Naar inhoud springen

Portaal:Mens & maatschappij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Portaal:Mens & Maatschappij)
Portaal Mens & Maatschappij
Op dit portaal vind je alle portalen die met mensen en met de maatschappij te maken hebben. Om naar het betreffende portaal te gaan, kun je op de titel van het betreffende "uitgelichte" artikel klikken, deze staan onder de lijst met trefwoorden bij het kopje Inhoud.

Terug naar Hoofdpagina met alle hoofdportalen.

INHOUD
Belgisch koningshuisBestuurskundeBierChristendomDagelijks levenEten en drinkenEuropese UnieFilosofieGeschiedenisIslamJodendomKunst & cultuurLandbouwMediaMuziekNederlands koningshuisEsoterieOpenbaar VervoerPolitiekPsychologieSportVlaamse politiekScoutingsteden (Benelux)Steden (internationaal)ToerismeRidderordenSociologieWet- en regelgeving

Uitgelicht: Openbaar Vervoer

Premetronetwerk Antwerpen

De Antwerpse premetro is een net van tramtunnels voor de lijnen 2, 3, 5, 6 en 15 van de Antwerpse tram. Een premetro is een tunnel voor trams met de mogelijkheid deze in de toekomst om te bouwen voor metrotreinen. Op 25 maart 1975 werd het eerste tunnelgedeelte geopend met de stations Opera, Meir en Groenplaats. De trams van de lijnen 2 (uit Hoboken) en 15 (uit Mortsel) keerden op de ondergrondse keerlus onder de Groenplaats. In 1980 werd de lijn aan de kant van station Opera uitgebreid met de stations Diamant (bij het Centraal Station) en Plantin. Bij de stations Schijnpoort, Handel, Astrid en Diamant was weinig ruimte en daarom liggen de tunnelkokers boven in plaats van naast elkaar. Bij de huidige stations Groenplaats, Sport en Plantin liggen de perrons ook op een verschillend niveau, maar niet vlak boven elkaar.

In 1983 werd begonnen met de bouw van de Brabotunnel, een premetrotunnel tussen de Groenplaats en de linkeroever van de Schelde. Op 21 september 1990 werd de tunnel geopend door Vlaams minister van Verkeer Johan Sauwens. Deze één kilometer lange uitbreiding heeft één diep gelegen station (Frederik van Eeden). Bij de Halewijnlaan komt de tram aan de oppervlakte, om daarna langs de Blancefloerlaan naar de rand van de stad te rijden. Sinds februari 2002 rijdt tramlijn 3 door naar Zwijndrecht. In 2006 kwam ook de nieuwe tramlijn 5 door de tunnels te rijden en in 2007 verscheen ook de nieuwe tramlijn 6. Sinds september 2012 rijden de tramlijnen 3, 5, 15 en de nieuwe tramlijn 9 naar de Linkeroever. De lijnen 2 en 6 blijven nu aan de Rechteroever.

[bewerk]

Uitgelicht: Dagelijks leven

Badhanddoek

Een handdoek is een doek (meestal gemaakt van badstof) om de handen na het wassen mee af te drogen. De doek wordt ook gebruikt om het lichaam mee te drogen. Met dit onderscheid dat een keukenhanddoek, meestal kleiner en vierkant (circa 50 x 50 cm), alleen bedoeld is om de handen af te drogen en een (bad)handdoek groter is en meestal een rechthoekige vorm heeft van minimaal 50 x 90 cm. Ook de stof van een keukenhanddoek en een badhanddoek verschilt.

Extra grote handdoeken, badhanddoeken genaamd, worden ook gebruikt om het lichaam mee te omhullen na een bad of douche. Badhanddoeken zijn ook handig op het strand, om op te gaan liggen in plaats van in het zand, en worden dan soms badlaken of strandlaken genoemd.


Uitgelicht: Eten en drinken

Verschillende flessen met tequila

Tequila is een Mexicaanse alcoholische drank die gemaakt wordt van een bepaalde Mexicaanse agavesoort, de Agave tequilana.

