Portaal:Mens & maatschappij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Portaal Mens & Maatschappij
Op dit portaal vind je alle portalen die met mensen en met de maatschappij te maken hebben. Om naar het betreffende portaal te gaan, kun je op de titel van het betreffende "uitgelichte" artikel klikken, deze staan onder de lijst met trefwoorden bij het kopje Inhoud.

Terug naar Hoofdpagina met alle hoofdportalen.

INHOUD
Belgisch koningshuisBestuurskundeBierChristendomDagelijks levenEten en drinkenEuropese UnieFilosofieGeschiedenisIslamJodendomKunst & cultuurLandbouwMediaMuziekNederlands koningshuisEsoterieOpenbaar VervoerPolitiekPsychologieSportVlaamse politiekScoutingsteden (Benelux)Steden (internationaal)ToerismeRidderordenSociologieWet- en regelgeving

Uitgelicht: Openbaar Vervoer

Station Schiedam Centrum, oktober 2005

Station Schiedam Centrum is het belangrijkste spoorweg- en metrostation van Schiedam. Voorheen was de stationsnaam Schiedam-Rotterdam West, daarvoor Schiedam.

Het station aan de Oude Lijn werd onder laatstgenoemde naam geopend op 3 juni 1847, toen de lijn Den HaagDelftRotterdam in gebruik werd genomen.

In 1889 werd het oorspronkelijke gebouw vervangen door nieuwbouw van een ontwerp van D.A.N. Margadant. In 1891 werd de spoorlijn naar Maassluis geopend, in 1893 verlengd naar Hoek van Holland (de Hoekse Lijn).

In 1963 werd aan de sinds 1959 hooggelegen spoorbaan een nieuw gebouw naar ontwerp van Koenraad van der Gaast geplaatst met een opvallende driehoekige luifel.

In 2000 werd het stationsgebouw geheel vernieuwd en aangepast in verband met de komst van de Beneluxlijn, een verlenging van de Calandlijn van de Rotterdamse metro. Met de bouw van de metrolijn verdween het entreegedeelte, maar de grote overkapping uit de jaren zestig bleef gehandhaafd.

[bewerk]

Uitgelicht: Dagelijks leven

Dunschiller

Een dunschiller is een mesje waarmee aardappels, appels, komkommers enz. op een gemakkelijke en vooral snelle manier dun kunnen worden geschild.

Wist u dat het mesje uit de houder kan worden gehaald en er ondersteboven weer worden ingezet, zodat linkshandigen hem ook kunnen gebruiken.


Uitgelicht: Eten en drinken

Boerenkool of boerenkoolstamppot is een stamppotgerecht gemaakt van boerenkool.Men kan de boerenkool zelf snijden maar dit is een tijdrovend werk.Veel boerenkool wordt daarom met name in de supermarkt voorgesneden in plastic zakken van 300 of 500 gram verkocht. Het recept is zo typisch Nederlands, dat wordt beweerd dat het het nationale gerecht is.

De boerenkool is het lekkerst als er een nacht vorst overheen is gegaan, doordat die dan suikers aanmaakt. De kool wordt dan ook vaak na de eerste nachtvorst geoogst, pas zelfs de dag dat het wordt gegeten.


Uitgelicht: Belgisch koningshuis

Maria Louise Alexandra Caroline van Hohenzollern-Sigmaringen (Sigmaringen, 17 november 1845Brussel, 26 november 1912), Gravin van Vlaanderen, was aanvankelijk een Duitse maar door haar huwelijk later een Belgische prinses.

Zij was de jongste dochter van de laatste regerende vorst van Hohenzollern-Sigmaringen, Karel Anton en Josefine van Baden. Haar broer Karel, zou later koning van Roemenië worden, terwijl haar zus Stefanie Koningin van Portugal was.

Zelf trouwde ze op 25 april 1867 in Berlijn met de Belgische prins Filips, zoon van koning Leopold I, en jongere broer van de latere koning Leopold II. Na haar huwelijk, dat werd gearrangeerd door Koningin Victoria, de jongere nicht van Leopold I, vestigden prins Filips en zijn echtgenote zich als graaf en gravin van Vlaanderen, in Brussel.

