Catherine Fonck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Catherine Fonck
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren Ciney, 22 september 1968
Land Vlag van België België
Partij cdH/Les Engagés
Federaal Staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie, Mobiliteit en Staatshervorming
Aangetreden 22 juli 2014
Einde termijn 11 oktober 2014
Regering Di Rupo
Voorganger Melchior Wathelet
Functies
2004-2009 Franse Gemeenschapsminister van Kinderen, Jeugdzorg en Gezondheid
Portaal  Portaalicoon   België
Politiek

Catherine Fonck (Ciney, 22 september 1968) is een Belgisch politica voor Les Engagés.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Als doctor in de geneeskunde aan de Université Catholique de Louvain werd Catherine Fonck arts-specialiste in de interne geneeskunde en in de nefrologie. Vervolgens werd ze dokter op de dienst Nefrologie en Dialyse van het Centre Hospitalier van Bergen.

In januari 2003 werd Fonck politiek actief voor het cdH, de voorloper van Les Engagés. In juni 2003 werd ze voor de kieskring Henegouwen verkozen in de Kamer van volksvertegenwoordigers. Als parlementslid ging ze zich vooral toeleggen op het gezondheidsbeleid. Ze zetelde in de Kamer tot in juli 2004 en was daarna van juli 2004 tot juli 2009 minister van Volksgezondheid, Kinderen en Jeugdzorg in de Franse Gemeenschapsregering. Bij de regionale verkiezingen van juni 2009 werd Fonck voor het arrondissement Bergen verkozen in het Waals Parlement en het Parlement van de Franse Gemeenschap, maar ze nam deze mandaten niet op.

Na haar afloop van haar ministerschap in juli 2009 keerde Fonck terug naar de Kamer. Ze engageerde zich in de commissies Sociale Zaken en Volksgezondheid en werd na de verkiezingen van 2010 fractieleider voor haar partij in de Kamer. Ook was Fonck vanaf januari 2010 vicevoorzitter van het cdH.

Bij de federale verkiezingen van mei 2014 werd ze als lijsttrekker van de cdH-lijst van de provincie Henegouwen herkozen met een score van 24.645 voorkeurstemmen. Vervolgens was Fonck van juni tot oktober 2014 staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie, Mobiliteit en Staatshervorming in de ontslagnemende regering-Di Rupo. Ze nam hierdoor tijdelijk ontslag als fractieleider in de Kamer. Na de vorming van de regering-Michel I in oktober 2014 nam ze deze functie terug op. Bij de verkiezingen van mei 2019 werd Fonck herkozen in de Kamer. In 2024 besloot ze niet op te komen bij de verkiezingen, omdat de werking van de politiek volgens haar te veel verlamd werd door de particratie.[1]

Op lokaal niveau is Fonck sinds 2006 gemeenteraadslid van Frameries.

Eretekens[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Minister van de Franse Gemeenschap
2004-2009
Voorganger:
Melchior Wathelet
Staatssecretaris voor Leefmilieu
2014
Opvolger:
Marie-Christine Marghem
Voorganger:
Melchior Wathelet
Staatssecretaris voor Energie
2014
Opvolger:
Marie-Christine Marghem
Voorganger:
Melchior Wathelet
Staatssecretaris voor Mobiliteit
2014
Opvolger:
Jacqueline Galant
Voorganger:
Melchior Wathelet
Staatssecretaris voor Staatshervorming
2014