Naar inhoud springen

Ballygowan Cup And Ring Marks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ballygowan Cup And Ring Marks
Ballygowan Cup And Ring Marks
De Ballygowan Cup And Ring Marks.
Ballygowan Cup And Ring Marks (Argyll and Bute)
Ballygowan Cup And Ring Marks
Situering
Coördinaten 56° 7′ NB, 5° 31′ WL
Portaal  Portaalicoon   Archeologie
Detail.

De Ballygowan Cup And Ring Marks zijn rotskervingen uit de bronstijd, gelegen 1,6 kilometer ten zuidwesten van Kilmartin in Kilmartin Glen in de Schotse regio Argyll and Bute.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De Ballygowan Cup And Ring Marks dateren van 3000-2000 v. Chr. Een cup mark is een putje in de steen; een ring mark is een uitgehakte cirkel. De cup and ring marks zijn aangebracht op een enkel rotsvlak van 2,5 bij 2 meter met een stenen hamer. De markeringen vormen een simpel patroon: de cups zijn omringd met een enkele of meerdere ringen; rechte gootjes verbinden de verschillende cups en rings.

Op het rotsvlak zijn 11 cups met ringen en 43 simpele cups aangebracht. Eén cup is voorzien van drie hoefijzervormige ringen. In tegenstelling tot andere rotsvlakken met cup and ring marks zoals die van Cairnbaan overlappen de cups and ring marks op dit rotsvlak elkaar niet.

Beheer[bewerken | brontekst bewerken]

De Ballygowan Cup and Ring Marks worden beheerd door Historic Environment Scotland. Andere rotskervingen in de buurt zijn onder andere de Kilmichael Glassary Cup And Ring Marks en de Achnabreck Cup And Ring Marks.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Ballygowan Cup And Ring Marks van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.