De gravin was een verdienstelijke kunstenares. Zo legde zij zich vanaf 1868 toe op het maken van etsen. Een aantal van haar etsen werd tentoongesteld tijdens de Wereldtentoonstelling van 1893 in Chicago.


Uitgelicht: Nederlands koningshuis

Máxima Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, mevrouw van Amsberg (voorheen: Máxima Zorreguieta; Buenos Aires, Argentinië, 17 mei 1971), is de echtgenote van koning Willem-Alexander der Nederlanden. Zij is van Argentijnse komaf. Samen met Willem-Alexander heeft ze drie dochters, Amalia (2003), Alexia (2005) en Ariane (2007).

Kort nadat bekend werd dat de relatie met Willem-Alexander serieus was, kwam de Nederlandse pers erachter dat Máxima's vader, Jorge Zorreguieta, staatssecretaris van Landbouw was tijdens de militaire juntaregering, ook wel bekend als de "Vuile Oorlog", van Jorge Videla in Argentinië (april 1976 tot en met maart 1981), waarbij enkele duizenden tegenstanders van het militaire regime gedwongen verdwenen of in gevangenissen geïnterneerd werden. Willem-Alexander had in reactie daarop de pers naar een brief van oud-dictator Videla verwezen als bron van informatie.

Op 17 mei 2001, haar dertigste verjaardag, is Máxima Zorreguieta bij Koninklijk Besluit het Nederlanderschap verleend op grond van artikel 10 van de Rijkswet op het Nederlanderschap. Dit was noodzakelijk, omdat zij door haar huwelijk lid zou worden van het Koninklijk Huis en voor dit lidmaatschap het Nederlanderschap een vereiste is.


Uitgelicht: Filosofie

Metafysica (verouderde benamingen: bovennatuurkunde of overnatuurkunde) is de wijsgerige leer die niet de werkelijkheid onderzoekt zoals ze ons gegeven wordt uit zintuiglijke waarneming (fysica), maar op zoek gaat naar het wezen van die werkelijkheid en wat haar constitueert. Als zodanig beschouwd is metafysica ook de grondslag van de wetenschappen omdat die uitgaan van een zekere aanname over de aard van de werkelijkheid. Oorspronkelijk betekende de term Wat na de natuur (fysica) komt, gebaseerd op werken van Aristoteles die volgden op zijn 'Fysica'.

Thema's die de metafysica bestudeert zijn: Wat betekent 'zijn'? Waardoor, waarvoor bestaan wij? Wat voor manieren van 'zijn', zijn er (bijvoorbeeld, personen). De thema's waarmee metafysica zich bezighoudt, worden bepaald door deze vraag te stellen.


Uitgelicht: Geschiedenis

De Tweede Chinees-Japanse Oorlog (1937–1945).

Begin jaren ’30 kwam Japan terecht onder een steeds groter wordende invloed van ultra-nationalistische, expansionistische militairen. Dit leidde tot de invasie van Mantsjoerije, waar de Japanners de vazalstaat Mandsjoekwo stichten, en een tweede Chinees-Japanse oorlog, die uiteindelijk uitmondde in de Tweede Wereldoorlog.

[bewerk]

Uitgelicht: Kunst & Cultuur

Britney Spears (2 december 1981) is een Amerikaanse popzangeres. Ze werd geboren in Kentwood, Louisiana. Nog voor haar 18e verjaardag bereikte ze in 1999 de 1e plaats van de hitlijsten in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk met haar single ...Baby One More Time. Ook in Nederland behaalde dit nummer de nummer 1-positie. Haar eerste album, genaamd ...Baby One More Time verkoopt miljoenen exemplaren.

[bewerk]

Uitgelicht: Scouting

Scouting wil er zijn voor iedereen en om die reden bestaan al vele tientallen jaren initiatieven voor mensen met een handicap. Zowel binnen Scouting Nederland als Scouts en Gidsen Vlaanderen bestaan dergelijke initiatieven om scouting toegankelijk te maken voor jongeren met een handicap.

Deze Bijzondere Eisen-groeperingen of afdelingen heten in Nederland de Blauwe Vogels, in Vlaanderen gaat het om AKABE. Deze speltakken/takken tellen in Nederland zo'n 70 groepen, in Vlaanderen gaat het om zo'n 45 afdelingen.

