Gebruiker:IC één Twee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Welkom op WikipediA

De vrije encyclopedie met 2.159.173 artikelen

English
Français
Deutsch
Landen met aanzienlijke democratische erosie (rood) en landen waar de democratie er aanzienlijk op vooruit ging (blauw) (2010-2020)

Democratische erosie

Democratische erosie, democratisch verval, democratische terugval of democratische achteruitgang is het proces van afname van de kwaliteit van democratische politieke instituties Het verschilt van een volledige transitie van democratie naar autocratie omdat democratische instituties blijven bestaan, alleen kwalitatief verslechteren.

Voorbeelden van democratische erosie zijn: een afname van de scheiding van machten binnen de staat, beperking van de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, het manipuleren van eerlijke verkiezingen, afname van persvrijheid en het verhinderen van politieke participatie. (Lees verder)
Er staan op dit moment 374 artikelen in de etalage. Een greep uit die artikelen:

GoudaOlm (salamander)OorwormenOrde van de UnieRussisch-Oekraïens gasconflict 2006Gustaaf SorelRomeinse religiePSV (voetbalclub)Geschiedenis van de olietanker

Op 29 mei 1953 bereikten Tenzing Norgay en Edmund Hillary als eersten de top van Mount Everest, de hoogste berg ter wereld

Op 29 mei 1953 bereikten Tenzing Norgay en Edmund Hillary als eersten de top van Mount Everest, de hoogste berg ter wereld

Internationaal Gerechtshof wil direct einde aan offensief Rafah

Raad van de Europese Unie keurt wet AI goed

Iraanse president komt om in helikoptercrash

  • 19 mei – Bij een helikoptercrash in Varzaqan in Iran komen negen inzittenden om het leven, onder wie de Iraanse president Ebrahim Raisi en de minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian.
Piere Mauroy
Piere Mauroy
De in maart 2011 uitgebroken Syrische Burgeroorlog is een gewapende opstand in Syrië. De betogers vroegen om politieke hervormingen en het aftreden van president Assad. Na de eerste maanden kreeg de opstand echter ook een militair karakter aan waarbij legerdeserteurs en islamisten een gewapende strijd tegen het Syrische leger begonnen. (Lees verder)
Wikipedia is een encyclopedie die tracht inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf fundamenten. Deze Nederlandstalige versie, die op 19 juni 2001 is opgericht, is met ruim anderhalf miljoen artikelen de op één na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, onder voorwaarde van de basisregels zoals de verifieerbaarheid van de inhoud en de toelaatbaarheid van artikelen. Veel hulppagina's zijn beschikbaar, zoals over het creëren of het bewerken van een artikel. Vragen kun je stellen op de helpdesk.

Wikipedia in andere talen

Meer dan 1.000.000 artikelen: English, Deutsch, Français, Italiano, Español, русский.
Meer dan 500.000 artikelen: Polski, Svenska, 日本語, Português, 中文, Tiếng Việt.
Selectie van andere talen: Afrikaans, Frysk, Limburgs, Nedersaksies, West-Vlams, Zeêuws.
Ook u kunt bewerken...(proberen)
Wikipedia is geschreven voor en door vrijwilligers. Onze uitgangspunten zijn:
  • Een encyclopedie van alle menselijke kennis, mits gebaseerd op betrouwbare bronnen;
  • Vrij beschikbaar en vrij bewerkbaar, zonder auteursrechten te schenden;
  • Neutraal: geen reclame, geen propaganda.


Waarom helpen? Omdat wij zonder u nooit zo groot kunnen zijn en blijven. Het aantal actieve gebruikers neemt al jaren af en achterstallig onderhoud hoopt zich op. Help ons en draag bij. Iedereen is welkom.

Nu registreren
Nu doneren
Nu bijdragen

Vrije nieuwsbron Wikinews Vrij woordenboek WikiWoordenboek Handleidingen & vrije boeken Wikibooks Vrije bibliotheek Wikisource Citaten & spreekwoorden Wikiquote Catalogus van levende wezens Wikispecies Vrije onderwijsprojecten Wikiversity Een vrije, wereldwijde reisgids Wikivoyage Een vrije database Wikidata Vrije media Commons Coördinatie Meta-Wiki Opstarten van nieuwe projecten Incubator