Gebruiker:Ericvanderlinden1959/KladMPPool

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Maria Pool
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Volledige naam Maria Petronella Macco-Pool
Geboren Den Haag, 10 april 1887
Overleden Den Haag, 1975
Geboorteland Nederland
Nationaliteit Nederlandse
Opleiding vrije Academie (Den Haag)
Beroep(en) Schilder
Oriënterende gegevens
Leermeester George Lampe
Jaren actief 1950 - 1975
Stijl(en) Naïf realisme
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Maria Petronella Mocco-Pool (Den haag 1887 - Den haag 1975), Nederlands schilder.

Maria Pool werd geboren op 10 April 1887 in Den haag als dochter van de kleermaker Christiaan Pool en Theresia Rieff. Pool heeft van jongs af aan getekend en kreeg een opleiding kostuumtekenen.[1] In 1911 trouwde ze met Hubertus Macco, een timmerman en koffermaker die een kofferfabriek begon aan het Oranjeplein 37[2] in Schilderswijk in Den Haag. Door het bedrijf en de zorg voor de kinderen bleef er nauwelijks tijd over om te tekenen en te schilderen.

In de tweede wereldoorlog schreef Pool van oktober 1941 tot april 1945 onregelmatig aan een dagboek waarin ze vooral "overzicht van de toestand des dagelijksen levens binnenslands" gaf zoals ze zelf schreef. Ze schonk het dagboek aan het NIOD waar het nu nog wordt bewaard.

In de vijftiger jaren van de 20ste eeuw toen de winkel en de kofferfabriek werden afgestoten en de kinderen de deur uit waren kwam er meer tijd om te schilderen. Zeker toen het echtpaar Macco-Pool verhuisden naar een kleiner huis in Den Haag aan de Roosmarijnstraat.

In 1961 won Pool de Talens schilderwedstrijd en in 1965 de wedstrijd voor zondagsschilders van het vrouwenblad Eva. Dat laatste leverde een tentoonstelling op in de Amsterdamse Bols Taverne.

Vanaf 1961 ging Pool naar de Vrije Academie in Den Haag en kreeg les van George Lampe.

Pool is een eenvoudige zeer gelovige vrouw die helder en recht voor z'n raap zegt wat ze denkt zonder de ander te kwetsen. Dit komt ook tot uiting in haar schilderijen. Ze wordt vaak aangeduid als zondagsschilder maar dat doet geen recht aan haar werk en inzet, ze behoort tot de stroming van het Nederlands Naïeve realisme.

Eind jaren zestig komt haar werk in beeld van de Albert Dorne Stichting[3] die de "bevordering van de amateuristische kunstbeoefening" tot doel heeft. Een aantal werken van Pool komen in de collectie van de stichting. Op de tentoonstelling "Meesters der Europese naïeven" (3 april tot en met 31 mei 1970) in het Centraal Museum Utrecht hangen drie werken.[4] De tentoonstelling verhuisd naar het Bonnefantenmuseum in Maastricht(4 juli tot 26 juli 1970 in) en daarna naar het Stedelijk Museum Schiedam (8 augustus tot en met 7 september 1970.

De collectie van de Albert Dorne Stichting wordt in 1973 aangekocht door het Clemens-Sels-Museum in Neuss (Duitsland).[5]

Pool overlijdt in 1975.