In Nederland bestaat naast de Blauwe Vogels ook een aparte zelfstandige organisatie die zich inzet voor de doven en die nog maar in 2005 werd opgericht: Scouting Doven Nederland.

Uitgelicht: Luchtvaart

Air Berlin Boeing 737-800 op Düsseldorf airport
Air Berlin Boeing 737-800 op Düsseldorf airport

Air Berlin is een grote Duitse low cost luchtvaartmaatschappij die qua opzet en strategie op |transavia lijkt: tegen lagere prijzen de passagiers naar vakantiebestemmingen vervoeren met een Boeing 737-800.

Naast de lijnvluchten vervoert Air Berlin ook passagiers op charterbasis in opdracht van Nederlandse of Duitse reisorganisaties naar verschillende vakantiebestemmingen. De vloot van Air Berlin bestaat uit Boeing 737-400, Boeing 737-700NG, Boeing 737-800NG en Fokker 100. Air Berlin gebruikt als huisstijl donkerrood en wit. Air Berlin heeft tot nu toe nog nooit charters vanuit Nederland uitgevoerd. Nu vliegt Air Berlin rechtstreekse lijndienstvluchten (vanaf Schiphol) naar Berlijn/Tegel en Mallorca/Palma.

Voor meer informatie, zie Air Berlin

[bewerk]

Uitgelicht: Muziek

Het Sportpaleis in de Belgische stad Antwerpen is een multifunctionele evenementenhal waar verschillende evenementen, zoals concerten, sportbijeenkomsten, feesten en beurzen, worden georganiseerd. Het gebouw ligt in het district Merksem, terzijde van de Antwerpse ring. Oorspronkelijk was het gebouw voor sportwedstrijden (vooral baanwielrennen) bedoeld, maar die vinden er tegenwoordig nog maar weinig plaats.

Het Sportpaleis is nu vooral bekend door grote optredens van artiesten als Clouseau, Marco Borsato en Milk Inc. Sinds 1985 vindt er ook jaarlijks de klassieke concertenreeks van de Night of the Proms plaats. Andere bekende evenementen in het Sportpaleis zijn de Diamond Games, Nekkanacht en de Pop Poll De Luxe van Humo.

De zaal had 13.400 zitplaatsen en daarnaast nog een capaciteit op het middenplein van 1780 (zitplaatsen) tot 5000 (staanplaatsen) personen. De maximale capaciteit van het Sportpaleis was dus 18.400 plaatsen. Na een verbouwing in de zomermaanden van 2011, 2012 en 2013 is de huidige capaciteit ruim 23.000 personen. Daarmee is de wielerbaan verdwenen. (Lees verder)

Uitgelicht: Auto

Autogordel
Autogordel

Een autogordel is een riem die een inzittende van een auto beschermt bij een ongeluk. Door de autogordel blijft de persoon op zijn stoel en wordt niet uit de auto geslingerd.

De eerste veiligheidsgordel werd door de Britse uitvinder George Cayley (1773–1857) uitgevonden. Vanaf jaren 30 van de 20e eeuw werden veiligheidsgordels in vliegtuigen gebruikt. De eerste autogordel werd in 1956 door Ford geïntroduceerd.

Volvo heeft in 1959 de driepuntsautogordel (type dat nog steeds gebruikt wordt) ontworpen. Sindsdien is de autogordel langzaamaan steeds meer gemeengoed geworden.

Vanaf circa 2005 worden ook nieuwe autocars van de veiligheidsgordels voorzien.

Naast de autosector worden veiligheidsgordels ook in de vliegtuigen gebruikt. De passagiers moeten deze gordels alleen tijdens het stijgen en landen dragen.

[bewerk]

Uitgelicht: Media

The New York Times Company is een Amerikaans mediaconglomeraat en staat het meest bekend om de naamgever en het paradepaardje van het bedrijf The New York Times.

Het bedrijf werd door Henry Jarvis Raymond en George Jones opgericht in New York. Sinds 18 september 1851 geeft The New York Times Company de krant The New York Times uit.

