipedia/Wikimedia projecten zijn niet geldig (wordt beschouwd als eigen inbreng en niet als onafhankelijke publicatie).

Fouten bij kopiëren van referenties uit andere talen[bewerken | brontekst bewerken]

Ik heb een referentie letterlijk gekopieerd uit een andere taal. Nu krijg ik fouten.

Antwoord: iedere Wikipedia heeft zijn eigen templates en conventies. Het gemakkelijkste is de referentie opnieuw te maken via het plakken van de URL, de ISBN, de DOI, etc. Templates in andere talen hebben andere namen en afwijkende parameters.

Subpagina's[bewerken | brontekst bewerken]

Subpagina's zijn niet toegelaten in de hoofdnaamruimten; enkel in technische pagina's zoals deze. Voor projectpagina's zijn subpagina's uitstekend geschikt omdat er op die manier structuur en systematiek kan worden aangebracht. Voor de hoofdnaamruimte worden uitsluitend interne linken, zie ook, zie hoofdartikel, of navigatiepagina's gebruikt.

Hoe komt het dat Google mijn artikel (nog) niet vindt?[bewerken | brontekst bewerken]

Google search neemt normaal 1 of 2 dagen om nieuwe artikels te indexeren nadat het artikel online komt. Soms gebeurt dit vlugger, of trager... Je kan het proces versnellen door een of meerdere linken te leggen naar je artikel vanuit andere (belangrijke) artikels (op dezelfde Wikipedia). Tot dan is je artikel een wees-pagina en dus moeilijker te vinden. Ook het toevoegen van een categorie kan het proces versnellen. Google geeft de voorkeur aan artikels met veel linken van en naar andere pagina's.

Kan ik zomaar afbeeldingen van internet gebruiken?[bewerken | brontekst bewerken]

Absoluut niet. Dit is plagiaat en leidt tot "copyright violation" met onmiddellijke verwijdering van de afbeelding. Bij herhaling kan zelfs uw gebruikersaccount worden (tijdelijk/definitief) geblokkeerd.

Publiceer enkel je eigen foto's, of foto's waarop je de rechten hebt.

Een andere mogelijkheid zijn afbeeldingen die onder een Creative Commons licentie, b.v. CC BY-SA beschikbaar zijn, mits bronvermelding. Het origineel moet op een web server staan waarbij het "Share alike logo" expliciet wordt vermeld. Voorbeeld: Griekse Boer.jpg.

Welke afbeelding mag ik uploaden op Wikimedia Commons?[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen die op Wikimedia Commons geüpload zijn ter beschikking voor elk gebruik, en dus zeker ook voor de illustratie van Wikipedia-artikels. Indien je zelf een foto hebt genomen en die wenst op te laden op Wikimedia Commons, houd je rekening met de volgende regels:

  • Je mag een foto opladen op Wikimedia Commons indien je de maker bent van de foto en de auteursrechten bezit van het afgebeelde/gefotografeerde object.
  • Indien je de auteursrechten van een afbeelding of het gefotografeerde object niet bezit, kan je altijd vragen aan de rechthoudende (meestal maker of erfgenaam) om de afbeelding op te laden op Wikimedia Commons.
  • De rechthebbende kan met het OTRS (Open-source Ticket Request System) zijn beelden ter beschikking stellen, door een e-mail te sturen naar permissions-nlwikimedia.org met de informatie die hier aangegeven staat.
  • Je kan foto's maken van gebouwen die zichtbaar zijn in het openbaar (panoramavrijheid) en deze opladen. Ook permanent tentoongestelde kunstwerken en objecten in publiek toegankelijke, permanente collecties, mag je fotograferen en opladen op Wikimedia Commons.

Speciale media upload-knop voor dit project[bewerken | brontekst bewerken]

Je kan foto-, audio- of videobestanden gerelateerd naar dit project opladen via de knop Mediabestanden opladen Op die manier kommen alle mediabestanden automatisch in de categorie Wiki Women Design (2020-2021) terecht. Je kan zelf bijkomende categorieën toevoegen.