Tequila wordt gemaakt in het gebied rond Santiago de Tequila, een stad in de Mexicaanse staat Jalisco in het westen van het land. Tequila is de naam van bepaalde soort mezcal; dit is een verzamelnaam voor elke alcoholische drank die uit het sap van de agave wordt gedistilleerd. De productieregio en de agavesoort is het enige dat tequila onderscheidt van andere mezcals. De naam tequila is een beschermd handelsmerk en mag alleen gedragen worden door mezcals uit de streek rond Santiago de Tequila en dragen de titel Hecho en México (made in Mexico).

Tequila moet voor minstens 51% uit agavesap bestaan, de rest is meestal suikerriet. Deze tequila's worden ook mixto genoemd. Hoge kwaliteit tequila's bestaan voor 100% uit Agave tequilana.

Tequila kan op zich gedronken worden, maar kan ook gebruikt worden in cocktails. De bekendste coctail met tequila is de Tequila Sunrise (tequila met sinaasappelsap en grenadine)


Uitgelicht: Belgisch koningshuis

Leopold Filips Karel Albert Meinrad Hubertus Maria Miguel (Brussel, 3 november 1901 - Sint-Lambrechts-Woluwe, 25 september 1983) regeerde als koning der Belgen van 1934 tot 1951, toen hij troonsafstand deed ten gunste van de kroonprins, zijn zoon Boudewijn.

Leopold III werd geboren in Brussel als prins Leopold van België, prins van Saksen-Coburg en Gotha en besteeg de troon op 23 februari 1934 na de dood van zijn vader, koning Albert I van België.

Hij werd benoemd tot de 1.154e Ridder van de Orde van het Gulden Vlies in Spanje in 1923, het 355e Grootkruis van de Orde van de Toren en het Zwaard in 1927 en de 833e Ridder van de Orde van de Kousenband in 1935.

Leopold werd op 23 februari 1934 staatshoofd nadat koning Albert I op 17 februari in Marche-les-Dames het leven liet bij het beklimmen van een rots. Op 29 augustus 1935 raakte hij als chauffeur gewond bij het verkeersongeval in het Zwitserse Küssnacht, waarbij zijn vrouw Astrid omkwam.


Uitgelicht: Nederlands koningshuis

Willem I Frederik, geboren als Willem Frederik Prins van Oranje-Nassau (Den Haag, 24 augustus 1772Berlijn, 12 december 1843), was een Prins van Oranje en de eerste koning der Nederlanden en groothertog van Luxemburg.

In Duitsland was hij heerser (als Fürst) van het Vorstendom Nassau-Oranje-Fulda van 1803 tot 1806 en van het Vorstendom Nassau-Oranje in het jaar 1806 en van 1813 tot 1815. In 1813 werd hij 'Soeverein Vorst' der Verenigde Nederlanden, en riep zichzelf uit tot koning der Nederlanden en hertog van Luxemburg op 16 maart 1815. In hetzelfde jaar werd Willem I ook de groothertog van Luxemburg en na 1839 was hij bovendien de hertog van Limburg. Na zijn troonsafstand in 1840 noemde hij zichzelf koning Willem Frederik, graaf van Nassau.

Op 30 november 1813 zette Willem na achttien jaar weer voet op Nederlandse bodem. In Londen was hij per brief uitgenodigd als "soeverein vorst" de regering op zich te nemen. De brief was afkomstig van het driemanschap van 1813, de Haagse notabelen Gijsbert Karel van Hogendorp, Frans Adam van der Duyn van Maasdam en Leopold van Limburg Stirum. Willem aanvaardde hun uitnodiging en een Engels fregat bracht hem naar de kust van Scheveningen. Met een boerenwagen werd hij vervolgens naar het strand gereden. Een van de eerste dingen die hij in Nederland deed, was een proclamatie uitvaardigen, waarin hij aankondigde: "Ons gemeene Vaderland is gered: De oude tyden zullen weldra herleeven." Er kwam in 1815 een Oproerwet en de persvrijheid werd aan banden gelegd. Van Hogendorp werd door de koning ontslagen wegens kritiek op de gang van zaken.


