Bargstedt (Nedersaksen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bargstedt
Gemeente in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Bargstedt
Bargstedt (Nedersaksen)
Bargstedt
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Nedersaksen Nedersaksen
Landkreis Stade
Samtgemeinde Harsefeld
Coördinaten 53° 28′ NB, 09° 27′ OL
Algemeen
Oppervlakte 26,50 km²
Inwoners
(31-12-2020[1])
2.053
(77 inw./km²)
Hoogte 19 m
Burgemeester Ulrich Rathjens (SPD)
Overig
Postcode 21698
Netnummer 04164
Kenteken STD
Gemeentekernen 2 Ortsteile
Gemeentenr. 03 3 59 005
Website www.harsefeld.de/portal/seiten/gemeinde-bargstedt-900000166-20430.html
Locatie van Bargstedt in Stade
Kaart van Bargstedt
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Bargstedt is een gemeente in de Duitse deelstaat Nedersaksen. De gemeente maakt deel uit van de Samtgemeinde Harsefeld in het Landkreis Stade. Bargstedt (Nedersaksen) telt 2.053 inwoners.[1]

Geografie, infrastructuur[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente bestaat uit de dorpen Bargstedt en het 1½ kilometer daarvandaan in oost-noordoostelijke richting gelegen Ohrensen. Ongeveer 3 km ten noorden van Bargstedt ligt nog het kleine, langgerekte dorpje Frankenmoor, een veenkolonie en het ten oosten daarvan gelegen hoogveenreservaat van dezelfde naam, en dat een oppervlakte van 102 hectare heeft.

De hoofdplaats van de Samtgemeinde, Harsefeld, ligt ongeveer 4 km ten oosten van Bargstedt.

Bargstedt wordt in het zuidoosten begrensd door een bochtig, onbevaarbaar riviertje, dat de naam Aue draagt en dat noordoostwaarts naar Horneburg stroomt, daar overgaat in de Lühe , en uiteindelijk bij Grünendeich uitmondt in de Elbe. De Aue wordt op veel plaatsen door fraaie natuur omgeven, waaronder percelen ooibos.

Het landschap rondom Bargstedt wordt als Geest, geestgrond, omschreven. Het lijkt op dat van de Nederlandse provincie Drenthe en is een afwisseling van hoog- en laagveen, beboste, lage, heuvels van zandgrond, en boerenland.

Bargstedt grenst in het noorden aan alle drie de deelgemeenten van de Samtgemeinde Fredenbeck.

Bargstedt, dat halverwege Brest (Nedersaksen) en de Flecken Harsefeld ligt, heeft, aan de zuidkant van het dorp, een spoorweghalte aan de lijn tussen Bremervörde en Station Harsefeld. Zie: Spoorlijn Bremerhaven-Wulsdorf - Buchholz.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Te Bargstedt is de landbouw, waaronder ook intensieve vee- en pluimveehouderij, nog van vrij grote economische betekenis; in het dorp staat de hoge silo van een kleine veevoederfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog groeide het dorp door enige instroom van Heimatvertriebene, Duitse vluchtelingen uit o.a. silezië, en vooral na 1970 van woonforensen uit o.a. Hamburg. In die tijd begon ook het toerisme ( fietsroutes) op te komen. Bargstedt beschikt over relatief veel kleine, ambachtelijke bedrijven in de bouwnijverheid en installatiebranche.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Bargstedt is vermoedelijk ontstaan rond 1200. Bij Ohrensen heeft wellicht reeds in de 9e eeuw een walburg gestaan met daarop een kasteel met de naam Ohrenburg. Hiervan is nagenoeg niets meer bewaard gebleven.

Op 10 april 1793 werden de kerk en tientallen huizen in het dorp Bargstedt door brand verwoest. Opvallend is, dat twee dagen eerder ook het naburige dorp Dollern, 15 km ten noordoosten van Bargstedt, door een grote brand was geteisterd. Na deze brand werd de kerk vervangen door het huidige gebouw, dat in 1801 werd ingewijd. In 1972 werd de kerk voorzien van nieuwe glasramen van de hand van de toen reeds beroemde kunstenaar Charles Crodel [2]'.

Andere historische gebeurtenissen van meer dan plaatselijke betekenis zijn, afgezien van bestuurswisselingen, niet overgeleverd.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link (Duitstalig)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Bargstedt (Lower Saxony) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.