Naar inhoud springen

De Bondgenoten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Bondgenoten
Genre reality / spelprogramma
Speelduur per afl. 32 à 35 minuten
Presentatie Jan Versteegh
Tooske Ragas (invaller)
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 22 oktober 2023
Afleveringen 171 (14 juni 2024)
Seizoenen 1
Netwerk of omroep Talpa Network
Zender SBS 6
Streamingdienst KIJK.nl
Voorganger(s) Een jaar van je leven
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

De Bondgenoten is een Nederlands televisieprogramma van SBS6.[1] In deze reality-spelserie strijden zestien deelnemers in vier teams (bondjes) om een goede uitgangspositie, waarna een knock-outsysteem bepaalt welke deelnemer na een cyclus van een maand de prijs van 100.000 euro wint.

Jan Versteegh is de presentator, sinds mei 2024 vervangt Tooske Ragas hem zo nodig.[2]

Uitzendingen[bewerken | brontekst bewerken]

Er wordt gestreden in cycli van ruwweg vier weken, maar de eerste cyclus duurde zeven weken. De eerste aflevering (kick-off) was op zondag 22 oktober 2023 en duurde 47 minuten.[3] Alle andere afleveringen zijn op maandag tot en met vrijdag en duren 32 tot 35 minuten.[4]

Opzet[bewerken | brontekst bewerken]

Vergelijking met Een jaar van je leven[bewerken | brontekst bewerken]

In veel opzichten is het programma een voortzetting van Een jaar van je leven, zo wonen de deelnemers in dezelfde loods. Die biedt na een verbouwing echter meer luxe.[5] De sancties voor ongewenst gedrag komen overeen: wie zich misdraagt krijgt een gele kaart en het bondje tien punten aftrek. Een deelnemer met twee gele kaarten binnen een cyclus moet vertrekken.

De groep is minder afgeschermd van de wereld: de deelnemers mogen kranten lezen, videobellen met het thuisfront en zelfs bezoek ontvangen, maar die activiteiten kosten punten.[1]

Bondjes en punten[bewerken | brontekst bewerken]

SBS6 was van plan om vijf bondjes van drie leden te vormen,[5][6] maar vanaf het begin waren het er vier van vier. De deelnemers proberen bij het begin van een cyclus bondjes te vormen, maar desnoods stelt het productieteam deze samen. Elk bondgenootschap krijgt een kledingkleur en een dierennaam: Vossen (rood), Gieren (wit), Slangen (groen) en Haaien (blauw). Ieder bondje krijgt aan de start van de cyclus vijftig punten, overeenkomend met vijftig euro. Deze zijn voor dagelijkse benodigdheden zoals eten en drinken, maar ook voor activiteiten.

Met spelletjes en activiteiten kan een bondje punten verdienen voor zichzelf of een leuke activiteit vrijspelen voor de gehele groep. De bondjes en kijkers zien de scores op een groot scherm in de loods. Een team met meer punten is vrijgesteld van een of meer wedstrijden van de Knock-Out en heeft dus meer kans om in de finale te komen.

Knock-Out en finale[bewerken | brontekst bewerken]

De voorlaatste aflevering van elke cyclus is de Knock-Out, die op de dag voor de finale plaatsvindt en bestaat uit een reeks spellen met inschattingsvaardigheden, waarbij het bondje dat twee keer het dichtste bij het goede antwoord zit wint.[7]

De twee laagst geëindigde teams beginnen, waarna de leden van het verliezende bondje een van hun teamleden naar huis moeten stemmen. Het winnende bondje speelt hetzelfde spel tegen het bondje dat in de reguliere afleveringen tweede werd en de winnaar daarvan speelt tegen het hoogst geëindigde bondje. Uiteindelijk wint er dus één team, waaruit de twee finalisten gekozen worden. De ene finalist wordt door het bondje gekozen, de andere door de hele groep.

De twee finalisten spelen op de laatste dag van de cyclus het finalespel, waarbij één van hen de loods verlaat met de hoofdprijs van 100.000 euro. Hierna begint een nieuwe cyclus met nieuw samengestelde bondjes.

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

De accommodatie ligt aan de Meerkoetenweg 21 in Lelystad. Ieder bondje heeft een slaapvertrek in de eigen kleur. Bij een nieuwe cyclus kunnen deelnemers in een ander bondje komen, zodat ze moeten wisselen van kamer en kleur. De andere ruimtes zijn gezamenlijk:

  • Een grote woonkamer met een zitgedeelte met banken en open haard, en een eetgedeelte met tafels en stoelen en een bar.
  • Keuken, badkamer, washok, een sportkamer.
  • Tuin met een hoog hek. Er zijn groepjes van zitjes, verder een sauna en een bubbelbad.
  • Bovenverdieping met hobbyspullen en een computer om de boodschappen te bestellen.
  • Op de bovenverdieping is een ruimte waar de deelnemers enkel in mogen met toestemming; deze wordt voornamelijk gebruikt voor het videobellen naar het thuisfront. Dit gebeurt via een televisie in deze ruimte die hiervoor is verbonden met internet en is voorzien van een microfoon.

Cyclussen[bewerken | brontekst bewerken]

Cyclus Periode Verliezend bondje Weggestemd Winnend bondje Winnaar Ref
1 22 oktober 2023 t/m 8 december 2023 Vossen Kaylee Haaien Jennemie [8]
2 11 december 2023 t/m 4 januari 2024 Haaien Olivier Vossen Jorim [9]
3 5 januari 2024 t/m 6 februari 2024 Gieren Daniëlle Slangen Casper [10]
4 7 februari 2024 t/m 6 maart 2024 Gieren Donna Haaien Regna [11]
5 7 maart 2024 t/m 5 april 2024 Haaien Wesley Slangen Erik [12]
6 6 april 2024 t/m 7 mei 2024 Haaien Davey Gieren Mary [13]
7 8 mei 2024 t/m 5 juni 2024 Haaien Denise Vossen Gerrit [14]

Varia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Tijdens de tweede cyclus werd deelnemer Jorrit naar huis gestuurd nadat hij een andere deelnemer aangevallen had. Een beveiliger moest de twee uit elkaar halen.[15]