Groenoord (Schiedam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Groenoord
Wijk van Schiedam
Kerngegevens
Gemeente Schiedam
Coördinaten 51°55'55"NB, 4°22'16"OL
Oppervlakte 109 ha.  
Inwoners 31.589 (februari 2024)

De wijk Groenoord is een stadswijk in het noorden van Schiedam. De wijk wordt begrensd door de Brederoweg in het noorden, de A4 in het westen, de A20 in het zuiden en de Churchillweg in het oosten.

De wijk Groenoord is vernoemd naar boerderij Groenoord die op de plek van de huidige wijk stond. De voormalige naastgelegen boerderij van de buren staat er nog en is tot 2012 het wijkcentrum geweest (boerderij Landvreugd). Groenoord is gebouwd in de jaren zestig. In de wijk overheersen flatgebouwen van 4, 8 en 12 lagen. Daarnaast telt de wijk een aantal eengezinswoningen. De wijk heeft relatief veel groen.

Groenoord is de tweede drukste wijk van Schiedam na Schiedam-Centrum en omgeving Parkweg.

Groenoord heeft als algemene postcode 3122.

Inwoners[bewerken | brontekst bewerken]

Het aantal inwoners is aan het begin van de 21e eeuw sterk toegenomen, van 21.531 naar 30.734 inwoners in 2023. De buurt is een multiculturele wijk. Er wonen voornamelijk mensen van Surinaamse, Turkse en Marokkaanse afkomst. Ook zijn er Albanese, Syrische, Somalische en Jemenitische minderheden. Sinds 2023 is er te zien dat er veel Molukken en Chinezen de wijk ingaan.

Groenoord-Midden is met 19,210 inwoners het dichtstbevolkte deel van de wijk.[bron?] In dit deel wonen er vooral heel veel Marokkanen, Turken, Surinamers en Antilianen. Ook wonen er zo een 1200 mensen van Nederlands afkomst.

De leeftijdsgroep 0-15 en 15-25 is ernstig gestegen, van 2361 in 2020 naar 9144 in 2024.

Jongeren zijn heel vaak op straat te vinden. Vaak zijn deze jongens opgesplitst in grote groepen en kennen ze elkaar allemaal onderling goed. Grote groepen zijn vooral te vinden richting het Winkelcentrum Spaland , dichtbij het Jozef Oreliosingel en rondom het Albert van Raalteplein. Deze jongeren zijn heel vaak ook allochtonen. Soms lopen er ook meiden mee in deze groepen van vaak Marokkaans of Turks afkomst.

Vaak verdienen de inwoners uit Groenoord-Midden het meest en uit Groenoord-Zuid het minst. Het algemene gemiddelde maandsalaris van iemand uit Groenoord is €3.085 (brutoloon). Er zijn van de 31,589 mensen in de wijk, 2,200 arm. Deze personen verdienen als gezin bijna geen €3.000. Van de 2,200 arme mensen uit de wijk, is 56% moslim en 43,2% christelijk. Het gaat hier dus ook om mensen met vaak een Afghaanse afkomst of Surinaams afkomst.

Religie[bewerken | brontekst bewerken]

Van de bewoners zijn de mensen 79,1% islamitisch, 15,2% christelijk, 0,07% Joods en 5% atheïst. Dit is zo in 2024.

Vaak zijn moslims in grote kringen buiten in de Ramadan. Dit is vaak bijna elke dag in de Ramadan te zien. Dit is ook zo te zien in de zomer.

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Groenoord is goed bereikbaar: het ligt direct bij een afslag van de A20 en de tramlijnen 21 en 24 doorkruisen de wijk.

Er is een afslag op de Churchillweg die direct leid naar het hart van de wijk.

Omdat er onlangs projecten zijn aangelegd eind 2023 om gas weg te halen, zijn er vele wegen en fietspaden en voetpaden afgesloten in de wijk. Deze gaan geschat open rond mei-juni 2024.

Buurten[bewerken | brontekst bewerken]

Groenoord is opgedeeld in drie buurten: Groenoord-Zuid (richting Vlaardingen-Holy), Groenoord-Midden (Laan van Bol'Es en omgeving, Winkelcentrum wordt net als Groenoord-Midden geschat[bron?]) en Groenoord-Noord (Bachplein, Vivaldilaan en omgeving).