Hoe verwijder ik geüploade afbeeldingen van wikipedia?[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen worden opgeladen op Wikimedia Commons, en blijven daar staan, zelfs als ze (nog) niet worden gebruikt. Ze kunnen eventueel in andere artikels, of op anderstalige Wikipedia’s worden gebruikt, of zelfs op andere websites, of b.v. fysieke publicaties (boeken, tijdschriften, kranten, magazines, enz. – mits correcte bronvermelding). Normaal moet er een goede reden zijn om afbeeldingen te verwijderen, b.v. plagiaat. Je hebt normaal niet zomaar het recht om foto’s te laten verwijderen. De licentie “CC BY-SA” betekent immers “eens gegeven blijft gegeven”. “Share-Alike” betekent immers dat anderen kunnen voorbouwen op je bijdragen, in deze een foto die je opgeladen hebt, en je kan dat recht niet zonder goede reden ongedaan maken, omdat je anders de Share-Alike ketting onderbreekt.

Iedereen kan wel afbeeldingen nomineren voor verwijdering. Een moderator beslist vervolgens of de afbeelding permanent verwijderd wordt. Ben je niet zeker of het beeld moet worden verwijderd, meld het beeld dan aan voor mogelijke verwijdering via 'Nominate for deletion' of 'Nomineer voor verwijdering' in het linkermenu. (Zorg dat de gadget 'AjaxQuickDelete' in je voorkeuren geactiveerd is)

Door gebruik te maken van Tineye of Google Lens kun je bovendien naspeuren of dezelfde afbeelding elders voorkomt op het internet. Activeer Tineye en Google Lens via het 'Gadgets'-menu in je voorkeursinstellingen.

Ben je 100 % zeker dat de afbeelding op Wikimedia Commons door het copyright is beschermd? Rapporteer dan een copyright inbreuk. Na minstens 7 dagen zal het beeld worden verwijderd door de moderator. De uploader krijgt hier steeds een melding van en kan zich eventueel verweren mocht je het beeld ten onrechte voor verwijdering hebben genomineerd.

Om copyright inbreuk te nomineren schakel je in je voorkeuren eerst de Gadget 'Quick Delete' in. Vervolgens vind je in het linkermenu de knop 'Report copyright violation'. Geef altijd een reden waarom je 100% zeker bent dat er sprake is van een inbreuk op het copyright.

Hoe doe ik een goede bronvermelding voor foto's?[bewerken | brontekst bewerken]

Als je niet zelf de rechten op een afbeelding hebt, vermeld je de auteur als Creator, het museum als Institution, en eventueel een link naar de (correcte) vrije licentie. Voorbeeld: File:FridaBurssens-FridaBurssens-poster(1954-1955).jpg of File:Archive-ugent-be-DADDCF00-909F-11E6-9600-8735D53445F2_DS-111.jpg

Hoe kan ik refereren aan YouTube-videos?

wp.en: {{YouTube|JjbS8TjcGd8}}
wp.en: {{YouTube|id=JjbS8TjcGd8|title=YouTube video session of 2020-12-14}}

wp.nl: {{Link YouTube|id=JjbS8TjcGd8|label=YouTube video sessie van 2020-12-14}}

Resultaat:

YouTube video sessie van 2020-12-14 op YouTube

Auteursrechten[bewerken | brontekst bewerken]

Vertaling van teksten[bewerken | brontekst bewerken]

In het algemeen is vertalen van een tekst plagiaat (schending van copyright) - behalve als het gedaan wordt als citaat. En met referentie naar de originele tekst.

Wat wel kan is b.v. het vertalen uit anderstalige Wikipedia, want alle Wikipedia's gebruiken dezelfde licentie. Je hoeft dan enkel naamsvermelding te doen (attribution).

{{Bronvermelding anderstalige Wikipedia|taal=en|titel=Breydel building|oldid=887711136}}

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Breydel building op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.

Hoe kan ik testen op plagiaat?[bewerken | brontekst bewerken]

Via de tool https://copyvios.toolforge.org

  • Kies de taal
  • Kies het project (default Wikipedia)
  • Plak de naam van het artikel
  • Klik op Submit

Gekend (klein) probleem: het ware eenvoudiger geweest dat je de URL van de pagina "as such" zou kunnen plakken. Dit is niet voorzien. Je kan enkel de naam van de pagina plakken en de juiste Wikipedia selecteren...

