Portaal:Den Haag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Portaal Den Haag



bewerk 

Introductie

Satellietfoto van Den Haag

Den Haag is een stad in de Nederlandse provincie Zuid-Holland en telt ruim 526.000 inwoners. (2017) Daarmee is het de derde grootste gemeente van Nederland. Den Haag is de hoofdstad van de provincie Zuid-Holland. Het is de zetel van de Nederlandse nationale overheid en de residentie van het koninklijk huis. Al is Den Haag niet de hoofdstad van Nederland, het vervult voor een belangrijk deel de rol die meestal aan een hoofdstad voorbehouden is. Het is ook de vestigingsplaats van de Hoge Raad en de Raad van State. Daarnaast is de stad een centrum voor de internationale rechtspraak en vredespolitiek, er zijn vele tribunalen en onderzoeksinstituten gevestigd in de stad. Ook de meeste ambassades zijn in Den Haag gevestigd.

Sinds 1990 gebruikt de gemeente consequent de (verkorte) naam Den Haag in plaats van 's-Gravenhage, ook al vanwege de internationalisering van de hofstad, haar huidige status van mondiaal justitieel centrum (met o.a. het Internationaal Gerechtshof en het Internationaal Strafhof), en tevens om aan te sluiten bij buitenlandse benamingen als The Hague (Engels), La Haye (Frans), Den Haag (Duits), Haag (Deens), La Haya (Spaans), L'Aia (Italiaans) Haia (Portugees), Gaaga (Russisch) en Haga (Roemeens).

overzicht bewerk 

Uitgelicht

Station vanaf perron 6

Station Den Haag Centraal is het Centraal station van Den Haag. Den Haag Centraal is met twaalf sporen het grootste kopstation van Nederland. Het werd geopend in 1973 net naast het oude station Den Haag Staatsspoor. Het station heeft de bijnaam "sjoelbak"; dit omdat de sporen allemaal doodlopen onder een overkapping.

Het oudste station van Den Haag is niet Den Haag Centraal, maar Den Haag Hollands Spoor (HS), dat aan de doorgaande verbinding AmsterdamRotterdam ligt en in 1843 geopend werd door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HSM). Station Den Haag HS aan de Oude Lijn werd net buiten de bebouwde kom aangelegd, op een plek die toentertijd zelfs buiten de gemeentegrenzen lag, op het grondgebied van Rijswijk. In 1870 opende de Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij (NRS) een tweede station voor de verbinding van Den Haag naar Gouda en Utrecht. Dit station kwam aan een andere zijde van de stad te liggen. In 1890 werd de concessie van de Rijnspoorweg ontbonden en overgenomen door de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (SS), Den Haag Rijnspoor werd omgedoopt in Den Haag Staatsspoor. De benaming Den Haag SS was zo zeer ingeburgerd dat deze naam ook na de Tweede Wereldoorlog werd gehandhaafd, terwijl in andere situaties (bijvoorbeeld postcodes) de combinatie SS angstvallig vermeden wordt.

Dat Den Haag twee grote stations had, is nooit ongunstig geweest voor doorgaande reizigers, dit in tegenstelling tot Parijs en Londen, waar doorgaande reizigers door de stad van het ene naar het andere station moeten gaan.

bewerk 

Stadsdelen

De Haagse wijkindeling

Den Haag telt acht stadsdelen.

Centrum ± 100.000 inwoners
Escamp ± 118.000 inwoners
Haagse Hout ± 42.000 inwoners
Laak ± 38.200 inwoners
Leidschenveen-Ypenburg ± 40.000 inwoners
Loosduinen ± 47.500 inwoners
Scheveningen ± 56.000 inwoners
Segbroek ± 59.000 inwoners

Elk van deze stadsdelen is in 1988 onderverdeeld in wijken en buurten. Deze indeling wijkt af van de bekende wijk- en buurtindeling die sinds 1953 werd gebruikt.

bewerk 

Nieuwe artikelen

bewerk 

Den Haag in het nieuws

bewerk 

Categorieboom

bewerk 

Uit de geschiedenis

's Gravenhage in 1649 volgens Blaeu

Den Haag bestaat sinds 1230, toen graaf Floris IV van Holland op de plek, waar reeds een hofstede stond van Vrouwe Meilindis van Wassenaer, een bescheiden kasteel bouwde. In 1248 liet graaf Willem II, tevens Rooms-koning geworden, een meer passend kasteel bouwen aan het duinmeer, de huidige Hofvijver. Zijn zoon Floris V zorgde er na Willems vroegtijdige dood voor dat de Ridderzaal voltooid werd. Ze was voorzien van verguld dak en torenspitsen.

De Ridderzaal en het Binnenhof werden versterkt, maar het dorp eromheen kreeg nooit stadsrechten, al bleef Den Haag residentie van de graven van Holland en hun opvolgers. Den Haag kon groeien als compromis tussen de Hollandse steden, maar diezelfde steden zorgden ervoor dat Den Haag geen vestingstad werd. De oppervlakte van Den Haag was aanzienlijk en omvatte behalve het dorp Die Haghe, ook Haagambacht bestaande uit het vissersdorp Scheveningen, het bedevaartsoord Eikenduinen, Halfloosduinen en de heerlijkheid Nieuwveen, dat thans Nootdorps grondgebied is.
Lees meer over de geschiedenis van Den Haag

bewerk 

Bezienswaardigheden

Subportalen van Nederland

Provincie: Friesland

Regio's: Heuvelland · Parkstad Limburg · Twente · Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Steden: Amsterdam · Arnhem · Baarn · Breda · Den Haag · Gouda · Haarlem · 's-Hertogenbosch · Leiden · Maastricht · Nijmegen · Rotterdam · Súdwest-Fryslân · Utrecht · Valkenburg aan de Geul

Subportalen van Steden
Amsterdam · Antwerpen · Arnhem · Barcelona · Berlijn · Boekarest · Breda · Brugge · Brussel · Den Haag · Gent · Gouda · 's-Hertogenbosch · Istanboel · Kortrijk · Leiden · Londen · Maastricht · New York · Nijmegen · Parijs · Rotterdam · San Francisco · Utrecht