Wikipedia:De kroeg/Archief/20200118

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


DBNL stelt 3.000 auteursrechtvrije werken beschikbaar als XML[bewerken | brontekst bewerken]

Uit de Nieuwsbrief van de Digitale bibliotheek van de Nederlandse letteren, 9 januari 2020:

  • Vanaf vandaag zijn ongeveer 3.000 werken op DBNL beschikbaar gesteld als XML-bestand. Het gaat om boeken en tijdschriftjaargangen die behoren tot het ‘publieke domein’. Dat betekent dat ze auteursrechtvrij zijn en door iedereen vrij mogen worden (her)gebruikt voor ieder doel.
  • XML-bestanden zijn beter bruikbaar voor wetenschappelijk onderzoek dan de andere bestandsformaten op DBNL. Bezoekers van DBNL kunnen de individuele titels downloaden óf de gehele set (als ZIP-bestand). Hiermee gaat een langgekoesterde wens van onderzoekers in vervulling. Het is de bedoeling dat deze werken op termijn ook als .txt-bestand beschikbaar worden gesteld.
  • Aanleiding voor deze toevoeging is de jaarlijkse Publiek Domeindag. Publiek Domeindag is de dag waarop we de levens en creaties vieren van makers die meer dan zeventig jaar geleden overleden zijn. Precies op 1 januari, volgend op de dag van het overlijden van de maker, zeventig jaar geleden, vervalt namelijk het auteursrecht. Er is dan geen toestemming meer nodig om gebruik te mogen maken van deze werken. In 2020 is de Publiek Domeindag op 10 januari. (einde citaat)
  • De titels staan hier op de website van de dbnl. Vysotsky (overleg) 9 jan 2020 17:14 (CET)[reageren]
Wellicht interessant voor Wikisource om te importeren. Ga je hetzelfde bericht ook in hun kroeg plaatsen?
Er staan ook al epub's, die kun je zo naar text converteren. Moet ik er eentje doen? Edoderoo (overleg) 11 jan 2020 01:10 (CET)[reageren]