Wanneer vervalt het klassieke copyright?[bewerken | brontekst bewerken]

Van zodra een werk gemaakt of geschreven is valt het onder het copyright. 70 jaar na het overlijden van de auteur komt een werk onder public domein. Dat wil zeggen dat er dan geen auteursrechten meer op het werk rusten. Maar er bestaan tal van uitzonderingen en verlengingen. Nationale wetgeving kan beperkingen of verzachtingen opleggen. In principe zou je dan geen naamsvermelding meer moeten doen, maar dit wordt eerlijkheidshalve toch verder gedaan.

Licenties, copyright en plagiaat[bewerken | brontekst bewerken]

Noteer dat een vrije licentie nooit vervalt of verjaart. Je kan een licentie die je hebt gegeven niet terug terugtrekken.

Enkel als de vrije licentie ten onrecht werd toegekend (wegens plagiaat, of b.v. CC BY-SA op een CC0) is die vrije licentie nietig en van geen tel.

Vertalen van een Wikipedia-pagina of teksten overnemen van andere web sites kan en mag, zolang de bron een geldige CC BY-SA, CC BY, of CC0-licentie heeft en men een duidelijke naamsvermelding doet.

Plagiaat, ook in bronnen, of zelf-verklaarde CC0 pagina’s maakt de licentie ongeldig.

Vertalen van een pagina die plagiaat bevat is eveneens plagiaat want de CC BY-SA licentie is niet geldig in dit geval.

Plagiaat van Wikipedia door derden: externe web sites die Wikipedia-teksten overnemen zonder naamsvermelding.

Help, ik vind een Wikipedia op een site van derden[bewerken | brontekst bewerken]

Dat kan en mag, onder de strikte voorwaarden van de vrije licentie, en mits correcte bronvermelding, naamvermelding en licentie. De inhoud van Wikipedia mag zelfs gebruikt worden voor commerciële doelen. Voorbeeld: https://en.everybodywiki.com/Inge_Ketelers versus Inge Ketelers.

Het aanpassen van artikels[bewerken | brontekst bewerken]

Hoe pas ik een bestaand artikel aan?[bewerken | brontekst bewerken]

Gewoon klikken op "Bewerken", de tekst aanpassen, en op "Bewaren" (Pagina publiceren). Gelieve even te controleren (visueel/textueel) of je wel de juiste wijzigingen hebt gemaakt. Voeg een korte samenvatting toe van wat je gewijzigd hebt.

Je hoeft dus niet via je Kladblok te gaan, of toelating te vragen om de wijzigingen te publiceren. Het moto op Wikipedia is "Iedereen kan alles wijzigen".

Mijn wijziging werd teruggedraaid[bewerken | brontekst bewerken]

Probeer te begrijpen waarom? Probeer te overleggen via de overlegpagina. Probeer opnieuw via een gepaste techniek/vorm/content.

Mijn artikel zal worden verwijderd[bewerken | brontekst bewerken]

Probeer het artikel te verbeteren/wikificeren (zie verder). Voeg categoriën, referenties, een foto, een infobox, toe. Registreer uw pagina op Wikidata. Leg linken van/naar uw artikel. Probeer te argumenteren waarom uw artikel toch belangrijk is.

Verwijder eventueel referenties die zondigen tegen het wc-eend-principe. Vind andere en betere referenties via:

Het gebeurt dat Nederlanders niet begrijpen dat een Vlaams onderwerp toch heel belangrijk is, b.v. langetermijnsparen is niet zomaar "sparen op lange termijn".

Ik wil mijn artikel zelf deleten[bewerken | brontekst bewerken]

Enkel administratoren kunnen artikels deleten, of versies onzichtbaar maken.

Als een grondige reden hebt, of het het betreft een subpagina van je eigen gebruikersruimte hebt kan je op de Nederlandstalige Wikipedia de tag {{nuweg}} aanbrengen. Een moderator zal je verzoek controleren en het artikel effectief verwijderen als je argumenten goed zijn. Of dit niet doen, als je niet het recht hebt om dit te vragen.