Uitgelicht: Filosofie

Socrates (Athene, ca. 469 v.Chr. - aldaar, 399 v.Chr.) of Sokrates (Oudgrieks: Σωκράτης) was een klassiek Grieks Atheense filosoof. Hij wordt beschouwd als een van de stichters van de westerse filosofie, al liet hij zelf geen geschriften na. Hij is bekend geworden door de verslagen van zijn studenten, met name die van Plato en Xenophon, en door de toneelstukken van zijn tijdgenoot, Aristophanes.

Het 'socratische probleem' is de moeilijkheid om te bepalen wie de historische Socrates in werkelijkheid was en in hoeverre de diverse literaire representaties zijn denken accuraat weergeven. Socrates liet immers zelf geen geschriften na, zodat historici die zich een beeld willen vormen van zijn leven en filosofie zijn aangewezen op verslagen van diens tijdgenoten. Dit zijn voornamelijk drie primaire bronnen: Aristophanes met venijnige kritiek op Socrates' filosofie (zwaar gekarikaturiseerd, een idee van hoe Socrates bij de gewone man in de straat overkwam), Xenophon en Plato, vooral in zijn dialogen Apologie en Symposium. In Plato's beschrijving van Socrates wordt er geen scherpe lijn getrokken tussen 'de historische Socrates' en 'de platonische Socrates', die de rol van woordvoerder van Plato's filosofie op zich neemt. Daardoor blijft de "echte" Socrates verborgen en beschikken we slechts over interpretaties van zijn opvattingen en idealiseringen van zijn leven.

Plato (427–347 v.Chr.) wordt vaak beschouwd als de belangrijkste bron van informatie over Socrates' leven en filosofie. Tegelijk geloven veel geleerden echter dat Plato, literair kunstenaar als hij was, "Socrates" te veel vereerde en zijn imago zo overdreef dat hij dingen zou hebben gedaan of gezegd die veel verder gingen dan wat aannemelijk is voor de historische Socrates. Daarom wordt Xenophon, als historicus, vaak gezien als betrouwbaarder bron voor de historische Socrates. Bij interpretatie van passages in werken van Plato is er voortdurend discussie of Plato daar de historische Socrates beschrijft of zijn fictieve projectie. Zoals Martin Cohen het uitdrukte, biedt Plato, de idealist, "een idool, een meesterfiguur, voor de filosofie. Een heilige, een profeet van de "Zonnegod", een leraar die werd veroordeeld voor zijn ketterse leer."


Uitgelicht: Geschiedenis

Mahatma Gandhi (1869–1948) was een Indiaas politicus. Hij werd geboren in Porbander, een klein dorpje in de staat Gujarat. Mahatma Gandhi was een van de grondleggers van de moderne staat India en voorvechter van het pacifisme als middel voor revolutie. Zijn bijnaam Mahatma is Sanskriet voor "verheven ziel". Ook wordt hij wel Bapu genoemd.

[bewerk]

Uitgelicht: Kunst & Cultuur

Het standbeeld Brabançonne in Brussel
Het standbeeld Brabançonne in Brussel

De Brabançonne is het Belgische volkslied. Het werd - zo wil de legende het - geschreven in een café in 1830 tijdens de revolutie. Vooral populair op 21 juli, de nationale feestdag van België, en bij voetbalmatchen van de Rode Duivels.

Beluister de Brabançonne


[bewerk]

Uitgelicht: Scouting

Uniform

Zie ook uniform (scouting)

Het uniform van Scouting bestaat uit een blouse (de kleur hangt in Nederland af van de speltak en in Belgiē meestal van de scoutingfederatie), of trui, een scoutingdas (In Nederland en Belgiē meestal per groep verschillend), en een dasring. Het uniform kan verder optioneel aangevuld worden met een scoutingbroek, een hoofddeksel (hoed, barret of pet), een trui (met verenigingslogo) en/of een fluitkoord. Op de blouse zijn de naamlabels van de Scoutinggroep waar de Scout lid van is, het installatieteken en diverse insignes genaaid.

Uitgelicht: Luchtvaart

Skeyes is in België het autonoom overheidsbedrijf dat belast is met de luchtverkeersleiding, opleiding van operationeel (luchtverkeersleiders) en technisch personeel, en installatie en onderhoud van infrastructuur voor de luchtvaart.