Sinds 1967 is de NY Times Company genoteerd aan de New York Stock Exchange. In 2007 verhuisde de uitgever samen met de krant naar een nieuw pand, in de omgeving van Times Square, namelijk The New York Times Tower. Times Square zelf is overigens naar de krant genoemd omdat het gebouw van de krant aan dat plein gevestigd was.

lees verder>>>

[bewerk]

Uitgelicht: Europese Unie

Turkije en de Europese Unie

In 1963 sloten Turkije en de Europese Gemeenschap een associatieovereenkomst. In 1987 vroeg Turkije het EU-lidmaatschap aan. Deze aanvraag stuitte op een veto van aartsvijand Griekenland, sinds 1981 lid van de Unie. Pas in 1999 gaf Griekenland zijn verzet op. Nog dat jaar kreeg Turkije de status van kandidaat-lid van de EU. De Europese Raad van december 1993 in Kopenhagen heeft criteria (de Kopenhagencriteria) vastgesteld voor lidmaatschap van de EU. Deze zijn destijds opgesteld met het oog op het lidmaatschap van de Oost-Europese landen, maar gelden ook voor Turkije.


[bewerk]

Uitgelicht: Vlaggen en Wapens

Mon van de Japanse Keizer

Een mon (紋) is een Japans teken of embleem dat eigen is aan een familie en daarom met de, geheel los van de "mon" ontstane, Europese heraldiek vergeleken wordt. De meeste mon zijn in een enkele kleur afgebeeld en meestal gaat het om een gestileerd dier of een gestileerde plant binnen een versierde cirkel. De uitspraak van mon is ook in het Nederlands eenvoudig "mon", het meervoud is ook "mon". Daarnaast bestaat monshō (紋章), mondokoro (紋所) en kamon (家紋). Het begrip mon is gereserveerd voor het symbool en ieder symbool is een mon. Met kamon en mondokoro worden uitsluitend de hieronder beschreven familiesymbolen aangeduid. Een passende Nederlandse vertaling is moeilijk te geven; de Duitsers laten mon onvertaald en de Engelsen geven "crest" of "badge" maar deze begrippen komen in het Nederlands niet voor. De Mon zijn ook, voor zover het gebruik betreft, duidelijk verwant aan de huismerken.

Net als in grote delen van Europa wordt het Japanse familiewapen dat de vorm van een mon heeft en "kamon" werd genoemd, door de opeenvolgende generaties van een huis of "honke" gebruikt. (Lees verder)

Uitgelicht: Politiek

Anarchisme (afkomstig uit het Griekse αν = "geen" αρχος = "heerser") is het idee van een autoriteitsloze, geweldloze samenleving waarin mensen zonder macht of autoriteit leven. Het is de verzameling denkwijzes die terug te brengen is tot de gedachte dat een individu op geen enkele manier een ondergeschiktheid áan of vàn iets of iemand erkent. Iemand die streeft naar anarchisme is een anarchist. In de omgangstaal wordt de term anarchisme vaak verward met het begrip anarchie, dat vooral gebruikt wordt om chaos en wanorde aan te geven.

[bewerk]

Uitgelicht: Vlaamse politiek

koningskwestie is de benaming voor het politiek conflict dat in België ontstond na de Tweede Wereldoorlog over de terugkeer op de troon van koning Leopold III.

Reeds voor de Tweede Wereldoorlog leefde Leopold op gespannen voet met zijn regeringen. Hij verweet de regeringspolitici van de jaren '30 dat ministers elkaar in hoog tempo aflosten en dat ze in de greep waren van partijen en vakbonden, dat wil zeggen niet-constitutionele instellingen, waardoor politiek slechts een compromis van materiële belangen was geworden, in plaats van het algemeen belang te dienen. Hij zag het als zijn grondwettelijke plicht daartegen in te gaan.


Uitgelicht: Islam

De boerka, burka of burqa (Arabisch : برقع) is een kledingstuk, dat vooral door (streng) islamitische vrouwen gedragen wordt. Een boerka bedekt het gehele lichaam.

De boerka is de Afghaanse variant van de chador. Bij de boerka zijn de ogen echter niet zichtbaar, dat in tegenstelling tot de chador die het gezicht wel vrij laat. De vrouw kijkt bij een boerka door een soort gaas, waardoor zij zelf wel kan kijken, maar niet bekeken kan worden.