Er zijn 5 supermarkten in de buurt Groenoord-Midden. Groenoord-Noord kent veel speeltuinen; Groenoord-Midden en -Zuid veel voetbalvelden.

Over het algemeen is Groenoord-Midden het bekendst onder mensen. Omdat de vergrijzing sinds 2023 sterk is afgenomen, komen er heel veel mensen de wijk in die jonger zijn, vaak tussen de 30-35 jaar oud. Deze personen hebben ook vaak kinderen.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

In de wijk zijn 2 basisscholen en 1 middelbare school gevestigd:

  • El Furkan (islamitische basisschool in Groenoord-Midden);
  • OBS Loep (openbare basisschool in Groenoord-Midden);
  • Stedelijk Gymnasium (openbare middelbare school in Groenoord-Midden).

De meeste jongeren uit de buurt gaan naar het Mavo Schravenlant XL na de basisschool.

Criminaliteit[bewerken | brontekst bewerken]

Groenoord heeft veel last van criminaliteit, vooral in Groenoord-Midden. Het gaat hierbij vooral om diefstal, fraude en drugshandel en conflicten met ernstige wapens zoals pistolen en messen.

In Groenoord lopen er ook regelmatig veel jongeren rond met kapmessen en pistolen.

Tussen 17-25 januari 2024 zijn er in Groenoord 2 schietpartijen geweest, waarvan 1 in een flat, 2 steekpartijen en een groot gevecht met messen en pistolen. Er zijn ook 5 inbraken geweest.

Op 2 januari 2024 zijn er 2 mannen gearresteerd, omdat deze mannen geen eens 100 meter van het huis waar zij zijn gearresteerd iemand hebben proberen te liquideren op het Albert van Raalteplein op 29 december 2023 rond 18:45 met een Škorpion (automatisch wapen). De persoon die ze hebben geprobeerd hebben te liquideren is met 5 kogels geraakt. De straat was tijdelijk afgezet voor groot onderzoek.

Op 1 maart 2024 is er een Afghaans-Marokkaans jongen van 16 jaar op het Albert van Raalteplein op het StartVeld AVR (Voetbalveld) 4 gestoken in de lever met een mes met een lengte van 15 centimeter. De jongen is met ernstig spoed vervoerd naar het ziekenhuis. Een Russische-Oekraïense man van 31 is opgepakt. Er is nog bloed te zien op het veld.

In de wijk speelt er ook een conflict tussen jongeren (De BBH) sinds december 2022 en andere vele jongeren van Marokkaanse, Turkse, Somalisch, Jamaicaans en Surinaamse komaf. Dit gebeurt via het platform TikTok en in het echte leven waarbij mensen tot in hun flatten en deuren bedreigd worden. Hierdoor is de wijk in chaos opgegaan, waardoor meerdere jongeren meer op straat te vinden zijn om naar de persoon/personen te zoeken die dit doen. Ook mensen uit andere delen uit Schiedam, Rotterdam, Maassluis, Delft, Vlaardingen en Den Haag worden bedreigd door dit groepje.

De Turkse maffia is aanwezig in de wijk, samen met drillrapgroepen (D22). D22 is een beruchte drillrapgroep die vaak actief is in de wijk en ongeveer 10% van de criminele delicten op het hoofd neemt.

Op 31 december zijn er vaak rellen in de wijk. Op 31 december 2023 zijn er vele jongeren in de wijk voornamelijk van Marokkaans, Surinaams, Turks en Antilliaans de straten opgegaan om te rellen. De politie heeft drones ingezet, wat hielp. Er zijn tijdens de rellen 2 mensen gewond geraakt, 10 mensen aangehouden, 5 bushokjes vernield, 20 deelscooters vernield en 7 auto’s zijn in vlammen opgegaan.

Er is ook een ouderencentrum aangevallen met ernstig vuurwerk op 30 december. Deze aanval was vooral gericht op oude mensen en op medewerkers van het ouderencentrum. Ook is er een supermarkt aangevallen om 30 december door jongens op scooters die schreeuwden: Noord! De jongens hebben 3 Cobra’s (hoogstwaarschijnlijk Cobra 6) naar binnen gegooid. Er waren op dat moment heel veel mensen in de supermarkt. Ook is er op 30 december een scooter gestolen en in de fik gestoken op de Jozef Oreliosingel.


Groenoord is de negende, gevaarlijkste wijk in Nederland en staat aangegeven als problemenwijk.