Know-how, materiaal en infrastructuur op dat gebied werden aanvankelijk gegenereerd en bijeengebracht onder de Regie der Luchtwegen, een parastatale van het ministerie van verkeer die kort na de Tweede Wereldoorlog werd opgericht en tot 1998 is blijven functioneren.

Het is de Belgische evenknie van de LVNL in Nederland. Belgocontrol en LVNL zijn lid van CANSO.

Een deel van de bevoegdheid en middelen werd ook doorgegeven aan Eurocontrol, zoals het luchtruim boven vliegniveau FL245.

Voor meer informatie, zie Belgocontrol

[bewerk]

Uitgelicht: Muziek

Het Fête de la Musique is een van oorsprong Frans jaarlijks terugkerend muziekfestival op 21 juni, dat vooral amateurmuzikanten de kans geeft op te treden in een straatfeestachtige sfeer. De toegankelijkheid en de vrijwillige inzet van de muzikanten zijn de pijlers van het idee. Het wordt sinds 1982 in alle gemeentes van Frankrijk gevierd, en later ook buiten het land, in onder meer België en Duitsland. Op kleine schaal wordt het tegenwoordig ook in Nederland gevierd.

Het feest is bedacht door de Amerikaan Joel Cohen in 1976, toen werkzaam bij Radio France. Zijn idee was om op de avond van de zomerwende zo veel mogelijk bandjes en andere muzikanten de straat op te laten gaan om de hele nacht muziek te maken. De naam van het feest is een homoniem van Faites de la Musique, dat hetzelfde wordt uitgesproken, maar dat vertaald naar het Engels 'Make Music' betekent (wat een alternatieve naam van het feest in sommige Engelstalige gebieden is).

De datum van de zomerwende is gekozen omdat het de langste dag van het jaar is. (Lees verder)

Uitgelicht: Auto

Een camper
Een camper

Een camper (motor home) is een motorvoertuig dat is uitgerust om in te wonen.

In tegenstelling tot een caravan heeft een camper een eigen aandrijving en hoeft niet getrokken te worden. Een camper hoeft dus niet te worden losgekoppeld en te worden vastgezet voordat men hem kan gebruiken als woning.

Veel campings hebben speciale staplaatsen voor campers, die kunnen worden aangesloten op de waterleiding, het lichtnet en de riolering.

Campers bestaan in verschillende soorten. De eenvoudigste camper is een omgebouwde bestelauto.

[bewerk]

Uitgelicht: Media

Gebouw van AP in New York

Associated Press (afgekort AP) is een Amerikaans persbureau met een hoofdkantoor in New York. AP is anno 2007 met 243 bureaus gevestigd in 121 landen en heeft zo'n 4000 medewerkers. De Nederlandse vestiging bevindt zich in Amsterdam.

Het bureau is in 1892 ontstaan uit een samenvoeging van verschillende persbureaus. Het bedrijf is een coöperatieve organisatie waarvan 1500 Amerikaanse dagbladen eigenaar zijn. Het persbureau won 49 Pulitzerprijzen, waarvan 30 voor fotografie. Fotograaf Oded Bality won in 2008 met een foto over de ontruiming van een Israëlische nederzetting. Een team van zeven fotografen won in 2007 met beelden van de Irakoorlog.

lees verder>>>

[bewerk]

Uitgelicht: Europese Unie

De ondertekening van het verdrag op 13 december 2007 in Lissabon.

Het Verdrag van Lissabon of Hervormingsverdrag is een verdrag van de Europese Unie getekend in Lissabon op 13 december 2007. Het verandert het functioneren van de Unie via een reeks amendementen op de verdragen van Rome en Maastricht. De geconsolideerde versies van deze documenten moeten de wettelijke basis vormen voor de Europese Unie. Het Verdrag moet de in 2005 door de Franse en Nederlandse kiezers verworpen Europese Grondwet vervangen.

De belangrijkste wijzigingen die besloten liggen in het Verdrag van Lissabon betreffen de afschaffing van de Europese pijlerstructuur, het toegenomen belang van het stemmen via gekwalificeerde meerderheid in de Europese Raad, een grotere rol voor het Europees Parlement en de introductie van een voorzitter van de Europese Raad en de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken.