Onder het bewind van de Taliban was het dragen van een boerka voor vrouwen in Afghanistan verplicht. Lees verder...


Uitgelicht: Christendom

De Onbevlekte Ontvangenis, geschilderd in 1630-35 door Francisco de Zurbarán (Museo del Prado)

De Onbevlekte Ontvangenis van Maria is een dogma van de Katholieke Kerk dat met een hoogfeest gevierd wordt op 8 december, negen maanden voor het feest van de geboorte van Maria op 8 september. Het dogma bevestigt de bijzondere status van Maria door te stellen dat zij verwekt werd en ter wereld kwam zonder met de erfzonde te zijn bevlekt. Zij werd met een onbevlekte ziel ontvangen in de schoot van haar moeder, volgens de traditie Anna. Op haar ziel werd door God reeds tevoren de zuiverende werking van de toekomstige verlossing door haar Zoon Jezus Christus toegepast. Volgens de katholieke geloofsleer bracht de bijzondere uitverkiezing van Maria met zich mee dat zij de enige mens in heel de geschiedenis is wier ziel nooit met enige zonde bevlekt geweest is, zelfs dus niet met de erfzonde. Lees verder… >>


[bewerk]

Uitgelicht: Steden Benelux

Triomfboog in het Jubelpark
Triomfboog in het Jubelpark

Brussel (Frans: Bruxelles, Duits: Brüssel), is de hoofdstad van het Koninkrijk België en daarnaast van de Vlaamse en Franse Gemeenschappen en van het Vlaams Gewest. De stad is tevens het bestuurlijk centrum van de Europese Unie en wordt daarom vaak als de hoofdstad van Europa beschouwd. Het is een van de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De gemeente Brussel telt bijna 145.000 inwoners. Algemeen wordt het volledige stadsgewest als de stad Brussel beschouwd en niet enkel de gemeente Brussel. Inbegrepen de 19 gemeenten van het Hoofdstedelijk Gewest is Brussel de grootste stad van België met ruim 1.018.000 inwoners.

De plaatsnaam Brussel is afgeleid van Broek-zele, wat letterlijk betekent "nederzetting bij het moeras". Brussel ontstond rond een castrum op een eiland in de Zenne (het Groot Eiland, ter hoogte van het huidige Sint-Goriksplein) in de 10e eeuw. De stad werd achtereenvolgens de hoofdstad van het hertogdom Brabant, de Zeventien Provinciën, de Zuidelijke Nederlanden, het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, België, de Vlaamse en Franse Gemeenschap en wordt tegenwoordig ook wel onofficieel gezien als de hoofdstad van de Europese Unie.

Dankzij het internationaal karakter van deze instellingen en het grote aantal buitenlanders en bewoners uit Vlaanderen en Wallonië zijn er nog maar weinig echte Brusselaars te vinden. Ze kregen zelfs een speciale benaming. Zo is een Ketje een oorspronkelijk inwoner van Brussel die er samen met zijn beide ouders geboren en getogen is. Een Zinneke is er eveneens geboren, doch heeft slechts één ouder die zich Ketje mag noemen. Kenmerkend is hun taalgebruik. Het oorspronkelijke Brussels is een Brabantse dialect. Het kenmerkt zich taalkundig gezien door de vele leenwoorden uit het Frans en door Franse uitspraak van Nederlandstalige woorden. Het evolueerde uit de lokale variante van het Diets (voorloper van het Nederlands) dat er in de Middeleeuwen gesproken werd. Er bestaat ook een Brusselse variante van het Frans. Daarin vindt men vele leenwoorden uit het Nederlands en een Franstalige beïnvloeding van de uitspraak. In het artikel over het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is meer informatie te vinden over het gebruik van de beide officiële talen in Brussel.

Uitgelicht: Steden Internationaal

Winkelcentrum in Jakarta
Winkelcentrum in Jakarta

Jakarta (ook Djakarta) is de hoofdstad en regeringszetel van de Republiek Indonesië. Het ligt op de noord-westkust van het eiland Java. Het officiële inwonertal van Jakarta bedraagt 9.792.000 (per 2004). De agglomeratie telt circa 17 miljoen inwoners. Jakarta is een speciaal hoofdstedelijk gebied met de status van provincie.

