Wikipedia:De kroeg/Archief/20240503

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het Uiterlijk-menu wordt ingevoerd voor niet-ingelogde gebruikers[bewerken | brontekst bewerken]

Dag allemaal! Dit is een bericht van het Wikimedia Foundation Web Team. Wij zijn bezig om de leesbaarheid van de Wikimedia projecten te verbeteren. Dat komt voort uit een doelstelling in het huidige jaarplan van de Wikimedia Foundation, namelijk onder het kopje "Reading and media experience." Om het doel van een betere leesbaarheid te bereiken hebben we in december 2023 een bèta-functie ingevoerd, de optie "Leestoegankelijkheid (Vector 2022)” die in je voorkeuren aangevinkt kan worden. Deze functie voegt een menu toe aan de Vector 2022 skin. Daarmee kunnen ingelogde gebruikers een lettergrootte kiezen die beter tegemoetkomt aan hun behoefte. Hiermee kunnen we beter voldoen aan de wens voor een goede toegankelijkheid.

In het menu wordt een nieuw standaardformaat voorgesteld voor het lettertype. De hoogte en breedte van het lettertype worden bij deze standaardoptie iets groter. De keuze voor grotere lettertypes werd gemaakt op grond van aanbevelingen voor de toegankelijkheid door gebruikers, waarbij gekeken werd hoe snel een tekst gelezen kon worden bij verschillende instellingen van de lettergrootte. Ook werden de suggesties en ontwerpen van meer dan 600 Wikimedianen meegenomen. Meer informatie over de instellingen staat hieronder.

Wij zijn nu klaar om het nieuwe Uiterlijk-menu beschikbaar te maken voor zowel niet-ingelogde als voor ingelogde gebruikers. Op dat moment zal de “Standaard” optie de default tekstgrootte worden voor niet-ingelogde gebruikers. De planning is om deze wijziging door te voeren op 6 mei 2024.

Over het Uiterlijk-menu

Met het nieuwe menu kunnen ingelogde en niet-ingelogde gebruikers een voorkeur instellen voor:

  1. De grootte van de lettertekens en de regelhoogte. Dit is momenteel al beschikbaar als bèta-functie. Gebruikers kunnen dan kiezen uit drie mogelijkheden: Klein (het huidige default lettertype), Standaard (aanbevolen voor een betere toegankelijkheid) of Groot. Bij deze opties verandert zowel de lettergrootte als de regelafstand.
  1. Breedte van de inhoud. Deze optie was al eerder beschikbaar als aan/uit (toggle) knop. We hebben de toggle-knop voor de breedte, die eerst onderaan een pagina stond, verplaatst naar een keuzemogelijkheid in het nieuwe menu. Dit werkt op precies dezelfde manier als de aan/uit knop. Die knop zal niet langer beschikbaar zijn.
  2. Donkere modus (volgt binnenkort!). Gebruikers kunnen ervoor kiezen om de website permanent in de donkere “nachtmodus” te zien. Ook kunnen ze een “automatische” instelling kiezen die de dag- of nachtmodus selecteert op basis van het gebruikte apparaat of op basis van de voorkeuren in de internetbrowser.

De optie "Klein" in het nieuwe Uiterlijk-menu is gelijk aan de huidige default lettergrootte. De opties "Standaard" en "Groot" zijn gebaseerd op de volgende bronnen:

  • In de eerste plaats: ontwerpen aangedragen door meer dan 630 Wikipedianen uit 13 wikis in verschillende talen, met verschillende schriftsoorten en omvang. Je kan meer lezen hoe we vrijwilligers ingeschakeld hebben in dit proces en hoe we bij deze opties terecht zijn gekomen. “Standaard” komt overeen met het gemiddelde van de grootste cluster antwoorden uit de gemeenschap van deze Wikipedianen.
  • In de tweede plaats: aanbevelingen voor de toegankelijkheid voor een lettergrootte die het beste is voor de meerderheid van de lezers. Uit deze aanbevelingen bleek dat de huidige lettergrootte voor de meeste mensen te klein is om comfortabel te kunnen lezen. Dat betekent dat gemiddeld gezien mensen langzamer lezen, hun ogen moeten inspannen tijdens het lezen, of dat zij zelfs moeite hebben om de tekst goed te zien.

Het nieuwe menu is getest als bèta-functie door ingelogde gebruikers van verschillende wiki’s. Daarnaast hebben we gebruikstesten met lezers uitgevoerd. Op basis van deze testen hebben we het menu aangepast om de gebruikerservaring beter te maken, om het beter vindbaar te maken en om het makkelijker te maken in het gebruik. Ook hebben we ervoor gezorgd dat het nieuwe menu compatibel is met andere gadgets.

Het menu zal verschijnen aan de rechterzijde van een pagina, onderaan het menu met de Hulpmiddelen. Net als het Hulpmiddelen-menu, zal het Uiterlijk-menu als default openstaan, maar kan het worden vastgepind door op “verbergen” te klikken. Na het vastpinnen wordt het menu ingeklapt en verschijnt het als icoontje bovenaan de pagina, zoals te zien is in de schermafdruk bovenaan dit bericht.