[bewerk]

Uitgelicht: Vlaggen en Wapens

Bladzijde 55 uit het boek met de oudste bron van de vlag van Denemarken.

Het Wapenboek Gelre is een register van 1755 Europese heraldische wapens. Het boek is geschreven tussen 1340 en 1370 (sommige bronnen zeggen 1378 of 1386) door de Heraut Gelre Claes Heinen. Claes Heinen was als Wapenkoning der Ruwieren, dat is wapenkoning in het rivierengebied, verantwoordelijk voor alle herauten. Een heraut hield zich ambtshalve bezig met de registratie en verificatie van de wapens. Koningen, bisschoppen en hun vazallen waren kenbaar aan hun wapens. Een heraut kon, op basis van de gevoerde wapens en helmtekens, zijn heer vertellen welke ridders aan een toernooi of veldslag deelnamen. Claes Heinen verzamelde de heraldische kennis die hij nodig had in het Wapenboek Gelre.

Het Wapenboek Gelre bevindt zich nu in de Koninklijke Bibliotheek in Brussel. Het bestaat uit 161 folio's, gebundeld in 6 delen. Telkens staat het wapen van de belangrijkste vorst, te beginnen met de paus en de keizer, voorop met een grotere afbeelding en deze wordt gevolgd door zijn ridders, die in volgorde van belangrijkheid staan. (Lees verder)

Uitgelicht: Politiek

Mohammed Anwar al-Sadat (1918–1981) was een Egyptisch politicus, en van 1970 tot 1981 president van Egypte.

Sadat volgde een officiersopleiding aan de militaire academie en promoveerde in 1938. Hij bereikte de rang van kolonel. Door zijn anti-Britse politiek onderhield hij in de Tweede Wereldoorlog betrekkingen met de Duitsers. Hiervoor werd hij in oktober 1942 gearresteerd en gevangengezet in een concentratiekamp waaruit hij in november 1944 wist te ontsnappen.


[bewerk]

Uitgelicht: Vlaamse politiek

De opkomstplicht is een wettelijke verplichting voor een onderdaan van een land om zich op een bepaalde dag, naar een door de overheid te bepalen plaats te begeven en zich aldaar te identificeren. Dit kan een kiesbureau zijn in het kader van verkiezingen, of een kazerne in het kader van de dienstplicht.

n België geldt een opkomstplicht voor alle Europese, federale, regionale, provinciale en gemeentelijke verkiezingen. Het niet naleven van deze opkomstplicht is een strafrechtelijk misdrijf, hoewel dit tegenwoordig nog amper wordt vervolgd.


Uitgelicht: Islam

Islamisme of politieke islam is een verzameling van politieke ideologieën binnen de islam gebaseerd op een conservatieve, letterlijke (of 'literalistische') interpretatie van de Koran en de Hadith. De ideologie komt voort uit het islamitisch principe van tawhid, eenheid, en is daarmee tegen de scheiding van geloof en staat.

Islamisme was tot voor kort een synoniem voor mohammedanisme maar werd geleidelijk aan een synoniem voor politieke islam Lees verder...


Uitgelicht: Christendom

Jezus' kruisdood (Daniel Hopfer, 1470-1536)

Kruisiging is een methode om iemand ter dood te brengen, waarbij het slachtoffer wordt vastgebonden of vastgenageld aan een kruis en blijft hangen totdat de dood erop volgt.

Tegenwoordig wordt aangenomen dat het vastbinden van de ledematen met een touw de meest gebruikte methode was: het vastnagelen zou voorbehouden zijn aan de ernstigste gevallen. Bij kruisiging waren verschillende doodsoorzaken mogelijk: meestal stierf het slachtoffer uiteindelijk door verstikking.