Jakarta heette oorspronkelijk Sunda Kelapa. De stad werd later door Fatahillah veroverd, die de stad hernoemde in Jayakarta (op 22 juni 1527, nog steeds de officiële wordingsdatum van de stad)

Jan Pieterszoon Coen veroverde deze stad op de bewoners en vernietigde hem. Op de resten liet hij het nieuwe fort en de nieuwe stad bouwen. Aanvankelijk wilde hij dit Nieuw-Hoorn noemen (naar zijn geboorteplaats Hoorn), maar de heren XVII, de hoogste bestuurders van de VOC, besloten anders. Het werd Batavia genoemd en bleef dit tot 1942, het jaar dat Nederlands-Indië bezet werd door Japanse troepen. Batavia werd toen Djakarta. Hoewel de naam Batavia niet meer wordt gebruikt als de naam van de hoofdstad van Indonesië, leeft de naam voort als Betawi. Deze naam die een verbastering is en de lokale uitspraak van Batavia weergeeft, wordt gebezigd om de oorspronkelijke bevolking van deze stad en hun taal aan te duiden.

Batavia bleef in Nederlandse handen tot 1942, het jaar dat Nederlands-Indië bezet werd door Japanse troepen. Batavia werd toen weer Jakarta. Na de onafhankelijkheid van Indonesië, werd Djakarta hoofdstad van het nieuwe land. In 1972 is de spelling van de stadsnaam veranderd in Jakarta. Daarnaast wordt de naam Batavia er nog volop gebruikt. Bijvoorbeeld als naam van een luchtvaart maatschappij, Batavia Air, van een bekende café en hotel, Café Batavia en Hotel Batavia enzovoort.

Uitgelicht: Sport

Het routeschema
Het routeschema

De Volvo Ocean Race is een prestigieuze zeilwedstrijd om de wereld die elke drie jaar wordt gehouden. De race duurt meestal zo'n 8 maanden.

De eerste editie was in 1973-1974 en heette toen nog de Whitbread Round the World Race. De af te leggen route was telkens min of meer gelijk, maar in 2008 wordt voor het eerst ook Singapore en China aangedaan, vooral om commerciële redenen. Ook zijn vanaf de vorige editie havenraces toegevoegd zodat het publiek beter kennis kan maken met de race. De af te leggen route was tot de editie van 2008-2009 op hoofdlijnen hetzelfde. De race begon traditioneel in het najaar in Engeland, maar sinds 2005 wordt in Spanje gestart. De route gaat zuidwaarts door de Atlantische Oceaan naar het zuidelijkste puntje van Afrika en vandaar uit naar Australië over de Zuidelijke Oceaan. In deze oceaan komen de deelnemers doorgaans in confrontatie met de slechtst denkbare weerscondities, waar golven soms wel hoger dan 30 meter kunnen worden en windsnelheden kunnen oplopen tot 110 kilometer per uur. In 2008/2009 wordt echter voor het eerst vanuit Zuid-Afrika niet naar Oceanië maar naar Azië gevaren en dan door naar Zuid-Amerika. De boten gaat dan om Kaap Hoorn van waaruit ze terugkeren op de Atlantische Oceaan en via Noord-Amerika terug naar Europa gaan. De route betreft doorgaans zo'n 45.000 kilometer over open zee.

Samen met de Vendée Globe en de Global Challenge behoort de Volvo Ocean Race tot de drie meest vooraanstaande zeilavonturen. >>lees verder


Uitgelicht: Toerisme

Ruimtetoerist Mark Shuttleworth

Ruimtetoerisme is toerisme dat zich buiten de aardse atmosfeer begeeft. Tot nu toe waren er vijf ruimtetoeristen bereid om de fikse bedragen (ca. 20 miljoen dollar) die hiermee gemoeid zijn te betalen.