Ons werk tot nu toe en onze volgende stappen

Ingelogde gebruikers zullen de komende tijd de optie “Klein” blijven zien als de default instelling, maar zij kunnen deze instelling op elk moment veranderen. Over een paar maanden gaan we onderzoeken hoeveel ingelogde gebruikers de instelling hebben gewijzigd naar de “Standaard” optie. We zullen dan overleg starten of het zinvol is om deze wijziging ook voor ingelogde gebruikers als default in te stellen. Uit de eerste gegevens van de bèta-functie bleek dat de deelnemers bij 55% van de sessies kozen voor de instelling “Standaard” of nog groter.

We zouden het fijn vinden als je ons wilt helpen. Als je dat wilt, hebben we een paar simpele verzoeken:

  1. Zet in je voorkeuren de bèta-functie aan. Deze wordt aangeduid met "Leestoegankelijkheid (Vector 2022)"
  2. Probeer het nieuwe menu. Is iets daarin verwarrend? Begrijp je alle keuzes en begrijp je hoe het menu werkt?
  3. Test de drie opties, “Klein,” “Standaard” en “Groot.” Meld het ons alsjeblieft als je fouten ontdekt, als je vragen hebt of als je je ergens zorgen over maakt.
  4. Test ook de optie voor de breedte, en neem contact op als je fouten ziet of vragen dan wel zorgen hebt.

Wil je meer weten over het project, lees dan de veelgestelde vragen. Je reactie en vragen zijn bijzonder welkom. Dank je wel! IZapico (WMF) (overleg) 25 apr 2024 20:40 (CEST)[reageren]

Vote now to select members of the first U4C[bewerken | brontekst bewerken]

You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki. Help met het vertalen in uw taal

Dear all,

I am writing to you to let you know the voting period for the Universal Code of Conduct Coordinating Committee (U4C) is open now through May 9, 2024. Read the information on the voting page on Meta-wiki to learn more about voting and voter eligibility.

The Universal Code of Conduct Coordinating Committee (U4C) is a global group dedicated to providing an equitable and consistent implementation of the UCoC. Community members were invited to submit their applications for the U4C. For more information and the responsibilities of the U4C, please review the U4C Charter.

Please share this message with members of your community so they can participate as well.

On behalf of the UCoC project team,

RamzyM (WMF) 25 apr 2024 22:20 (CEST)[reageren]

Zou iemand even willen meekijken bij Friezen (doorverwijspagina)? Dit was vóór 14 april een normale doorverwijspagina, nu weet ik niet meer eens wat het precies moet voorstellen. Ik heb geen zin hier weer allemaal overleg over te gaan voeren op de OP daar. Maar dit gaat de doorsnee lezer niet helpen, integendeel. AnarchistiCookie Overleg 26 apr 2024 03:01 (CEST)[reageren]

Er is een gebruiker die zijn zin niet heeft gekregen, en nu het maar op deze manier probeert. Op de overlegpagina noemt hij het zelf een probeersel. Maar probeersels horen in je kladblok, niet op willekeurige pagina's. Dit moet beter terug naar de versie voor 14 april, lijkt mij. Doorverwijspagina's zijn niet bedoeld om pagina's die op de verwijderlijst stonden te gaan hosten. Kuddekop (overleg) 26 apr 2024 09:19 (CEST)[reageren]
Volgende keer gewoon terug naar de laatste goede versie. Dat was niet meer hoe een DP in elkaar steekt. Mbch331 (overleg) 26 apr 2024 09:30 (CEST)[reageren]
Dit is wel weer beter. Wel vreemd dat Friezen nu ook doorverwijst naar Late Oudheid. Ik kan dat niet echt verklaren. Kuddekop (overleg) 26 apr 2024 12:22 (CEST)[reageren]
Opmerking Opmerking Zie ook Wikipedia:Te beoordelen pagina's/Toegevoegd 20240418 waar ik een paar Friezen-gerelateerde artikelen op de nominatielijst zette, omdat daar ook wat merkwaardige probeersels tussen zitten. Erik Wannee (overleg) 26 apr 2024 10:52 (CEST)[reageren]
Er wordt volgens mij een oplossing gezocht voor een probleem dat niet echt een probleem is. De betreffende gebruiker is volgens mij wel van goede wil, maar neemt de interwiki's en wikidata-items als uitgangspunt (en is daarbij nogal volhardend in zijn eigen overtuiging), terwijl ons uitgangspunt natuurlijk allereerst de inhoud van onze eigen artikelen moet zijn. Ik zie meerdere titelwijzigingen en verschuivingen van tekst, waarbij ik me afvraag of hier niet een ondoorgrondelijke chaos wordt gecreëerd. GeeJee (overleg) 26 apr 2024 11:21 (CEST)[reageren]