De twee misdadigers die volgens het Nieuwe Testament met Jezus zouden gekruisigd zijn, werden aan het einde van de dag dan ook gedood door hun benen te breken zodat ze zich niet meer konden oprichten en versneld stikten. (Jezus was zelf al eerder gestorven.) In Judea, evenwel, mocht een lijk niet 's nachts blijven hangen (Deuteronomium 21:23) en Jezus van Nazareth (zie christendom) is dan ook dezelfde dag nog begraven. Lees verder… >>


[bewerk]

Uitgelicht: Steden Benelux

De Citadel, onderdeel van het nieuwe stadscentrum van Almere
De Citadel, onderdeel van het nieuwe stadscentrum van Almere

Almere is een stad in Flevoland. De stad ligt geheel onder zeeniveau (2 tot 5 meter) en grenst aan Lelystad, Zeewolde, Gooimeer, IJmeer en Markermeer.

Van oorsprong waren de IJsselmeerpolders vooral of zelfs uitsluitend bedoeld als landbouwgrond. Na de Tweede Wereldoorlog kwam men tot het inzicht dat de snel groeiende bevolking van met name Amsterdam voor een deel elders gehuisvest zou moeten worden. Zo ontwierp men twee steden in de polders Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. De stad in Oostelijk Flevoland werd Lelystad, de stad in zuidelijk Flevoland werd op de eerste schetsen nog Zuidweststad genoemd, maar kreeg in de jaren zeventig de naam Almere, naar de vroeg-Middeleeuwse naam van de Zuiderzee.

De eerste woningen in Almere werden opgeleverd in november 1976. De stad werd toen nog direct bestuurd door het Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders (Z.IJ.P.), met een landdrost aan het hoofd. In 1984 werd wat er nog over was van het OL ZIJP opgedeeld in de gemeenten Almere en Zeewolde. De gemeente Almere beschouwt zich als de rechtsopvolger van het Openbaar Lichaam en voert ook hetzelfde wapen. Tot 1986, de oprichting van de provincie Flevoland, nam het Ministerie van Binnenlandse Zaken de provincietaken waar.

Oorspronkelijk was Almere opgezet als meerkernige stad. Dit beleid is losgelaten, zodat bijvoorbeeld een wijk als Tussen de Vaarten kon worden gebouwd. Via deze wijk zijn Almere Buiten en Almere Stad inmiddels aan elkaar gegroeid. Het centrum van Almere Stad, het grootste stadsdeel, is sterk aan het uitbreiden. In 2006 is het eerste deel van het nieuw gebouwde stadscentrum opgeleverd. Er zijn afspraken over de groei van Almere tot een stad van 350.000 inwoners in 2030. In de periode tussen 2010 en 2030 zullen er 60.000 woningen bijgebouwd gaan worden. Daarmee wordt Almere de vijfde stad van Nederland qua bevolkingsomvang. Almere is over de streep gehaald omdat het rijk heeft toegezegd de wegen rond Almere en Amsterdam aan te pakken.

Uitgelicht: Steden Internationaal

Zicht op Lissabon vanaf de Miradouro de Santa Lucia
Zicht op Lissabon vanaf de Miradouro de Santa Lucia

Lissabon is de hoofdstad van Portugal. De agglomeratie telt zo'n 2.900.000 inwoners. De stad ligt op de rechteroever van de Taag, op korte afstand van de Atlantische Oceaan, in de streek Estremadura.

Volgens de legende is Lissabon gesticht door de Griekse held Odysseus tijdens zijn lange tocht naar huis, de Odyssee. Rond 1200 v.Chr. ontstond er een Fenicische handelspost. Rond 200 v.Chr. werd de stad veroverd door de Romeinen. Toen het Romeinse Rijk uiteenviel, viel de stad in handen van volkeren uit het noorden en raakte ze in verval. Onder de Moren, die rond 711 het Iberische schiereiland binnenvielen, bloeide de stad weer op en werd ze weer een belangrijk handelscentrum.

Afonso Henriques, die zich in 1139 tot eerste koning van Portugal had uitgeroepen, veroverde Lissabon in 1147 met hulp van onder meer de kruisvaarder Gilbert of Hastings. Afonso liet hierna een bestaand fort op een heuvel ombouwen tot koninklijk paleis. Het Castelo de São Jorge vervulde deze rol tot begin 16e eeuw. De stad ontwikkelde zich sterk, zowel economisch als cultureel; in 1290 werd bijvoorbeeld de Universiteit van Lissabon gesticht. Met Vasco da Gama's ontdekking van de zeeweg naar Indië, rond 1500, begon de Portugese Gouden Eeuw.