Het Britse bedrijf Virgin Galactic is van plan vanaf 2007 regelmatige vluchten tot buiten de atmosfeer (gedefinieerd als 100km hoogte) aan te bieden voor een bedrag van rond de 200.000 dollar. Hiermee wordt ruimtetoerisme bereikbaarder voor anderen dan de extreem rijken. Uiteindelijk moet een dergelijk uitstapje rond de 10.000 dollar gaan kosten om echt grote markten aan te boren.

Lees verder!!

Uitgelicht: Bestuurskunde

Emilia Boncodin (25 mei 1954 - Quezon City, 15 maart 2010) was een Filipijns minister.

Boncodin was een van de kabinetsleden die president Gloria Macapagal-Arroyo opriepen om op te stappen naar aanleiding van het Hello Garci-schandaal in 2005. De president werd daarbij beschuldigd fraude te hebben gepleegd bij de verkiezingen van 2004. Op een kort geluidsfragment zou Arroyo te horen zijn terwijl ze met een kiesfunctionaris (Garci) sprak over de verkiezingsuitslagen en over haar voorsprong in de tellingen. Arroyo gaf aan wel met de functionaris gesproken te hebben, maar ontkende iets illegaals gedaan te hebben. Lees verder

Uitgelicht: Ridderorden

Borstkruis van de Duitse Orde
Borstkruis van de Duitse Orde

De Ridderlijke Duitsche Orde in de protestantse Balije Utrecht is een charitatieve (liefdadige) ridderorde die alleen Nederlandse Protestantse ridders toelaat. De orde is in de reformatie afgesplitst van de katholieke Duitse Orde.

Voor de geschiedenis van de Duitse Orde vóór de reformatie: Zie Duitse Orde.

In 1518 bezat de Balije van Utrecht, een van de veertien balijen van de grote en rijke Duitse Orde, veertien commanderijen. De Orde werd bestuurd door een Landcommandeur vanuit het Duitse Huis binnen de muren van de stad Utrecht.

Koning Willem I gaf de Balije Utrecht haar bezittingen, voor zover nog niet verkocht, weer terug. In een van de eerst wetten van het Koninkrijk der Nederlanden, op 8 augustus 1815, werd de Duitse Orde, ondanks een tegenstribbelende Staten-Generaal, erkend en werd de orde onder bescherming van de Koning gesteld. De koning wees de titel van Hoog- of Grootmeester na enige aarzeling af, maar verkreeg wel het aggregatierecht. Alle benoemingen en bevorderingen in de Duitse Orde geschieden sindsdien bij Koninklijk Besluit. Opvallend is dat de Orde geen regerende vorsten en geen Prinsen der Nederlanden in haar midden heeft opgenomen.


Uitgelicht: Bier

PINT (Vereniging Promotie Informatie Traditioneel Bier) is de grootste landelijke bierconsumentenvereniging van Nederland. De vereniging heeft anno 2005 ongeveer 3000 leden. PINT is een zustervereniging van het Belgische Zythos.

PINT is op 14 oktober 1980 opgericht door enkele Nederlandse leden van het Britse CAMRA, in een tijd dat er in Nederland voornamelijk pils werd gebrouwen. De oprichters wilden hier verandering in brengen, enerzijds door brouwerijen te stimuleren om een meer gevarieerd aanbod van bieren op de markt te brengen en op traditionele wijze bier te brouwen, anderzijds door de consument erop te wijzen dat er meer biersoorten zijn dan alleen pils.

PINT heeft acht doelstellingen. Deze zijn:

  1. Het objectief informeren van de consument omtrent de actuele biersituatie in Nederland, traditionele brouw- en tapwijzen, en het opnieuw in de belangstelling brengen van de biercultuur in Nederland.
  2. Het stimuleren van brouwerijen tot het maken van op traditionele wijze gebrouwen bieren, zonder overbodige of onnatuurlijke toevoegingen, filteringen en pasteurisaties - hierna te noemen "traditionele bieren" - in meerdere typen en smaken, en het publicitair (niet financieel) ondersteunen van deze bieren.
  3. Het streven naar toenemend gebruik van andere tapwijzen dan CO2-druk, indien bevorderlijk voor het behoud van het karakter van het betreffende bier.
  4. Het stimuleren van caféhouders, slijters, groothandelaren en importeurs tot het voeren van "traditionele bieren".
  5. Het ijveren voor het invoeren van één universele tapmaat binnen de horecabedrijven in Nederland en duidelijke mededeling van het gebruik van hiervan afwijkende glazen.
  6. Het (doen) uitvoeren van tests (t.a.v. kwaliteit en smaak) op bieren zowel in Nederland geproduceerd als ingevoerd, door volledig onafhankelijke en objectieve bierkenners uit binnen- en buitenland, bekend bij het bestuur of ongebonden leden, en door chemische analyse.
  7. Het streven naar versoepeling van brouwerijcontracten en naar alternatieve kredietverlening.
  8. Het bevorderen van het vastleggen van de historie van het bier in Nederland.