Iemand heeft een boodschap achtergelaten op mijn/een overlegpagina[bewerken | brontekst bewerken]

Mogelijk heb je iets verkeerd gedaan, of niet geheel volgens de regels van de kunst.

Je kan hierop (vriendelijk) online reageren. Start op een nieuwe lijn met een dubbele punt, vervolgens je test (een enkele paragraaf), en sluit af met ~~~~ (je handtekening). De opeeenvolgende antwoorden worden telkens geïntendeerd met een dubbele punt.

Je kan ook privé antwoorden via een e-mail.

Een bot heeft mijn artikel aangepast[bewerken | brontekst bewerken]

Dit is normaal. 20-35% van alle wijzigingen gebeuren via een bot. Normaal functioneert dit goed. Mocht er toch een probleem zijn, contacteer dan de bot-owner.

Er werd een anonieme wijziging aangebracht[bewerken | brontekst bewerken]

Mogelijk geen probleem. In 20-35% van de gevallen worden aanpassingen gemaakt door mensen die niet ingelogd zijn. Maar het gebeurt vaak dat die spam of vandalisme is. Dan kan de wijziging terugdraaien. Als dit veelvuldig gebeurt gaan de moderatoren ingrijpen door dit IP-adres te blokkeren.

Waar kunnen we de wiki codes vinden?[bewerken | brontekst bewerken]

De Visuele editor maakt deze codes automatisch aan. Voor de tekst editor kan je dit gebruiken:

Hoe kan ik een geboortedatum aangeven?[bewerken | brontekst bewerken]

De conventies voor geboortedatums verschillen per Wikipedia. Kijk naar een goed voorbeeld, en doe het op dezelfde manier. Noteer dat het streepje tussen geboorte en sterfte geen koppelteken "-" is maar wel een liggend streepje "–".

Wat betekent "Wikify"?[bewerken | brontekst bewerken]

Als iemand als bewerkingssamenvatting "wikify" geeft, betekent dit dat het artikel verder aangepast werd aan de stijl van de betreffende Wikipedia (afhankelijk van de taal). Waarop gelet wordt:

  • onderwerp in vetjes in de eerste zin
  • een goede foto op de juiste manier toevoegen (met een duidelijk bijschrift)
  • interne linken
  • Externe links (merk op: Externe link, als er maar 1 is)
  • de referenties in het juiste formaat (Appendix template gebruiken)
  • categorieën

Kunnen we met meerdere personen tegelijkertijd aan een artikel werken?[bewerken | brontekst bewerken]

Dit is met de huidige software niet mogelijk. Deze functionaliteit is wel al gevraagd, maar tot nu toe niet geïmplementeerd. De user interface is wel degelijk voor verbetering vatbaar, en er wordt aan gewerkt. Een ander probleem blijft natuurlijk de opeenvolging van de historiek van de wijzigingen, waarbij iedere auteur zijn eigen wijzigingen zou moeten toegewezen krijgen. Tevens, om te vermijden dat er te veel historieken zou worden gemaakt, zouden opeenvolgende wijzigingen door dezelfde auteur moeten worden samengevoegd.

Als je met meerdere personen op hetzelfde moment dezelfde sectie zou wijzigen, krijg je een edit conflict, dat je manueel, via een lijst van wijzigingen, moet oplossen. Een andere mogelijkheid is dat je de melding krijgt dat je een verouderde versie aan het aanpassen bent. Dan moet je "differences" nakijken en manueel de aanpassingen in de tekst aanbrengen, volgens je voorkeur. Een handige tip: neem een copy/paste van je huidige tekst, en begin met de meeste recente versie waarbij je de verschillen nogmaals nakijkt.

Help - mijn tekst werd niet bewaard[bewerken | brontekst bewerken]

De visuele editor is redelijk robust om geen edits te laten verloren gaan. Maar vergeet toch niet te klikken op "Wijzigingen publiceren..." alvorens uw browser af te sluiten. Anders gaat je proza onherroepelijk verloren. In dat geval wordt er niets geregistreerd in de database. Ik hoop dat je je browser alsnog open hebt en dat je de tekst alsnog kunt bewaren.