Op 1 november 1755 werd de stad getroffen door een zware aardbeving. De vele doden, 15.000 volgens sommige bronnen, vielen niet alleen door instortingen, maar ook door branden en hoge golven uit de rivier. Onder de pragmatische premier, de latere markies van Pombal, werd aan de wederopbouw begonnen. Zijn invloed is terug te zien in het strakke stratenplan van het zuiden van de wijk Baixa. Ook de 20e eeuwse dictator António de Oliveira Salazar moderniseerde de stad. In 1998 huisvestte Lissabon de Expo.

Uitgelicht: Sport

Een rugby tackle
Een rugby tackle

Rugby Union, kortweg rugby, is een balsport die is ontstaan aan de Rugby School in Rugby (Engeland). Een leerling van deze school, William Webb Ellis, wordt (al dan niet terecht) gezien als de uitvinder van deze sport. In ieder geval is de Cup die de winnaar van het Wereldkampioenschap krijgt naar hem genoemd. Van 7 september tot 20 oktober vindt in Frankrijk het WK 2007 plaats.

In 1886 werd de International Rugby Football Board (IRFB) opgericht, de naam werd in 1997 gewijzigd in International Rugby Board (IRB). De organisatie is gevestigd in Dublin. De IRB bepaalt de spelregels (in de rugbywereld 'laws' genoemd) en organiseert wereldkampioenschappen (sinds 1987). Sinds 1995 is de sport professioneel. Daarvoor was van betaling geen enkele sprake. De spelers moesten zelf hun kopje koffie na afloop van de wedstrijd betalen, bier was wel gratis. Door deze houding van de bonden behoren de rugbybonden tot de rijkste sportbonden ter wereld. Er wordt wel eens gesproken over het feit dat de mijnwerkersstaking begin jaren 70 in Wales gesponsord werden door de WRU. Rugby League is de oorspronkelijke professionele rugbyvariant, met 13 in plaats van 15 spelers. >>lees verder


Uitgelicht: Toerisme

Rafting

Avontuurtoerisme is een soort van toerisme. Mensen reizen naar vaak afgelegen gebieden waar de reiziger het onbekende verwacht. Het groeit zeer snel in populariteit aangezien veel toeristen naar ongebruikelijke vakanties streven, verschillend van de typische strandvakantie. Vaak wordt er aan mountainbiken, raften of andere spannende sporten gedaan.

Lees verder!!

Uitgelicht: Bestuurskunde

De Europese flag
De Europese flag

De Europese Unie of EU is een intergouvernementele en supranationale organisatie van in meerderheid Europese staten, die momenteel 27 lidstaten heeft. De Unie is onder deze naam opgericht door het Verdrag van Maastricht in 1992. Vele aspecten van de EU bestonden echter al in de voorlopers van deze Unie, daterend uit de jaren '50. Binnen de Unie wordt er onder andere op politiek, economisch en juridisch vlak samengewerkt.
De politiek van de EU is in drie gebieden verdeeld, die 'pijlers' genoemd worden. De eerste pijler, de 'gemeenschapspijler' betreft de gemeenschappelijke economische, sociale en milieupolitiek. De tweede pijler betreft het Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid (GBVB). De derde pijler behelst de Politiële en Justitiële Samenwerking in Strafzaken (PJSS).

Lees verder

Uitgelicht: Ridderorden

Militaire orden zijn de uit de kruistochten en de reconquista, de eeuwenlange strijd tegen de Moren in Portugal en Spanje voortgekomen ridderorden die zowel een geestelijk als een militair doel dienden. Ook het begrip kruisridderorde is gebruikelijk.

De ridders en broeders van deze orden, het ging om zonen van adellijke families, wisselden het kloosterleven af met veldtochten en leefden celibatair. De Orde van Malta was een orde van hospitaalridders die ziekenzorg en oorlog combineerde.