Uitgelicht: Psychologie

Wilhelm Wundt

Wilhelm Max Wundt (Mannheim, 16 augustus 1832 – Großbothen, 31 augustus 1920) was een Duits filosoof, fysioloog, psycholoog en psychiater. Wilhelm Wundt wordt samen met Gustav Theodor Fechner beschouwd als de grondleggers van de experimentele psychologie.

Van 1851 tot 1856 studeerde hij medicijnen aan de universiteiten van Heidelberg en Tübingen

Wundt was met Gustav Theodor Fechner de grondlegger van de empirische psychologie. Hij was de eerste die zijn vakgebied optilde naar een wetenschappelijk niveau.

Wundt werd in 1902 tot ereburger van Leipzig benoemd en in 1907 tot ereburger van Mannheim.

Zijn wetenschappelijke reputatie liep schade op doordat hij aan het begin van de Eerste Wereldoorlog het Duitse standpunt fel verdedigde. Hij overleed op 88-jarige leeftijd te Großbothen.

>>lees meer>>

[bewerk]

Uitgelicht: Esoterie

Edward Alexander "Aleister" Crowley (Warwickshire, Engeland, 12 oktober 1875Hastings, Engeland, 1 december 1947) was een Britse occultist, schrijver, bergbeklimmer, dichter en yogabeoefenaar. Hij was een invloedrijk lid van verschillende occulte organisaties, waaronder de Golden Dawn en de Ordo Templi Orientis (O.T.O.) Hij is vooral bekend voor zijn occulte geschriften, in het bijzonder "The Book of the Law" en verwierf door zijn losbandig leven een kwalijke reputatie die hem de bijnaam "The Wickedest Man In the World" bezorgde.

Jeugd

Crowley groeide op in een streng gezin dat het Plymouth Brethren geloof aanhing. Hij mocht niet met andere kinderen uit de buurt spelen tenzij zij hetzelfde geloof beleden. Zijn vader was een fanatieke predikant die het Verenigd Koninkrijk rondreisde om pamfletten uit te delen. "Alicks" jeugd werd gekenmerkt door dagelijkse bijbelstudie en privéonderwijs. Zijn vader stierf aan tongkanker nog voor Crowley 12 jaar was.

Na de dood van zijn vader, aan wie hij zeer gehecht was, maakte hij zich los van zijn godsdienstige opvoeding. De inspanningen die zijn moeder zich getroostte om haar zoon voor het christelijk geloof te bewaren waren vergeefs. Ze kastijdde hem zelfs om zijn rebels gedrag en riep dat hij "The Beast" was uit "The Book of Revelation", een benaming waarvan hij later gebruik zou maken.


Subportalen van Mens & maatschappij

Antropologie · Auto · Bier · Christendom · Dagelijks leven · Esoterie · Eten en drinken · Filatelie · Film · Filosofie · Geschiedenis · Geneeskunde · Horror · Jazz · Kunst & Cultuur · Landbouw · Literatuur · Luchtvaart · Media · Mode · Musical · Muziek · Onderwijs · Openbaar vervoer · Politiek · Psychologie · Religie · Rock · Scouting · Sport · Steden · Taal · Toerisme · Verpleegkunde · Vlaggen en wapens · Yoga

Portalen

Hulp-en-beheerportaal · Gebruikersportaal · Navigatieportaal · In het nieuws

Biologie · Geschiedenis · Kunst & Cultuur · Landen & Volken · Mens & Maatschappij · Politiek · Religie · Sport · Taal · Wetenschap & Technologie

Portaal van de week: Autosport