Tip: klik op het potloodje en kies voor “Wikicode bewerken” copier de volledige wiki tekst voor alle veiligheid en bewaar dit in notepad, of een Google doc. Just in case.

Dan kan je alsnog proberen je tekst te bewaren. Indien je een "session timeout error" zou krijgen, kan je alsnog met de laatst bewaarde versie aan de slag en kan je uw bewaarde versie proberen er "bovenop" te plakken. Het zou immers veel te jammer zijn mocht uw werk verloren geraken?

Er staan vreemde tags of tekens in mijn tekst[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebeurt af en toe dat er vreemde tags in de wiki tekst verschijnen. Dit verstoort de layout, of leidt mogelijk tot fouten (in het rood aangeduid).

Oplossing: druk Control-f om deze vreemde tags te verwijderen (Alles vervangen).

<nowiki></nowiki><nowiki/>

''' ''' (bold) in sectie headers (kopjes)

<sub><big><small> eventueel met een / aan het begin

overbodige of missing <ref> </ref> of <ref />

Categoriën en lijsten[bewerken | brontekst bewerken]

Ik zie dat de Belgische architect voor wie onze groep een artikel heeft geschreven (Monique Bertrand) wel terugkomt in de pagina met Categorie:Belgisch architect maar niet in de pagina Lijst van Belgische architecten.

Antwoord: de Wikipedia categorieën en de Wikipedia lijsten zijn onafhankelijke, manuele, en taal-afhankelijke manieren om lijsten van b.v. personen (architecten in dit geval) of objecten bij te houden.

Je zou dus de ontbrekende architecten in de lijst kunnen toevoegen, of de Wikipedia pagina van een architect kunnen editen om een ontbrekende categorie toe te voegen… Nog beter is Wikidata aan te vullen…

Eigenlijk zouden we in de toekomst de categorieën en de lijsten moeten vervangen door Listeria queries gebaseerd op Wikidata. Wikidata is immers de centrale databank waar alle items, en b.v. foto’s kunnen worden gekoppeld, onafhankelijk van de taal. Er zijn voorstellen geformuleerd om de software uit te breiden om van deze mogelijkheid te kunnen gebruik maken. Maar natuurlijk moeten dan miljoenen artikels worden aangepast... (mogelijk via bots).

Hoofdlettergevoeligheid[bewerken | brontekst bewerken]

Zoeken gebeurt meestal ignore-case, behalve voor categorieën. De eerste letter van een interne link wordt altijd omgezet naar een hoofdletter (behalve op Wikiwoordenboek en voor subpagina's). Subpagina's worden niet gebruikt op de hoofdnaamruimte.

Problemen met automatische referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Mogelijk worden automatische referenties niet altijd herkend:

  • Spaties in ISBN-nummers: verwijder de spaties
  • ISBN nummers correct formateren (koppeltekens op de juiste plaats) kan je doen via de ISBN converter
  • De metadata van PDF-documenten wordt niet automatisch ingelezen: open de PDF en kopier de referentie manueel
  • Bepaalde URLs (van bepaalde kranten) worden niet correct geparsed, waardoor de URL verkeerd wordt omgezet. Klik dan op edit om de fouten te verbeteren.
  • Een verplicht veld ontbreekt: probeer met een punt, dubbele punt, of een koppelteken.
  • Ik zie dikwijls (nl) bij referenties op de Nederlandstalige Wikipedia. Dit is een schoonheidsfoutje; je kan deze onnuttige aanduiding manueel wegnemen (via Bewerken).

Iedereen mag alles wijzigen?[bewerken | brontekst bewerken]

In zijn algemeenheid is dit correct, maar er zijn uitzonderingen:

Daarnaast kunnen individuen een tijdelijke of definitieve blockage krijgen, bij herhaald vandalisme, het schenden van copyright, of pesterijen.

Hoelang duurt het vooraleer spam of vandalisme wordt teruggedraaid?[bewerken | brontekst bewerken]

Normaal gebeurt dit binnen de paar minuten. In uitzonderlijke gevallen kan het langer blijven staan. Iedereen kan terugdraaien. Er zijn bots die terugdraaien, en toegewijde moderatoren die zich specialiseren in het terugdraaien.

