Toeslagenstelsel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Met toeslagenstelsel wordt in Nederland een groep wetten bedoeld binnen de sociale zekerheid die een aanvulling geven op het inkomen van mensen wanneer ze bij bepaalde kosten aan bepaalde voorwaarden voldoen en onder een vastgesteld minimum verdienen, dit wordt toeslag of inkomensondersteuning genoemd. Anno 2023 zijn dit de zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget. Deze toeslagen zijn voor twee derde van de Nederlandse huishoudens essentieel om rond te kunnen komen.

De wetten worden uitgevoerd door de Belastingdienst, afdeling Toeslagen, de dienst verwachtte in 2023 om 19 miljard euro uit te keren.[1] Het waren deze regelingen die onderwerp waren van het toeslagenschandaal.

Toeslagen die binnen het toeslagenstelsel vallen moeten worden onderscheiden van een uitkering op basis van de Toeslagenwet, die onderdeel is van de zogenaamde werknemersverzekeringen. De Toeslagenwet maakte geen deel uit van de toeslagenaffaire.

Het kabinet maakte in 2023 bekend te gaan werken aan hervorming of afschaffing van het toeslagenstelsel. Hoewel het stelsel voor veel mensen functioneert, zijn de regelingen ingewikkeld en hadden mensen te maken met hoge terugvorderingen. Verder houden sommige mensen weinig over wanneer ze meer gaan verdienen omdat toeslagen worden afgebouwd bij een stijgend inkomen.[1]