Barry Newman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Barry Newman
Barry Newman in 1974
Algemene informatie
Volledige naam Barry Foster Newman
Geboren 7 november 1930
Geboorteplaats Boston
Overleden 11 mei 2023
Land Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1960-2022
Beroep acteur
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Barry Foster Newman (Boston, 7 november 1930 – New York, 11 mei 2023) was een Amerikaans acteur, best gekend voor zijn vertolking van Kowalski in Vanishing Point en voor zijn hoofdrol in de televisieserie Petrocelli in de jaren zeventig. Hij werd genomineerd voor een Golden Globe en een Emmy Award.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Newman is geboren en getogen in Boston. Lange tijd werd ten onrechte aangenomen dat zijn geboortejaar 1938 was.[1] Acteur Leonard Nimoy was een jeugdvriend van hem.[2] Hij studeerde in 1948 af aan de Boston Latin School. Newman ging vervolgens naar de Brandeis-universiteit en behaalde er in 1952 een diploma antropologie. Tijdens zijn militaire dienst zat hij in de muziekkapel van de Amerikaanse marine. Daarna volgde hij acteerlessen bij Lee Strasberg en maakte hij zijn debuut op Broadway in 1957.

Naast theateroptredens was Newman in de jaren zestig ook te zien in televisieseries als The Defenders (1961) en Naked City (1963). In 1970 had hij zijn eerste hoofdrol te pakken in de misdaadfilm The Lawyer, geregisseerd door Sidney J. Furie.

In 1971 speelde Newman zijn bekendste hoofdrol als Kowalski in de cultfilm Vanishing Point. De film was destijds redelijk succesvol en bezorgde Newman meer bekendheid, hoewel hij er geen grote filmcarrière aan overhield. In plaats daarvan speelde hij vanaf 1974 de titelrol in de succesvolle misdaadserie Petrocelli, die hem onder meer nominaties voor een Emmy Award en een Golden Globe opleverde.

In de jaren negentig vertolkte Newman bijrollen in films als Daylight, Bowfinger en The Limey. Zijn laatste rol voor zijn dood speelde hij in het filmdrama Finding Hannah samen met Diana Muldaur, met wie hij in 1970 al te zien was in The Lawyer, opnieuw geregisseerd door Sidney J. Furie.[3] Zijn acteerwerk omvat meer dan 50 producties.

Newman stierf op 11 mei 2023 op 92-jarige leeftijd een natuurlijke dood in een ziekenhuis in New York. Hij liet zijn vrouw Angela achter, met wie hij twee keer trouwde, van 1994 tot 2007 en opnieuw in 2018.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Film (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Televisie (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]