Naar inhoud springen

Gebruiker:Paul B/Sjablonenjungle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een essay. De pagina beschrijft niet een officiële regel of richtlijn, maar geeft enkel de mening weer van de auteur(s). Voel je vrij om aanpassingen te maken of erover te discussiëren op de overlegpagina.

Tegen de betutteling, de lolligheid en de wildgroei aan sjablonen!

In dit essay wil ik een lans breken voor een eenvoudige, duidelijke en volwassen benadering van alle gebruikers, ingelogd of niet. De aanleiding is mijn groeiende ergernis naar aanleiding van allerlei "boodschap"-sjablonen die nauwelijks of geen extra functionaliteit of duidelijkheid bieden. In die "sjablonenjungle" zou flink gesnoeid moeten worden.

Naar mijn mening is er maar één manier om gebruikers duidelijk te maken dat dit een serieus en volwassen project is, en dat is door zelf het goede voorbeeld te geven en gebruikers op een serieuze, volwassen manier aan te spreken. Sjablonen als {{puber}} en {{babelfish}} ondergraven dit: zij bieden geen heldere communicatie maar enkel een mogelijke bron van ergernis. Bij het lezen van "we zien dat je leuk aan het spelen bent" of "tenenkrommend taalgebruik" gaan mijn nekharen overeind staan. De sjabloon {{waarschuwing-gebruiker}} werkt niet bij gebruikers die al "ingeburgerd" zijn: zij komt nodeloos betuttelend over en is als een rode lap voor een stier.

Er is maar één manier om beginnende gebruikers duidelijk te maken wat er van ze verwacht wordt, en dat is duidelijke, uniforme, maar persoonlijke, communicatie. Het bestaan van zeker zes verschillende sjablonen die op "verwijderbare" artikelen kunnen worden geplakt, komt de duidelijkheid absoluut niet ten goede, ook al omdat er meerdere problemen tegelijk kunnen optreden (een artikel dat wiu is, kan ook ne zijn).

Daarom: open, duidelijke en volwassen communicatie. Wat is er beter aan een babelvissjabloon dan aan een {{wiu}} met duidelijke motivatie, eventueel ook in het Engels? Waarom zouden we kliederende schoolkinderen aanspreken in schooljufferige jip-en-janneketaal? Ook zij begrijpen immers een in helder en volwassen Nederlands gestelde waarschuwing of mededeling — en als dat niet zo is, hebben zij hier sowieso niets te zoeken. Waarom zouden we een waarschuwingssjabloon uitdelen aan een bekende gebruiker als we weten dat het enkel escalerend werkt? Waarom zes verschillende "verwijdersjablonen" als de boodschap in essentie dezelfde is: dit artikel wordt wellicht verwijderd omdat de inhoud of het onderwerp niet voldoet aan de minimale eisen.

Concreet:[bewerken | brontekst bewerken]

  • Slechts één soort waarschuwingssjabloon met een heldere tekst die de gevolgen van wangedrag helder maken, en daarnaast een sjabloon met een niet betuttelend standaardtekstje dat de waarschijnlijk goedbedoelende experimentator naar de hulppagina's en de zandbak doorverwijst.
  • Slechts één sjabloon die aangeeft dat een pagina op de verwijderlijst is gezet, met een uniforme opmaak en een uniforme boodschap (en dan niet dat wezelachtige "tenminste één gebruiker vindt dat..."). De reden kan dan door de plaatser zelf worden ingevuld.
  • De waarschuwingssjabloon voor ingelogde gebruikers alleen toepassen bij gebruikers met minder dan 100 edits.