Hoe kan ik alle wijzigingen online opvolgen?[bewerken | brontekst bewerken]

Via de RTRC uitbreiding (Real time recent changes) beschikbaar via Speciaal:Voorkeuren#mw-prefsection-gadgets. Dit is ook wat Google continu doet om iedere wijziging in real time te indexeren.

Hoelang worden wijzigingen bewaard?[bewerken | brontekst bewerken]

Iedere wijziging op Wikipedia wordt eeuwig bewaard. Met naam en toenaam en timestamp. Zelfs artikels die verwijderd werden, blijven nog altijd beschikbaar voor moderatoren. Dus even opletten en geen domme/impulsieve dingen schrijven. Het kan je "eeuwig" kwalijk genomen worden.

Alles op Wikipedia is leesbaar (en in principe aanpasbaar) door iedereen (je hoeft zelfs geen account te hebben).

Je kan (goede) argumenten aanbrengen om een artikel dat verwijderd werd, alsnog te laten terugplaatsen. Je kan eventueel vragen om jouw artikel terug te plaatsen als subpagina van je gebruikersruimte (om er alsnog verder aan te werken).

Mijn artikel is klaar - wat moet ik nog doen?[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bewaar je tekst
  • Checken op plagiaat https://copyvios.toolforge.org. Dit vergt enkele minuten - iedereen zou dit systematisch moeten doen vooraleer wijzigingen aan te brengen in artikels van derden.
  • Tekst corrigeren indien nodig (in principe moet een moderator de versie met plagiaat verbergen)
  • Artikel hernoemen naar de hoofdnaamruimte.
  • Passende categorieën toevoegen
  • Template {{Bibliografische informatie}} toevoegen, net boven de categorieën
  • Het onderwerp opzoeken in Wikidata
  • Mogelijk het item aanmaken als het nog niet bestaat
  • Het Wikipedia-artikel registreren (zie hieronder)

Registreren van je Wikipedia pagina[bewerken | brontekst bewerken]

Na het aanmaken van de Wikipedia-pagina, wordt iedere pagina als item ook aangemaakt en/of geregistreerd op Wikidata, om het mogelijk te maken dat de Wikipedia's in de verschillende talen (automatisch) naar mekaar kunnen doorverwijzen.

Alle pagina's die in het kader van dit project worden geschreven moeten op Wikidata worden tevens gelabeld met het statement onderhouden door wikiproject (PROPERTY:P6104) Wiki Women Design (Q101435454). Hiermee kunnen we dan automatisch Listeria-lijsten maken.

Op Wikipedia mag een artikel niet worden gekoppeld aan een project, maar op Wikidata kan het wel.

Biografieën van levende personen[bewerken | brontekst bewerken]

zie ook: WP:BLP
Even opletten, hier.

Opletten voor privacy[bewerken | brontekst bewerken]

Bepaalde kenmerken van een individu gehoren tot de persoonlijke levenssfeer, b.v. de woonplaats, en mogen niet kenbaar gemaakt worden op Wikipedia, of Wikidata, of andere projecten. Uitzondering: als een bepaald feit of kenmerk vooraf gepubliceerd is behoort dit niet meer tot de privacy. Noteer dat de GDPR-wet (privacy wet) vervalt op het moment van overlijden.

Na het overlijden mogen b.v. de volgende vermeldingen zonder problemen worden gemaakt: woonplaats, godsdienst, lidmaatschappen

Recht op afbeelding[bewerken | brontekst bewerken]

Ieder individu heeft recht op afbeelding (portretrecht in Nederland). Dit wil zeggen dat iemand persoonlijk het recht heeft om te beslissen of zijn foto mag worden afgebeeld (onafhankelijk en verschillend van het auteursrecht van de fotograaf). Dit betekent in de praktijk dat iedere persoon die op een foto staat individueel moet toestemming geven tot publicatie. Bij overlijden blijven de erfgenamen beschikken over dit recht. Publieke figuren (b.v. politici, zangers, journalisten, e.d.) kunnen geen gebruik maken van dit recht.

Hoe kan iemand een artikel laten aanpassen?[bewerken | brontekst bewerken]

Normaal kan iedereen alles wijzigen, maar je kan niet een artikel aanpassen dat over jezelf gaat... of een andere pagina waarmee je een belangenconflict mocht hebben.