Uitgelicht: Bier

Pilsner Urquell (internationale naam) of Plzeňský Prazdroj (Tsjechische naam) is een biermerk uit de Tsjechische stad Pilsen. Het wordt sinds 1842 gebrouwen en geldt als het eerste pilsener bier. Tegenwoordig is dit biermerk het vlaggenschip van het wereldwijde brouwersbedrijf SABMiller. De huidige brouwmeester van Pilsner Urquell is Václav Berka.

Waarschijnlijk werd er in Pilsen al kort na de stichting van de stad in het jaar 1295 bier gebrouwen. Omdat het bier in Pilsen aan het begin van de 19e eeuw van zeer slechte kwaliteit was, besloten de inwoners van de stad die een brouwvergunning hadden, een nieuwe brouwerij te bouwen. In de lente van 1842 werd de Beierse brouwer Josef Groll als eerste brouwmeester aangesteld. In 1898 werd het handelsmerk Pilsner Urquell opgericht.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de bierbrouwerij eigendom van de Tsjecho-Slowaakse staat, maar sinds 1992 is het weer een privébedrijf. In 1999 ging de brouwerij op in South African Breweries, dat op zijn beurt in 2002 opging in het concern SABMiller.

Pilsner Urquell wordt in Nederland door Koninklijke Grolsch B.V. en in België door bierfirma Corsendonk geïmporteerd.


Uitgelicht: Psychologie

Het behaviorisme is een stroming binnen de psychologie. Het behaviorisme onderscheidt zich van andere stromingen doordat het observeerbare, respectievelijk registreerbare, gedrag als enige geldige onderzoeksobject voor psychologische theorievorming wordt beschouwd. Het stelt zich daarbij uitdrukkelijk tegen de psychoanalyse.

Het is een theorie waarin de gedragsreacties verklaard worden door leerprocessen. Alle gedragingen worden gezien als (ketens van) reflexen.

Het behaviorisme is lange tijd de populairste stroming binnen de psychologie geweest en pas sinds enkele decennia is het voorbijgestreefd door modernere stromingen.


>>lees meer>>

[bewerk]

Uitgelicht: Esoterie

De bekende ouroboros, oftewel de slang die in zijn eigen staart bijt. De Griekse tekst luidt: hen to pan, 'Een het Al'. Het staat wellicht voor transmutatie en het idee dat een substantie de basis vormt voor alle materie. Uit Marcianus graecus 299, fol. 188v.

Hellenistische alchemie was een oude tak van de natuurfilosofie waarbij geleerden en ambachtslieden op speculatieve wijze materie onderzochten. Die studie kwam in de late oudheid op gang in Egypte. Centra waren wellicht Neder-Egyptische steden en met name Alexandrië, waar de eerste praktijken zich vermoedelijk afspeelden in werkplaatsen die verbonden waren aan tempels. In de eerste eeuwen van onze jaartelling was Egypte een smeltkroes van culturen, tradities en wetenschappelijke uitwisselingen. Vandaar dat de term 'hellenistisch' gebruikt wordt, en niet 'Grieks', om ongewenste, etnische connotaties te vermijden. De overgeleverde teksten zijn niettemin in het Grieks, en richten zich nu eens op religieus-filosofische aspecten, dan weer op chemisch-technische.


Subportalen van Mens & maatschappij

Antropologie · Auto · Bier · Christendom · Dagelijks leven · Esoterie · Eten en drinken · Filatelie · Film · Filosofie · Geschiedenis · Geneeskunde · Horror · Jazz · Kunst & Cultuur · Landbouw · Literatuur · Luchtvaart · Media · Mode · Musical · Muziek · Onderwijs · Openbaar vervoer · Politiek · Psychologie · Religie · Rock · Scouting · Sport · Steden · Taal · Toerisme · Verpleegkunde · Vlaggen en wapens · Yoga

Portalen

Hulp-en-beheerportaal · Gebruikersportaal · Navigatieportaal · In het nieuws

Biologie · Geschiedenis · Kunst & Cultuur · Landen & Volken · Mens & Maatschappij · Politiek · Religie · Sport · Taal · Wetenschap & Technologie

Portaal van de week: Bier