Naar inhoud springen

Gebruiker:Pjetter/Tips voor wat je moet doen om het project om zeep te helpen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een essay. De pagina beschrijft niet een officiële regel of richtlijn, maar geeft enkel de mening weer van de auteur(s). Voel je vrij om aanpassingen te maken of erover te discussiëren op de overlegpagina.

In vergelijking met wat je allemaal niet kan doen om een discussie te laten ontsporen, hier wat tips om het project te laten ontsporen:

  • Sluit het project, dat wil zeggen beperk de openheid van het project, dat wat eigenlijk het succes van Wikipedia heeft ingeleid. En daar zijn vele mogelijkheden voor:
    • Bepaal randparameters waardoor iemand mee mag doen, dat wil zeggen bouw een regelgeving op die wikipedia-gebruikers in een keurslijf dwingt. Dus opmaakregels en gedragsregels; en die beperken de hoeveelheid mensen die aan het project mee kunnen doen automatisch tot ongeveer 300 op een Nederlandstalig potentiaal van tegen de 25 miljoen - dat is lekker overzichtelijk en controleerbaar.
    • Geef geen ruimte om te experimenteren met de software. In plaats van begrip op te brengen voor het feit dat MediaWiki veel te moeilijk is, begin eerst maar eens met het gooien van sjablonen. Bijvoorbeeld een welkomstsjabloon (het liefst botmatig), een sjabloon voor kleine edits, een weg-sjabloon op een artikel dat net gemaakt is (doorgaans binnen 1 minuut), etc..
    • Bouw artikelen vol met sjablonen, het liefst ook nog met parserfuncties. Plak het vol met referenties, zodat alle overzicht: met name voor nieuwelingen, geheel weg is. Heel effectief om nieuwelingen, die tenslotte het project weer vooruit zouden kunnen brengen, te weren.
    • In het algemeen: geef nieuwe gebruikers een nog rotter welkom, als nu reeds gedaan wordt.
    • Dwing mensen de Wikipedia-opmaak te volgen in plaats van ruimte voor creativiteit toe te laten. Betuttel de mensen en bemoei je overal mee.
  • Communiceer zoals de meeste Wikipedianen reeds doen:
  • Maak de gemeenschap belangrijker dan het project.

Pas je deze niet-uitputtende lijst van tips toe, dan help je Wikipedia nog sneller naar de verdommenis te helpen als sommigen hier al doen. Ik wens u daarbij geen succes, maar vooral zelfreflectie toe. Verander uw gedrag zo dat het tij nog gekeerd kan worden. Een wijs man heeft ooit eens gezegd: ieder land krijgt de leiders die het verdient. Wat dit betekent voor het Nederlandstalige project is wel duidelijk als je de ondermatige toestand vergelijkt met zusterprojecten: 500'000+ artikelen en slechts een paar die werkelijk een plaats in een encyclopedie verdienen. Dit project is in potentie zo belangrijk, te belangrijk om het kapot te laten maken door een paar eigenzinnige oligarchisch handelende en bezitsvorderende machtswellustelingen met teveel tijd en te weinig sociaal leven.