Als iemand (een derde) niet akkoord is met een bepaald artikel, en niet het recht heeft om de wijziging zelf te doen, kan die persoon een sectie aanmaken op de overlegpagina om te vragen dat iemand anders het artikel aanpast. Bijvoorbeeld: een minister die niet akkoord is met een bepaald statement op zijn pagina. Hij mag zijn "eigen" artikel (over zichzelf) immers niet aanpassen. Het kan ook zijn dat iemand betrokken persoon is (belangenconflict) en dus de wijzigingen niet zelf mag aanbrengen.

Enkele voorbeelden:

  • een minister die een aanpassing maakt aan zijn eigen biografie met zijn eigen (letterlijke) gebruikersnaam
  • een medewerker van een politieke partij die een wijziging aanbracht vanaf het hoofdkwartier van de partij (IP adres te controleren via "whois").

Dreigen met een rechtszaak is zelden een goede oplossing. Het is dikwijls slechts olie op het vuur.

Wie is eigenaar van Wikipedia?[bewerken | brontekst bewerken]

Iemand anders heeft mijn artikel aangepast[bewerken | brontekst bewerken]

Dit is normaal. Iedereen kan alles aanpassen is het moto. Natuurlijk met respect voor de andere auteurs, de waarheid, de neutraliteit en objectiviteit. We houden ons aan de feiten, met referenties, en bronvermelding.

Je bent niet de eigenaar van "je" artikel. Je bent wel auteur van het stukje tekst dat jij hebt geschreven. Wikipedia is een collaboratief project. Bij het bewaren van je tekst heb je immers de Creative Commons licentie CC BY-SA ondertekend waarmee je expliciet akkoord bent om je rechten te delen met alle andere auteurs die dezelfde licentie gebruiken. Je kan de licentie nooit terug trekken, omdat anderen reeds kunnen gebruik hebben gemaakt van hun recht. Iedereen die je bijdrage gebruikt moet je naam vermelden, een URL plaatsen naar je werk en de licentie en hun eigen werk ook publiceren onder een compatibele licentie.

Is de Wikimedia Foundation eigenaar van de teksten?[bewerken | brontekst bewerken]

Neen, de Wikimedia Foundation is enkel eigenaar van de infrastructuur. Zij mag wel de inhoud van de encyclopedie commercialiseren, net zoals eenieder die b.v. een boek zou drukken over een verzameling van Wikipedia pagina's. Of Google, die online alle artikels indexeert... via een API indexeren ze alle wijzigingen synchroon.

Wie is verantwoordelijk voor de inhoud van artikels?[bewerken | brontekst bewerken]

De individuele vrijwilliger voor zijn eigen bijdrage. Daarom is het belangrijk om te weten dat iedere wijzing voor eeuwig wordt bijgehouden in de historiek. Het legal departement van de Wikimedia Foundation moet wel regelmatig tussenkomen in rechtszaken die door derden of andere landen worden aangespannen. Wikimedia ijvert voor het verzamelen en verspreiden van eerlijke informatie, zelfs als die "ambetant" is voor bepaalde landen of personen.

Worden er mensen betaald om Wikipedia pagina's te schrijven?[bewerken | brontekst bewerken]

In principe niet. Wikipedia wordt geschreven door vrijwilligers. Er bestaat wel een (betaalde) functie van Wikimedian in residence, een medewerker b.v. van een museum die een collectie kan beschrijven of een inventaris kan opladen naar Wikidata in het kader van een bepaald project.

Wie bepaalt de regels?[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeenschap, mits het opstellen van een RFC. Er wordt bij consensus beslist, of via een stemming.

Ieder project en iedere taalgemeenschap heeft zijn eigen procedures en conventies.

  • Help:Veelgestelde vragen
  • Wikimedia Nederland heeft een boek "Schrijven voor Wikipedia" uitgebracht waarin deze vragen en nog veel meer naar voren komen. Wil je graag een papieren kopie, dan kun je deze online via de boekhandel bestellen, maar de meest actuele versie is ook beschikbaar als download in pdf-formaat op Wikimedia Commons.